Nurks endorses Lutz Jacobi

Gratis verkiezingsposter. Print uit en plak op uw raam.
Met dank aan Kleverman.

Nu de kandidaat fractievoorzitters van de PvdA, op z’n Amerikaans, zo opzichtig campagne aan het voeren zijn, leek het Nurks (“Voor uw dagelijkse portie vlees noch vis”) aardig om, ook op z’n Amerikaans, eens een potje te gaan endorsen. Wie steunen wij in de strijd om het leiderschap van de PvdA? Na gisteren is dat niet zo moeilijk. Want op de valreep presenteerde zich de gedroomde leider (niet alleen) van de PvdA (maar van heel Nederland, wat zeggen wij: van de hele wereld): Lutz Jacobi.

Alleen die naam al: Lutz Jacobi! Lutz! Jacobi! Een feest van een naam! En het biedt mooie mogelijkheden voor slogans: “Lutzers kiezen voor Lutz!” Of: “Zeg Ja tegen Jacobi.” Of: “No Lutz No Glory.” Ja, die laatste moet het natuurlijk worden. Wij van Nurks zijn nooit te beroerd om gratis communicatieadvies te geven. Ook nooit te beroerd om het betaald te doen, trouwens, maar dat terzijde.

Tweede belangrijke pluspunt: haar uiterlijk. Dat sympathieke, helblonde, vlassige haar dat als nat zeeweer boven die donkere wenkbrauwen en dat kekke brilletje hangt: hoe scherper wil je de draak steken met dat wufte Mozart-hoofd van de Hoogblonde Verlosser uit Venlo?

Derde punt: haar stemgeluid. Het kan zijn dat ze gewoon ontzettend verkouden is, maar dat Koos Koetserige, geknipte-amandelen-stemmetje vinden wij gewoon ontzettend sexy.

Vierde punt: haar uitspraken. Waar ze precies voor staat, weten we niet, maar zoals ze zich hier presenteert, hebben wij het idee dat ons land werkelijk beter wordt (en de mensen liever voor elkaar) als Lutz Jacobi het voor het zeggen krijgt. “Ik ben van de rechttoe-rechtaan-politiek”, zegt ze. Doet natuurlijk een beetje aan Rita Verdonk denken, maar dan minder hijgerig. “Niet rechts, niet links, maar rechttoe rechtaan”, zou ook een aardige slogan zijn (maar ‘No Lutz No Glory’ is beter, mevrouw Jacobi). Vervolgens zegt ze: “Ik ben ook van het gunnen en gegund worden, om het zo maar te zeggen.” Geen flauw idee wat dat politiek gezien precies betekent, maar wij gunnen je dat leiderschap van de PvdA van harte Lutzie, en we hopen dat jouw leiderschap ons wordt gegund.

Vijfde punt: haar volstrekte onvermogen om niet naturel te zijn. Gisteren deed de bloedirritante Jan Roos van Pownews een poging om Lutz Jacobi van de wijs te brengen (“Gefeliciteerd, u bent het vijfde wiel aan de wagen. Eerste vraag: waarom moeten ze op Lutz Jacobi stemmen?” Antwoord: “Nou, omdat ik Lutz Jacobi ben.” Zo simpel kan het zijn, mensen!) Hoe zij van Powned ook zullen zuigen, we voorspellen: het is alsof je naar een zeehondjesknuppelaar kijkt die een stuk steen dat op een zeehondje lijkt probeert dood te slaan. Het zal Lutz Jacobi allemaal niks doen. Mocht ze de macht grijpen, dan zal haar mediatraining opgedrongen worden. Wordt het nog even eng, maar wij vermoeden dat die mediatraining geen enkele invloed zal hebben en dat Lutz Jacobi uit Friesland gewoon Lutz Jacobi uit Friesland blijft.

Zesde punt: naar eigen zegge is ze gewoon hartstikke goed in leiding geven. En een sterke leider is precies wat de PvdA nodig heeft.

Zevende en laatste punt: haar briljante plan om zich tijdens dit interview te laten omringen door voetbalmascottes. Wij herkennen de vogel van Vitesse, de Reiger van FC Den Haag, Coentje van Feyenoord en weet ik veel welke nog meer. Ze hangen een beetje om haar heen. Doen zo nu en dan een dansje. Gaan naast Jacobi staan. En aan het eind doen ze de polonaise. De mascottes vertegenwoordigen rivaliserende partijen die elkaar op het veld naar het leven staan, maar hier staan ze vrolijk naast elkaar. Lutz Jacobi blijft er uiterlijk onbewogen bij en gaat onverstoorbaar verder met haar verhaal. En daarmee schept ze een prachtig beeld van haar idee van leiderschap. Krachtig, onverstoorbaar leiderschap dat verbroedert. En is dat niet precies waar we met z’n allen zo naar verlangen? Om het met Lutz Jacobi zelf te zeggen: “Ik mis het wij in de politiek.” Breng het wij terug, Lutz Jacobi. Breng het wij terug.

Onze steun heb je. No Lutz, No Glory.

Molovich
Erkend miskend genie. Motto: succes is voor losers.

15 Reacties

 1. Als Lutz minister-president is kun je een ’tell all’ boek schrijven, van ‘inside the campaignteam’. Dat deed Kirsten Verdel ook. In een grijs verleden was zij vrijwilliger bij de Obama campagne, maar ik zie dat ze dat nog steeds als hoofd bezigheid opvoert in haar bio. Op Lutz endorsement campagne kun je vast en zeker ook gewoon je hele verdere leven teren. Yes we can!

 2. Via Twitter verzameld:

  Lutz do this
  Lutz make things better
  stem niks kuts, stem Lutz
  Have the gutz to vote Lutz
  Lutz for life

 3. Ze stromen binnen nu:

  Let’s get Lutz
  Jetzt gehts Lutz
  Hey Ho Lutz Go
  Lutz go crazy
  Save the best for Lutz
  I’m a lutzer baby
  En de klapper:
  All you need is Lutz

  Ja mensen, the things we do for Lutz.

 4. Let Lutz Rule
  I Like Big Lutz
  I’m in the mood for Lutz
  Lutz will find a way
  When the going gets tough, Lutz gets going

 5. Einde van een tijdperk :-(

  “De voorzitter:
  Lutz Jacobi. Vroeger heb ik geleerd om bij spoorwegovergangen goed uit te kijken: er kan altijd nóg een trein aankomen. Zo is het ook met u. Als u voorbijkomt in de Kamer, kan er zomaar een treinlading bezoekers achter u aankomen. Meer dan duizend bezoekers per jaar leidde u rond door de Tweede Kamer, omdat u overtuigd bent van de waarde van de democratie, omdat u van mensen houdt. U vond het wel lastig dat die bezoekers tegenwoordig allemaal door de beveiligingsstraat bij de ingang moeten. Daar hebt u zich echt aan geërgerd. Dat hebt u bij mij ook een paar keer laten blijken.

  U kijkt op niemand neer en u kijkt tegen niemand op. Dat karakteriseert u. Als u straks een lintje krijgt — áls u straks een lintje krijgt, misschien, dat weet ik niet! — is dit dus vanwege de vele maatschappelijke functies die u hebt bekleed, zoals uw bestuurswerk voor een school voor speciaal onderwijs en uw lange betrokkenheid bij de ggz in Friesland. De medewerkers van de Kamer zijn dol op u. U toonde uw betrokkenheid bij bodes, restaurantmedewerkers en fractiepersoneel. Een adjunct-griffier die vader was geworden, kreeg van u een paar Friese sokjes. En pas geleden ging u met twee auto’s vol Kamerambtenaren naar een voetbalwedstrijd.

  Ondertussen stond u pal voor onderwerpen als water, scheepvaart en landbouw, en natuurlijk de gescheperde schaapskuddes: niet als rasdebater, maar als een aanpakker, altijd op zoek naar samenwerking met wie maar wilde.

  Het ga u goed. Heel veel dank.

  (Applaus)”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *