Oedipus

Het is een wijdverspreid idee dat jonge vrouwen op oude mannen vallen. In het echt zie je dat bar weinig, maar op het scherm? Wat de klok slaat. Stokoude voormalige beau’s die geheid een 20-jarige schone aan de haak slaan. Een leeftijdsverschil van 50 jaar mag geen belemmering vormen. Maar kijk toch eens om je heen! Uitzonderingen daar uitgelaten vallen 20-jarige meiden nog steeds op 20-jarige jongens. Oké, weleens ook op 30-jarigen. Maar op 70-jarigen? No fucking way.

In films krijgen mensen ook zelden of nooit een bad trip van soft drugs, je ziet gozers een joint opsteken in een situatie waarvan je denkt: dit kan niet goed gaan. Onze held raakt er zelf steevast ontspannen door. Elke. Keer.

Nog iets dat gemythologiseerd wordt door films: seks. Ten eerste: je ziet er nooit een condoom geschoven worden, en ten tweede: het vrouwelijke orgasme wordt, nog steeds, gesimplificeerd. Dat laatste is verbazingwekkend hardnekkig, wetend dat de feministen dit 30 jaar geleden al aan de kaak stelden. Maar nee hoor, we doen net alsof we niets gehoord hebben en laten een griet een kamer binnenlopen, op een man zijn pik gaan zitten, drie keer langzaam heen en weer bewegen en klaar komen. De werkelijkheid is helaas iets… hoe zal ik het zeggen… bewerkelijker. Dat ik gelijk heb weet ik door de zuchten die de mannelijke lezers zojuist hebben geslaakt en die zo luid zijn dat ik ze hier vandaan kan horen.

Zo is het ook een trend  geworden om in detectives vrouwen aan te duiden als de moordenaar. Daarin moet ik collega Ben Hoogeboom gelijk geven: televisie kan een gevaarlijke vertekening van de werkelijkheid betekenen. Het gecreëerde beeld nestelt zich in het collectieve bewustzijn. Voor je het weet is het kennis geworden, want niet elke inwoner van Nederland heeft de statistieken paraat, maar ze kijken wel allemaal naar dat soort maaksels. En zo komen vrouwen te boek staan als gewelddadige, berekenende agressievelingen.

Terwijl de werkelijkheid toch ietsjes anders ligt. Vrouwen zijn namelijk geweldloos. Gutogut, toegegeven, ze kunnen vreselijk aan uw kop zeuren, in de hoogtijdagen van de PMS komen ze  soms hysterisch uit de hoek, en er zal heus wel een meid geweest zijn die  haar partner ooit een mep heeft gegeven, maar feit is en blijft: de gevangenissen zitten tjokvol kerels.

Als je een close up neemt blijken het niet zomaar mannen te zijn, maar wel degelijk (al dan niet licht) getinte jongens. Dat getinte leest u niet in de statistieken van het Centraal Plan Bureau, die slechts het land van geboorte registreren, dat moet u aan iemand vragen die in het gevangeniswezen werkt. U schrikt ervan? Het beeld van Frost en Wallander cum suis had u van een andere werkelijkheid overtuigd? Die van wraakvolle en blanke 40+ vrouwen die voor 100 000 euro verzekeringsgeld of gewoon uit jaloezie hun eega ombrachten? Ik moet u teleurstellen.

In het licht van deze wetenschap kunt u niet langer onbekommerd naar een detective op TV kijken. Het komt u opeens allemaal voor als de geesteskronkels van blanke gozertjes met een moedercomplex.

Oud Zeikwijf
Beroepsbrokkenpiloot. Vloog nochtans op haar achtste reeds rakelings langs bergkammen om berggeitjes en bergmarmotjes te tellen. Is tot haar eigen verdriet gemodelleerd naar haar vader, een onbehouwen Italiaanse charmeur met een groot hoofd en een passie voor even belachelijke als tijdrovende hobby’s. Komt oorspronkelijk uit Frankrijk. Heeft in Japan gewoond. Woont sinds begin jaren ’80 in een boomhut op het Waterlooplein in ‘Magies Centrum Amsterdam’, van waaruit ze haar schrijfsels via rooksignalen aan de redactie doorseint. Ze schrijft ook voor AT5, Sargasso en voor Kutbinnenlanders. En op haar eigen stukje internet: oudzeikwijf.com.

14 Reacties

 1. Vrouwen zijn lang niet zo gewelddadig als mannen, maar je hebt ze ertussen zitten natuurlijk: Aileen Wuornos, mevrouw Báthory, Maria Swanenburg.

 2. Precies. En bij detectiveseries gaat het om de uitzondering, da’s leuker dan de regel. Voor een wat realistischer weergave van de grimmige werkelijkheid, verwijs ik bij deze graag naar The Wire.

 3. Vrouwen minder gewelddadig dan mannen? Dat is ook zo’n mythe. Vrouwen oefenen precies evenveel en soms meer huiselijk geweld uit als/ dan mannen, en het is een schandaal dat dit nog niet in de algemene kennis is opgenomen.

  USA: “insgesamt 11,6 Prozent der Frauen, aber 12 Prozent der Männer angegeben hatten, geschlagen, geohrfeigt, getreten, gebissen, mit Gegenständen beworfen oder anderweitig angegriffen worden zu sein”

  Nieuw-Zeeland: “Frauen und Männer leichte Gewalt gegen das andere Geschlecht im Verhältnis von 36 zu 22 Prozent verübten, schwere Gewalt sogar im Verhältnis von 19 zu 6 Prozent. ”

  Canada: “18 Prozent der Männer und 23 Prozent der Frauen wurden dort gegenüber ihren Partnern gewalttätig, 10 Prozent der Männer und 13 Prozent der Frauen wandten schwere Gewalt an.”

  Enzovoorts, enzovoorts, enzovoorts. Lees het onder andere hier.

  http://www.novo-magazin.de/45/novo4522.htm

   1. Goed, maar nu even serieus. Aan wie ligt het dat er in de 20e eeuw zo weinig vrouwen meevechten in het leger? Aan de mannen die die de leiding hadden en meenden dat vrouwen niet geschikt waren voor het bloederige handwerk. Dit is wederom een mannelijk vooroordeel, waarvan de gevolgen nu vrolijk door de vrouwen misbruikt worden om hun vermeende goedheid en vredelievendheid aan te tonen.

    De Grieken wisten wel beter, evenals de Germanen, en de vrouwen tijdens de Franse en de Russische revolutie. Die vochten en doodden even hard als hun mannelijke broeders in de strijd.

    Bron:
    http://www.welt.de/print-welt/article348781/Frauen_im_Krieg.html

 4. Dus, dus… een detective moet ik niet zien als een getrouwe weergave van de werkelijkheid? En een film ook niet? Wauw!

 5. Zag ik nou laatst een blond lid van de OhOhCherso-clan het begrip ‘Oedipus-complex’ verklaren aan de hand van de woorden ‘Oil die Poes-complex’: iets met een complex waarbij de draagster van de poes constant de niet te onderdrukken neiging heeft haar poes te moeten olieën?…
  bron: #detvdraaitdoor

 6. Ook van de TV:
  “Mannen beoordelen vrouwen op hun fysiek, omdat een aantrekkelijk vrouwenlichaam symbool staat voor een potentieel goed vruchtbare vrouw, omdat onze vrouwen maximaal vruchtbaar zijn op hun 24-ste en het vanaf dan bergaf gaat. Bij de chimpansee is er geen afname van de vruchtbaarheid van de vrouwen bij het ouder worden en het schoonheidsideaal van de mannelijke chimpansee is gespitst op oudere ervaren vrouwen en moeders.”

  “Bij vrouwen zijn de fysieke aspecten bij de seksuele selectie minder belangrijk dan bij mannen. De man moet zich onderscheiden van andere mannen om indruk te maken op vrouwen. Dat doet hij met zijn brein en zijn artistieke en intellectuele gaven en creativiteit.”
  “Wij hadden niet de cultuur gehad met zijn wetenschap op hoog niveau met zijn technologie, met zijn prachtige kunstwerken, met de prachtige literatuur en detectives; dat alles hadden we niet gehad, wanneer de seksuele selectie er niet was geweest.”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *