Comazuipen en heroïne spuiten in het Israelische leger

Of het nou in het kader van de goeie voornemens is of niet, onze Israëlische vrienden zijn dinsdag maar weer eens het gesprek aangegaan met hun Palestijnse buren. En wie weet, misschien komen ze dit keer dichter bij een oplossing. Want het lijkt erop dat de Israël conflictmoe aan het worden is. Tot voor kort waren pas uit het leger ontslagen Israelische meisjes en jongens vooral berucht om hun spreekwoordelijke sex, drugs en rock & rollen in oorden als Goa, maar het lijkt erop dat de fiere Joodse pioniersjeugd van ooit het verdedigen van het land een beetje zat aan het worden is. Tegenwoordig nemen ze maar vast een voorschot op Goa tijdens hun dienstplicht. En geef ze eens ongelijk. Alle Israëli’s gaan op hun achttiende verplicht in dienst. De meiden geven twee van hun mooiste jaren van hun leven aan de staat, de jongens drie. Van die kudde nauwelijks de pubertijd ontgroeide feuten verwachten dat ze jarenlang een politiestaat in stand houden, terwijl het geweten knaagt, zonder een druppel te drinken, is wel heel veel gevraagd.

De Israelische ‘Jellinek’ heeft onlangs een onderzoekje onder de Israelische krijgsmacht gedaan. Daaruit blijkt dat een op de tien soldaten (m/v) tijdens het uitvoeren van hun dienstplicht stelselmatig alcohol drinkt. Tot een paar jaar terug was drinken onder soldaten nog een marginaal verschijnsel, dat zich meestal beperkte tot saaie thuisfrontbases waar toch niks gebeurt. Maar het drinken heeft zich razendsnel verspreid, ook onder hoge officieren en elite-eenheden die de conflictgevoelige grenzen van Herzl’s Utopia verdedigen.

Verboden te zuipen
Natuurlijk is op alle Israëlische militaire bases zuipen officieel ten strengste verboden. Sterker nog, of ze nu op de basis aanwezig zijn of niet, voorafgaand aan operationele activiteiten (lees: Palestijntje pesten) en als ze wapens bij zich dragen, mogen de jongens en meisjes van Ben Goerion überhaupt niet drinken. Omdat Israëlische soldaten eigenlijk altijd wapens dragen, staan ze dus effectief 2 tot 3 jaar droog. Dat blijkt steeds moeilijker vol te houden. Dat de bom niet al veel eerder gebarsten is, zal wel te maken hebben met de draconische straffen die op drinken onder diensttijd staan: een verblijf van een paar dagen tot een paar maanden in een militaire gevangenis, afhankelijk van de mate van dronkenschap.

Maar het hek is van de dam. De gij-zult-niet-drinkenregel wordt zo vaak geschonden tegenwoordig, dat officieren incidenten steeds vaker intern houden, onder het motto: niemand heeft wat aan lege kazernes en overvolle militaire gevangenissen. Een anoniem geïnterviewde soldaat vertelt: “Meestal drinken we wodka, maar persoonlijk drink ik eigenlijk alles wat ik kan krijgen. We drinken zelfs als we op hoog alert zijn.” Een lid van de elite “Golani” brigade vertelt hoe zijn eenheid zich voorbereidt op wachtlopen aan de grens met Libanon: “We nemen bijna altijd wodka mee. Dat is onze normale procedure. De commandanten weten ervan, maar knijpen een oogje toe.” De troepen hebben een compleet repertoire aan alcoholverstopplekken ontwikkeld. “We hebben een jongen die zijn eigen ondergrondse privé-kastje heeft gebouw. We zetten allemaal wel eens een fles onder ons bed. We drinken wanneer het maar kan, op allerlei verborgen plekjes. Op vrijdagavond liefst samen op kantoor, of in het noodmagazijn. ”

Verkrachtingen en comazuipen
En waar mannen en vrouwen samen zijn en alcohol drinken, zijn incidenten niet ver weg. Een soldaat dronk vorig jaar een fles wodka leeg met een vrouwelijke collega-soldaat op een belangrijke Israëlische basis en verkrachtte haar. Hij staat op dit moment voor een militaire rechtbank. Dronken vechtpartijen, rijden onder invloed en zelfs comazuipen komen steeds vaker voor. Onlangs kwam een verhaal naar buiten over een hoge officier bij een geavanceerd centrum voor elektronische oorlogvoering, die stomdronken tijdens een transport zijn ondergeschikten stijfvloekte, zijn broek liet zakken en zijn billen en zijn zaakje aan de vrouwelijke soldaten toonde, voor het oog van zijn verbijsterde ondergeschikten. Begin 2011 werd een voorraad wodkaflessen aangetroffen in de buitenpost van vijf paratroepers van een elite-eenheid in de buurt van Gaza. Het leverde de jongens twintig dagen in een militaire gevangenis op.

Volgens legerwoordvoerders gaat het alcoholmisbruik om slechts een paar gevallen per jaar. Maar in de praktijk worden er honderden gevallen per jaar bestraft. En die zijn slechts het topje van de ijsberg. En alcohol is niet het enige genotmiddel dat grif geconsumeerd wordt. Onlangs werd een hoge officier aangehouden, op verdenking van een dubbelleven als leger-drugsbaron. De man had 125 kilo heroïne bij zich. Hem wordt witwassen van geld, fraude, misbruik van zijn gezag en het ondermijnen van de staatsveiligheid ten laste gelegd. Hij zou een kleine half miljoen euro met zijn handeltje verdiend hebben.

Defensiebudget onder druk
Intussen kamp het Israëlische leger met een tekort van anderhalf miljard euro, die het nodig heeft om de steeds geavanceerdere raketten van de vijand (De Palestijnen) buiten de kostbare grond van het heilige land te houden. Maar het land heeft, niettegenstaande de sloten geld die het van De Verenigde Staten krijgt, geen oneindig budget. Verstandige mensen zeggen steeds vaker dat de staat er goed aan zou doen, in plaats van al maar meer centjes aan borstgeroffel uit te geven, in het defensiebudget te snijden om broodnodige hervormingen door te voeren in het onderwijs.

Eigenlijk lijkt het een beetje op het levensverhaal van de Tokkies: wie altijd maar aan het ruzie maken is met zijn buren, en zijn kinderen daarvoor inzet, creëert een dom, gefrustreerd, doodongelukkig gezin. Ik zou ook naar drank en drugs grijpen. Het lijkt erop dat de staat Israël een beetje moe aan het worden is van zichzelf. Dat geeft hoop. Zelfinzicht is het begin van verandering.

5 Reacties

 1. Eerlijk gezegd vraag ik me al jaren af hoe een land als Israël het hoofd boven water kan houden. Continu in staat van oorlog, immens hoge defensie kosten en niet of nauwelijks grondstoffen, productie of wat dan dan ook. We mogen denk ik blij zijn dat hun euro bemoeienis bij het songfestival stopte. Stel je voor dat we ze tot de EU toegelaten zouden hebben. Ik sluit niet uit dat daar ooit over gedacht is.

 2. Wie weet is het Israëlische leger wel extreem te noemen maar zoiets komt bijna altijd voor als je oorlog voert waar zelfs de braafste huisvader kan veranderen in een nietsontziend monster. En een dergelijke ellende zou zelfs in een potentieel EU-leger ontstaan wat ze in Europa willen gaan oprichten.
  Een multicultureel EU-leger zou haast een erfenis zijn van de eerdere aristocratische Duitse generaals en politici voor WO I en dit is in deze tijd gewoon een grote mislukking te noemen door de enorme verdeeldheid in Europa.
  Propaganda werd namelijk voor en na WO I al gebruikt en misbruikt om de vijand van een land te demoniseren. Dat miljoenen Duitsers zich in nazi-Duitsland lieten hypnotiseren en hersenspoelen door Adolf Hitler en Joseph Goebbels was tenslotte al erg genoeg maar in Rusland gebeurde dat ook door middel van terreur.
  Toch konden ze daar niet iedereen beetnemen met hun kwaadsprekerijen en hierdoor liepen tijdens WO II honderdduizenden Russen, Balten Oekraïners, Kozakken, Tartaren, Wit-Russen, Kaukasiërs e.v.a. over naar de Duitsers.
  Veel van deze collaborateurs (al was een kleine minderheid onder hen begrijpelijk genoeg erg onbetrouwbaar) zouden zich in Rusland, Oekraïne, Wit-Rusland maar ook in Polen, Joegoslavië, Italië, Frankrijk en België aan vreselijke oorlogsmisdaden schuldig maken, als ze bijvoorbeeld in de SS-Einzatsgruppen of de Waffen-SS zaten, en degenen die later probeerden te deserteren of wilden overlopen naar de westerse geallieerden werden hierna prompt weer teruggestuurd naar Rusland waar de Goelag, de galg of het vuurpeloton op hen wachtten!
  Zij hadden namelijk veel beter een bepaalde fabel leren kennen die in een vorm van propaganda zo kon worden uitgebracht:
  Een vleermuis vocht in een oorlog tussen vogels en zoogdieren eerst mee met de zoogdieren maar toen deze leken te verliezen vocht de vleermuis opeens mee met de vogels. Hierdoor maakte de vleermuis zich bij beide partijen (nadat ze vrede sloten) zo gehaat dat hij ook beter uit hun buurt kon blijven en hij alleen maar in de nacht kon vliegen. Je wint namelijk geen oorlogen als je constant van de ene partij naar de ander overloopt!
  En in de tijd van WO II liepen bepaalde groepen soldaten zelfs steeds tot 2 a 3 keer over naar verschillende vijandige partijen (nazi’s, communisten, geallieerden, Europese verzet enz.) dat al deze deserteurs zich vrijwel bij iedereen gehaat maakten en daar meestal ook door hen voor werden bestraft!

 3. I almost nver comment, but I browsed some responses on Comazuipen en heroïne
  spuiten in het Israelische leger | nurks. I actually do
  have a couple of questions for you if it’s
  allright. Cold it be only me or does it look likje liike a few of the
  responses appear likee they aare coming from brdain dead
  visitors? :-P And, if you are writing at additional online social sites, I’d like
  to keep up with everything fresh you have to post. Could you
  list of everyy one of all your shared sites likme your Facebook page,
  twitter feed, or linkedin profile?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *