Tussen leven en dood

Onlangs had ik een vriend en diens vriendin te eten. Zij werkte op de spoedafdeling van het VU Medisch Centrum en vertelde dat Eyeworks van plan was om daar camera’s op te hangen om zo een soort real life ER te kunnen maken. Engels formatje, naar het schijnt. (Eigen formatje, eerst uitgeprobeerd in Argentinië, waar het een groot succes is.) Ik geloofde mijn oren niet. Wat vond haar collega’s daar dan van? Die waren het er niet bepaald mee eens, zei ze.

De vriendin van mijn vriend vond het in ieder geval verschrikkelijk. Ze wil niet op tv. Heeft ze geen behoefte aan. Los daarvan was ze bang dat ze haar werk niet meer goed kon doen als ze zou weten dat ze werd gefilmd. Ze haat camera’s. Bijna al haar collega’s vonden het verschrikkelijk. Alleen de directie vond het een goed idee. En de afdeling communicatie. Denk eens aan alle publiciteit, zeiden ze. Aan de aandacht voor de zorg, die zo in het verdomhoekje zit.

Ondanks de aanhoudende protesten dreven de directie en de afdeling marketing hun zin door. Mag het eigenlijk wel, vroeg ik, volgens de wet. Beschermt het recht op privacy de patiënt niet tegen dit soort praktijken? De vriendin van mijn vriend vertelde dat iedereen die binnenkwam van te voren zou worden gevraagd of er gefilmd mocht worden. Alsof je dat kan beoordelen, als je spoedeisende hulp nodig hebt. Of als je kind spoedeisende hulp nodig hebt. Alsof je daar over wil nadenken.

Levensbedreigende situaties zouden niet worden gefilmd. Maar je kan er vergif op innemen dat het niet zo heel lang zou duren, voordat ook dat gewoon gefilmd en uitgezonden werd. Ethiek is een elastisch begrip.

Terwijl Truman er op Net 5 in The Truman Show achterkwam dat hij al 30 jaar de held van een reality soap is, was op Nieuwsuur te zien dat de 35 camera’s die Eyeworks heeft opgehangen altijd draaiden en dat de patiënten vaak pas achteraf om toestemming werd gevraagd.

Gedurende zestien dagen in januari en begin februari keken twee mensen van Eyeworks non-stop mee. Zo’n 1500 mensen bezochten in die periode de spoedeisende hulp. Aan 215 patiënten is tijdens hun aanwezigheid in het ziekenhuis om toestemming gevraagd ze te filmen. Uiteindelijk stemden 150 mensen in.

Daarmee is dus ook nog eens het medisch beroepsgeheim geschonden. En dat is, zo is deze week wel gebleken, een gevoelig puntje. Sterker nog, het is strafbaar. Grote kans dat alleen aan die 215 patiënten is verteld dat ze werden gefilmd. Grote kans dat de overige 1285 mensen niet is verteld dat ze werden gefilmd. De mensen van Eyeworks die non-stop hebben meegekeken, hebben waarschijnlijk ook nog wel wat mensen zien sterven. De serie heet niet voor niets ’24 uur: tussen leven en dood’, een titel die maar weer eens van een ontzagwekkend gebrek aan schaamte getuigt.

Het VU Medisch Centrum heeft inmiddels gereageerd en legt uit waarom zij de keuze hebben gemaakt om Eyeworks te laten filmen.

VUmc wil open zijn over wat er gebeurt in het ziekenhuis en nu in het bijzonder op zijn spoedeisende hulp. Er is veel behoefte aan informatie over zorg en gezondheid. VUmc vindt het belangrijk te laten zien hoe de zorg wordt verleend. Veel medewerkers van VUmc, verpleegkundigen, artsen, arts-assistenten, laten graag zien dat zij een mooi beroep uitoefenen en hoe zij iedere dag bijdragen aan de zorg.

Van één medewerker weet ik in ieder geval zeker dat ze helemaal niet graag laat zien wat voor mooi beroep ze uitoefent. Of toch niet op deze manier. En als ik haar mag geloven, is ze bepaald niet de enige.

De directie en de afdeling communicatie wilden publiciteit. Nou, die zullen ze krijgen. Ik hoop dat de serie niet uitgezonden gaat worden en dat de directie en de afdeling communicatie hun conclusies trekken, zodat de zeer betrekkelijke rust kan wederkeren op de afdeling spoedeisende hulp.

Max Molovich schrijft op Nurks voor zijn lol. Bij Kleverman doet hij ongeveer hetzelfde, maar dan in opdracht.

Molovich
Erkend miskend genie. Motto: succes is voor losers.

30 Reacties

 1. Welnee dit is hartstikke mooi man! Ok Arnie, let op, ik heb nog wat gave ideeen: we stoppen die camera’s in nog een ziekenhuis, en dan noemen we het “Tussen leven en dood: the Battle”. Dan is er een jury, die voor een helft bestaat uit medische beroemdheden, zoals die bekende plastick chirurg en Keith Richards (medisch wonder haha we moeten ook kunnen blijven lachen!) die dan op de interruptieknop mogen drukken, waardoor er in de operatiekamer een rode lamp aangaat en een sirene. Nou dan stellen ze een medische vraag, bijvoorbeeld “wanneer was peniciline uitgevonden?” en wie de vraag goed heeft mag door gaan met opereren! De andere helft van de jury is het thuispubliek, die met een meerderheid van stemmen zorgt voor geld naar het ziekenhuis. Minderheid? Jammer joh, success met je operaties!
  En om de stemmen van het publiek te winnen moet de directie van het ziekenhuis dansen, of zingen ofzo. En dat je dan tijdens de uitzending kan bellen voor een piek per minuut om tips te geven, zoals “Mevrouw Appelscha laat weten: “Hallo ziekenhuis vu, ik vind het mooi als jullie heel geil dansen. Zonder slipje. Groeten vanuit Schiermonnikoog! Dahaag!”

  1. Nou, leuk hoor. Was ik net van plan een stukje te schrijven over een nieuw format voor reality tv waarin twee gezinnen in met 24 uur per dag draaiende camera’s volgestouwde huizen met elkaar strijden om het hoogste kijkcijfer, waarbij alle middelen zijn toegestaan en nu maait u me het gras voor de voeten weg. Hartelijk dank!

   1. Ik vind dat het nog steeds uitgeschreven moet kunnen worden. Reality-formats lijken altijd op elkaar. Of kijk naar de hedendaagse talentenjachten, zoals Idols, X-factor, Holland Got Talent, The Voice of Holland, You’ve got talent, Who’s the winner, Who’s the loser… lijkt allemaal op elkaar.

    1. Ik geloof u onmiddellijk. Kijk er nooit naar. Ook niet naar reality tv, al sinds Big Brother. Vergeleken daarmee vind ik het kijken naar opdrogende verf veel spannender.

     1. Ik ben ook voor doen! Gewoon mijn ding overtroefen met nog bizardere shit, net als op de echte tv!
      Voorts zijn realityshows wel leuk als je twee jaar niet kijkt en er dan midden in komt. Het is net windows en twitter en facebook: het begint simpel en veranderd later in iets logs, complex, onbegrijpelijk ingewikkeld klote iets.

     2. Nou, dan heb ik nog wel een beter format. Past precies in de economische crisis:

      Neem 2 gezinnen die nauwelijks rond kunnen komen, met een kind. Van die voedselbankgezinnen zeg maar.

      Die twee gezinnen gaan spelletjes doen tegen elkaar.

      Het verliezende gezin gaat de kosten die ze tot dan toe voor hun kind maakten betalen aan het winnende gezin, zodat dat hun kind goed kan onderhouden. Het kind van het verliezende gezin wordt afgestaan voor adoptie.

      Wedden dat dat veel kijkers trekt?

     1. Helemaal mee eens. Oerlemans, rtl4 en de ziekenhuisdirectie moeten een flinke optater hebben. Het loopt toch de spuigaten uit met dit soort onsmakelijk gedoe om het volk te vermaken en daarmee grof geld binnen te halen!!

  2. Ja, maar dat is een helder format, waarin alles duidelijk is. Daar weet iedereen waar ie aan begint. Tenminste, dat neem ik aan. Je gaat zoiets toch niet doen zonder toestemming van de patiënt, Kippfest? Dat zou ik ethisch onverantwoord vinden.

 2. Die leiding van dat ziekenhuis is ook geschift dat ze dat toestaan. Mij nodigen ze zo niet uit om in de zorg te gaan werken. De dikbetaalde directies van zorginstellingen nemen je kennelijk totaal niet serieus als je tegen camera’s op je werk bent maar toch camera’s op je werk krijgt. Je mag als verpleger kennelijk hard werken op gekke uren tegen een laag salaris en verder mag je je bek houden. Vinden ze het gek dat daar niemand meer wil werken.

  En maar zeuren, die bovenbazen. “Ze halen hun neus op voor de zorg.” In wat voor maatschappij leven we?!

 3. Goed geschreven, spijker op z’n kop. Hoop dat je vriendin ook voor camera wil reageren. Dit soort schandelijke initiatieven van medische bobo’s moet direct worden aangepakt.

 4. Ik moet er niet aan denken dat bij ons bezoek aan de eerste hulp een camera meedraait…om extra ziek van te worden! Ik wil gewoon anoniem als patient behandeld worden en geen gedoe met camera’s of een of andere jan jurk van Eyeworks die mee zit te gluren, ik word hier echt misselijk van, neem me niet kwalijk!

 5. Ergens verbaast het me dat 150 van de 215 mensen toestemming hebben gegeven. En ergens verbaast me dat ook weer niet. Het zijn maar weer eens interessante tijden, om met de Engelsen te spreken.

 6. Los van de schandalige rol van het management en eyeworks vind ik de medewerkers waaronder de kennis van de auteur er te gemakkelijk vanaf komen. Ik werk zelf ik de zorg en ook in de opleiding leer je de patiënt centraal te stellen zelfs tegen het beleid van de directie in. Handen aan het bed en handschoenen tegen het management aldus een Loesje poster van een tijdje terug. Ik werk dan zelf in een verpleeghuis en besef me heel goed dat mijn cliënten kwetsbaar zijn. Mijn werk is niet alleen wassen en toiletteren, samen met mantelzorgers kom ik op voor het belang van mijn cliënten omdat zij dit in mindere mate kunnen. Zo ook de mensen op de eerste hulp. Artsen en verpleegkundigen hebben een taak naar de patiënt en dit staat geheel los van de arbeidsverhouding met de werkgever.

  Als er zoals hier een enorm verschil is tussen het belang als werknemer en het belang van belangenbehartiger van de patiënt, dan gaat jou taak als hulpverlener voor jij als werknemer.

  Waar waren de klokkenluiders? Heeft er geen enkele arts of verpleegkundige melding gemaakt bij de inspectie voor volksgezondheid de beroepsvereniging voor verpleegkundigen…of desnoods de telegraaf of Nova…. Er zijn grenzen aan bevel is bevel als je met mensen werkt!!!(teleurgesteld is in mijn beroepsgroep)

  1. Ik vond het al niet kunnen dat een uitvaartleidster elke week in het Parool alle fijne details uit de doeken doet die ze meemaakt bij klanten.

 7. We moeten eerst maar eens afwachten wat dit hele spektakel nu precies voorstelt. 99% van de mensen heeft een mening klaar liggen maar weten maar 1% af wat het nu precies is. Dit zegt weer eens wat over het hele manier van media invloed.

  Als het een serie is zoals de bekende ER serie,911 uit de jaren 90 of E24 uit zuid amerika dan ben ik erg benieuwd of de reacties nog zo fel zijn want denken jullie nou echt dat ze hier TV gaan uitzenden met prive gespreken ala joran vd sloot of krijgen we hier een interne blik van een ziekenhuis die hard werkende mensen laat zien en patienten in beeld brengt die zo snel mogelijk hulp nodig hebben Waar patienten naderhand keurig worden gevraagd of ze in de uitzening willen of niet.

  ps: Nederland 1 en SBS hebben zulke programma’s al JAREN op de TV en niemand hoor je hierover dus wat is nu het probleem? Eerst dus maar eens het concept afwachten.

 8. @Wouter..

  Kom op zeg wouter, hoe kan je de programma’s van SBS en Nederland 1 vergelijken met dit format.

  Dit format wijkt mijlen af van andere programma’s op tv. Met deze opnames zijn de gedragregels ver overschreden door zowel reinout ploertemans als wel de media geile ziekenhuis directie.

  Dit is ook nog is even goed uitgedokterd aangezien ze vanavond de eerste uitzending gaan uitzenden.

  Maar je opmerking slaat kant nog wal.

  Alleen ik zit zelf nog in een dubio want wie is hier nu de echte dombo :

  Reinout ploertemans ?
  De directie van het ziekenhuis ?
  of de media geile mensen die hebben ingestemt voor uitzending…

 9. We zullen het zo zien Wouter. Programma rtl 4 is speciaal voor ons aangepast om te oordelen. Laten we bidden dat er niets in Insbruck gebeurt want dat wil ik toch niet missen.

 10. Het enige goede is dat je niet hoeft te wachten tot dit programma wordt verboden of RTL of Eyeworks zelf tot inkeer komen: je kunt zelf iets doen. Stuur een berichtje naar de adverteerders in het programma dat je hun producten voorlopig niet koopt zolang zij het programma sponsoren. Echt, over een paar dagen is het van de buis.

 11. Ja hallo GVR, dan moet ik eerst naar dat programma kijken?
  Dat gaat sowieso niet gebeuren uit principiële redenen.
  Dit is echt walgelijk! Alle ethische normen worden overboord gegooid vanwege het grote geld.
  Ik hoop dat Justitie dit oppakt en een strafzaak begint om voor eens en altijd een eind te maken aan dit soort praktijken.

 12. Okay mensen. Ik geloof dat Herr doktor Arnie von Lieworks de boodschap ontvangen heeft. Dat soort geintjes haalt hij maar in Argentinie uit, waar de nazi’s veilig heen konden vluchten. Of slijt het maar aan Mugabe-TV of Azerbaijan. Miezerige Von den Ende schandknaap dat je er bent.
  Gelukkig heb ik me goed verzekerd, dus ik kan het VU links laten liggen en gewoon naar het AMC gaan. Ik ben helemaal klaar met al die shit tegenwoordig. Ik ga er tegenwoordig keihard in en hak gelijk knopen en pasjes door en zeg abbo’s en overkomsten op. Sofort schluss machen die flauwekul. Kiezen of delen, Arnie!

 13. Kennen sommigen hier ook het sprookje van Grimm, genaamd ‘De Dood als peetvader’, waarin een arme man met 13 (!) kinderen een peetvader zocht voor zijn jongste zoon? Die vent wees toen de aanbiedingen van God en de Duivel af omdat hij namelijk vond dat de eerstgenoemde arm en rijk niet gelijk behandelde en de laatstgenoemde de mensen alleen maar verleidde en bedroog!
  Hij koos hierna de Dood uit omdat deze geen onderscheid maakt tussen arm, rijk, jong of oud waarna de laatstgenoemde inderdaad later het kind doopte en afwachtte tot deze volwassen werd.
  De jongeman kreeg toen van zijn peetvader een doopgeschenk, in de vorm van een bepaald levenskruid, waarmee hij mensen kon genezen en hierdoor beroemd en schatrijk zou worden. Alleen was het wel zo dat de Dood steeds onzichtbaar verscheen bij de zieken en als hij aan het hoofdeinde van het ziekbed stond mochten deze patiënten genezen met het levenskruid.
  Stond de Dood echter aan het voeteinde van het ziekbed dan moesten de patiënten sterven en was er geen kruid tegen hun ziekte gewassen! De Dood waarschuwde echter zijn petekind dat deze alleen niet moest proberen om iedereen zomaar te genezen want dat zou zijn eigen leven hierdoor danig gaan verkorten!
  Aanvankelijk deed de dokter precies wat de Dood van hem verlangde en genas hij iedereen die beter mocht worden en liet hij anderen sterven als de Dood dat wilde. De dokter werd hierdoor inderdaad rijk en beroemd maar dit begon hem later zo boven het hoofd te stijgen dat hij een zieke koning en diens dochter, een mooie prinses waar de dokter verliefd op werd, alsnog genas terwijl zij eigenlijk moesten sterven!
  De Dood voerde hierna de dokter mee naar het dodenrijk waar ontelbare levenskaarsen brandden van de mensen overal ter wereld! De grootste kaarsen waren van de kinderen, de middelgrote kaarsen van volwassenen en de kleinste kaarsen van de bejaarden. Maar ook kinderen en volwassenen konden een kleine kaars hebben en toen de dokter vroeg of de Dood diens levenskaars wilde verlengen liet hij die uiteindelijk uitgaan om zo duidelijk te maken dat er met de Dood NIET was te spotten!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *