Recensie Enkeling (Johan Leys)

Na de laatste wereldoorlog is de aarde door een ondoordringbare muur in twee helften opgedeeld. De Oosterse hemisfeer is een heterogene agrarische gemeenschap, de Westerse hemisfeer heeft zich ontwikkeld tot een homogene, hoogtechnologische en totalitaire samenleving. Met behulp van eugenetische ingrepen zijn alle Westerlingen zowel geestelijk als lichamelijk kerngezond en gelukkig, maar Kurtis Reindeau is een vreemde eend in de bijt, want hij heeft gevoelens die een Westerling niet hoort te hebben. De neurotische Kurtis wordt voortdurend geplaagd door angsten en staat somber in het leven. Omdat imperfectie in de samenleving niet wordt gedoogd, mag Kurtis zijn ware aard dan ook aan niemand tonen. Het Westen bereidt zich voor op de kolonisatie van een planeet buiten het zonnestelsel. Tweeduizend jonge Westerlingen zijn geselecteerd om die pioniersrol te vervullen. Vol ongeloof en afschuw hoort Kurtis zijn naam noemen wanneer de president de kolonisten bekendmaakt die aan deze missie zullen deelnemen…

Het verhaal
Kurtis wordt zijn hele leven al geteisterd door angsten. Alleen zijn moeder is hiervan op de hoogte, want zij was de bedrijfspsychiater die hem als baby van de dood gered heeft. In de Westerse maatschappij wordt imperfectie namelijk niet toegestaan en wanneer het bij iemand ontdekt wordt volgt onmiddellijke eliminatie, ook al gaat het om een zuigeling. Kurtis heeft geleerd om zijn angsten te verbergen voor de omgeving door een masker op te zetten. Hij is zeer verbaasd wanneer hij uitgekozen wordt om als kolonist naar Tiamat te vertrekken, want de kolonisten zouden de perfecte mensen onder de Westerlingen moeten zijn. Tijdens de opleiding voor deze ruimtereis ontmoet Kurtis de mooie Elaina, waar hij verliefd op wordt. Maar hij wordt gekoppeld aan een andere vrouw: Carreen. Carreen blijkt anders te zijn dan de meeste Westerlingen en na een tijdje ontdekt Kurtis waarom dat is. Hij zal een moeilijke beslissing moeten nemen: kiest hij voor menselijkheid of voor de vertrouwde wereld die hij altijd gekend heeft?

Beoordeling
Johan Leys heeft een zeer geloofwaardig en donker toekomstbeeld geschetst, met veel oog voor detail en een knipoog naar hedendaagse ontwikkelingen, zoals het feit dat de Westerse wereld geregeerd wordt door drie CEO’s van grote bedrijven. De SF liefhebber zal zeker zijn hart kunnen ophalen, want het verhaal staat bol van de bekende SF kenmerken: holografische projecties, een bedrijf dat mensen koppelt en volmaakte baby’s produceert, implantaten etc. Toch zijn er hier en daar zeker originele idee├źn te vinden die de lezer aan het denken zetten. Het verhaal kan niet echt spannend genoemd worden, maar dat was duidelijk ook niet de bedoeling van de auteur, die meer de psychologische en filosofische kanten van mens en maatschappij wilde benadrukken. Enkeling is een diepzinnig S.F.-verhaal met spitsvondig gevonden moralistische boodschappen, een geloofwaardig dreigend toekomstbeeld en een verrassend einde. Aanbevolen.

Ps: Haast u. Er zijn nog slechts 491 exemplaren.

11 Reacties

  1. Tja, spanning is een relatief begrip. Maar ik bedoelde het als compliment, ‘spannende’ boeken zijn zelden goede boeken.

    1. Dat vind ik dus echt eindeloos frustrerend he. Boeken met lekker veel explosies zijn eindeloos formulewerk (oh het getroubleerde genie, in de veertig en nog steeds onwijs knap maar jammer van het alcoholisme/slecht gelopen huwelijk (door die bezetenheid, he)/een keer je baas in elkaar hebben geslagen omdat het een pedofiel is ofzo. Het genie hooked dan weer op met een twintig jaar jongere sassy meisjesvrouw, die natuurlijk heeeeeelemaal niks van zo’n lompe beer wil hebben haha! Veel humorhaat, dan smooch smooch smooch. En natuurlijk net genoeg hoofdpersonen dat je na elke cliffhanger weer een hoofdstuk uit een nieuw perspectief kan beginnen.) en goede boeken zijn vaak eindeloos geneuzel over shit die me geen kont kan intresseren. Type Good Will Hunting in boekvorm, kijk de schrijver eens lekker briljanterig zijn. GEEF ME GODVERDOMME EXPLOSIES. Murakami was vroeger nog ok, maar die heeft zijn trademark ook alleen maar als opvulmiddel nu. *geneuzelgeneuzelgeneuzelgeneuzel* “Oh ja het is alleen maar geneuzel over geneuzel. Ehhh…. ‘En toen vielen er allemaal vissen uit de lucht ineens.’ OK WRAP IT UP TERUG NAAR GENEUZEL.”

      Dus. Iemand tips?

  2. Nee, geen plaatjes. En eigenlijk ook maar 1 explosie. Er wordt wel uitvoerig in geneukt, drie keer, waarvan 1x met een robot, dus.

  3. Neuken eindigt met een explosie, althans bij mij wel. Dus 4 explosies. Plus nog 1 op de voorkant maakt 5. Dat is ruim voldoende.

  4. Pingback: Dankwoord | Nurks

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *