Ach gut, ranzig (deel 1)

De beelden van Patricia Paay die een striptease doet, zijn opgenomen in ons collectieve geheugen. Een vrouw met een opgepimpt lijf, die in een feestzaal – waar waarschijnlijk net Arie Ribbens had opgetreden als support act – met haar blote borsten zwaait. Want eigenlijk was het niet meer dan dat. En toch had half Nederland het erover, want Patries is natuurlijk wel bijna bejaard. En een blote bejaarde is iets te veel voor mensen. Zelfs een opgepimpte blote bejaarde. Nou ja, vooruit… als gimmick ter inleiding van dit stukje kan het wel.

Een stukje waarin ik mezelf de vraag stel: “Tot welke leeftijd kan een vrouw eigenlijk nog sans gêne naar een man kijken, flirten, of pogingen daartoe ondernemen, zonder dat de man in kwestie denkt: Ach gut. Maar ook zonder dat de vrouw in kwestie over zichzelf denkt: Ach gut.

In de Parijse metro hangen aanplakbiljetten van films. Op één ervan staat Robert Downey jr. ‘Vind ik een leuke man’, zeg ik tegen mijn dochter. Daarnaast hangt een Club Med poster waarop een mannelijk model staat afgedrukt (begin 40, grijs, gebruind, maar niet tè). ‘Die ook’, zeg ik. Lopen we naar school, komt er een man voorbij die er niet onappetijtelijk uitziet. Mijn dochter kijkt me al aan. Ik zeg niks. Op onze eettafel ligt Vanity Fair, met door Annie Leibowitz gemaakte foto’s van een halfnaakte Rob Lowe. Ze bladert en zegt: ‘Mam, je bent daar toch echt te oud voor’.

Voor haar is 43, in combinatie met het woord ‘moeder’, voldoende om mij onder het kopje ‘ach gut’ te plaatsen. Mijn zoon stelt het nog sterker: ‘ranzig’. Dat is naar mijn idee wel een gezonde gedachtengang voor je eigen kinderen. Tegelijkertijd lijkt het moment dichterbij te komen dat ik ook zelf denk, dat het niet meer opportuun is om naar die posters te kijken, de man bij het schoolplein een blik te geven, of de foto’s in Vanity Fair te zien. Vroeger dacht ik dat je na je 40ste daarmee zou moeten ophouden. Nu denk ik, na je 55ste wordt het langzaam treurig. Zal Patricia Paay misschien ook haar grens steeds verder verlegd hebben en nu denken, ‘na mijn 70ste kan het echt niet meer’. Doen wij dat zo, wij vrouwen?

Een vraag die mannen zich niet hoeven te stellen. Zij blijven tot op hoge leeftijd aantrekkelijk voor vrouwen en flirten er dan ook vrolijk op los. Zelfs Henk Bleker doet het met groot succes (hetgeen mij ook verbaast moet ik eerlijk bekennen. Er zijn toch grenzen zou je denken). Ik ben niet zuur over de bevoorrechte positie van mannen, noch boos of, erger… verdrietig. Ze hebben gewoon geluk. De natuur heeft het zo bedacht en daar doen ze vanzelfsprekend hun voordeel mee. Hun jonge vriendinnen natuurlijk ook (nou ja, behalve zij van Henk Bleker dan).

Patricia Paay heeft ook een jonge vriend, begreep ik. Ze is dus in feite de Henk Bleker van de showbusiness en daarmee de uitzondering die de regel bevestigt. Dat vind ik dan wel weer leuk. Want zoals ik elke oude man zijn groen blaadje gun, gun ik het zeker die enkele oudere vrouw die dat voor elkaar krijgt.

Zelf hoop ik dat mijn man zijn natuurlijke predestinatie ontloopt en met mij oud wil worden. Dan kan ik zo rond mijn 70ste nog eens een postje schrijven over een andere netelige kwestie waar ik niet over na wil denken, sterk aan deze gerelateerd overigens. De kop ligt voor de hand: Ach gut, ranzig (deel 2).

11 Reacties

 1. Jessus”, Mam, die is maar 10 jaar ouder dan ik”, stelde mijn dochter. Ze vergeet dat een jongere vriend waarschijnlijk leuker is voor oudere kinderen. Eén 55 plusser in het gezin is genoeg, dunkt me. En niets weerhoudt me ervan om te kijken of er zelfs over te dagdromen. Als ze er te lang over bezig blijven, zoek ik er nog 2 uit: een te mooie nog jongere en een heel veel oudere dan ik. Dan is het stil.

  Mooi stukje. Ik zie toch telkens meer vriendinnen met jongere mannen, waarschijnlijk omdat een groot deel van mannen uit onze generatie wel erg hulpeloos is op latere leeftijd. Daarom blijven die ook alleen maar langer in leven als ze een partner hebben.

 2. Ik heb iets dergelijks met pindakaas. Want pindakaas wordt geassocieerd met kinderen. Kijk maar naar de reclames van Calvé, Daar zie je altijd kinderen pindakaas eten om groot en sterk te worden. Nooit volwassenen, want die zíjn al groot en sterk, althans, men gaat er kennelijk van uit dat dat zo is. Maar wat nu als je als man van 55 nog steeds van pindakaas houdt? Zoals ik. Want ik schaf me nog altijd ongeveer eenmaal per maand een voordeelpot pindakaas aan van het Albert Heijn huismerk en doe dan eerst een laag roomboter op een snee brood of cracker, daarna een dikke laag pindakaas en tenslotte strooi ik over het geheel nog wat suiker. Heerlijk. Maar veel mensen vinden dat raar. Voor een man van mijn leeftijd. Niet dat ik me daar iets van aantrek. De pindakaas van AH is trouwens het lekkerst, lekkerder dan die van Calvé. En duidelijk goedkoper, wat wil een mens nog meer?

 3. Zou het overigens zo kunnen zijn dat het tijdstip waarna vrouwen geacht worden niet meer te flirten met jongere mannen ongeveer samenvalt met de menopauze?
  Lijkt me een aardige kwestie voor feministes om hun tanden op stuk te bijten, al zou het me niet verbazen dat ze al in de jaren 70 hebben besloten dat ook déze onrechtvaardigheid de schuld van de mannen is..

 4. Maar gaat Mr Big nu wel of niet trouwen met Carrie Bradshaw en kan je als vrouw nog wel een tasje van Prada dragen als je geen eierstokken meer hebt?

 5. Oooh, leeftijd heeft toch nergens wat mee te maken! Het is allemaal gewoon hotheid, denk ik. Als iemand hot is, geen probleem. En over mannen en vrouwen die beter of slechter rijpen: ik denk dat dat ook maar perceptie is. Mannen hebben gewoon vaker meer geld, plus dat ze minder hun best doen. Ik denk dat als mannen ook pathetisch zouden proberen op 16 jarigen te lijken, ze net zo treurig zouden overkomen. En dat doen ze ook, neem die drummer van queen maar, bijvoorbeeld, of andere ouwe rockerts. Oftewel, gewoon gaan voor ranzig en rijp. Go with the flow!

 6. ranzigheid hep inderdaad niks met leeftijd te maken.. ik zie wel es oudere vrouwen die nog best te verhapstukken zijn, en ook jongere vrouwen die ik nog met geen tang zou willen aanpakken

 7. Volgens mij kwam Patries niet in het nieuws omdat ze bejaard is en daarom geen striptease zou mogen doen. Het kwam in het nieuws omdat het Patries is en Patries weer eens bewees dat ze onder een zeer hevige aandachtsverslaving te lijden heeft.

 8. Patricia Paay stond ooit op de uitklapposter van de Playboy. Ik was toen puber, dus dat is ongeveer 30 jaar geleden. Dat was wel een mooie poster.

 9. Arie Ribbens is nog bij mij in de Muziek Show geweest Nederlandstalige Muziek met Danny van Strien

  Beste Bekenste Populairste Muziek Show van Zuid Holland Nederlandstalige Muziek met Danny van Strien

  Beste Bekenste Populairste Amateur Presentator van de Benelux

  Vriendelijke Groeten Danny van Strien Presentator

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *