Gedempt (44)

Europa is zo belangrijk. De euro is zo belangrijk. Maar waarom Europa of die euro zo belangrijk zijn, wordt er nooit bij gezegd. We zouden zoveel verdienen door die euro. Ook daar geloof ik niets van: in de jaren negentig waren we het meest welvarende land van Europa. Dat hadden we voor 95% zelf gedaan, want we zaten toen nog, met de gulden, in Europa.
Als ik de occupyers eens een goede tip mag geven: jullie weten nu niet waar jullie tegen of voor zijn. Jullie zitten nu in die aardige tentjes niets te doen. Ik weet een spandoek: ‘Terúg met de gulden!!!’ Hebben jullie eindelijk eens een goede leus.
Dan zou ik helemaal achter jullie staan: met een eigen munteenheid heb je geen problemen met Italië, Griekenland, Portugal, Ierland, Spanje, Frankrijk, Hongarije, Roemenië en noem de hele rest maar op. Je regelt je eigen zaakjes. Je koppelt hooguit je gulden aan de euro, als die dan nog bestaat natuurlijk, of aan het Engelse pond. Klaar, alles is geregeld. Weg crisis.
We zouden ook regelrecht uit de EU moeten stappen, vind ik. Waar is dat gedoe anders goed voor dan voor de ambtenarij, die er een vetpot aan heeft? We maken zelf onze besluiten wel.
Als ik een gedreven persoon was met een hoge levensverwachting, zou ik op dit punt alleen al een nieuwe politieke partij oprichten.

8 Reacties

 1. In een ideale wereld (die helaas niet bestaat) zouden we nu een Noord-Europese Liga hebben, met Duitsland, Engeland, de Benelux en de Scandinavische landen. Daar mag Frankrijk ook bij, zodra ze een normaal staatsbudget hebben en zodra hun banken ook geheel schadevrij zijn.
  Die laatste twee dingen zou je jaarlijks door het IMF kunnen laten controleren. Als je dat doet, dan kun je ook gezamenlijk garant gaan staan als het eens een jaartje niet goed gaat, met bijvoorbeeld Nederland of Engeland.
  Laat de rest maar een Oost- en een Zuid-Europese Liga oprichten. Even goede vrienden. Maar we gaan niet meer met z’n zevenentwintigen aan tafel zitten. Dat blijkt niet te werken.

 2. Persoonlijk denk ik dat de invoering van de oude munteenheden in de diverse landen ook bijdraagt aan de vakantiebeleving van elke Europese burger. Met die Euro overal heb je toch het idee dat je gewoon thuis bent.

 3. Maar even ernstig, Vrouwke. Ik begrijp niet waarom dat pakket dat nu schijnt te zijn aangenomen, voldoende wordt gevonden, want we koersen regelrecht af op een volgende crisis, en dat zal een nog veel ernstiger crisis zijn dan we nu kennen.
  Griekenland is voor een klein deel geholpen. Italië, Spanje, Portugal en Ierland zijn de volgenden, die bij ons zullen aankloppen voor hulp.
  We moeten ons uit Europa terugtrekken. Als wij dat doen, gaan er nog wel meer landen mee: de goed georganiseerde landen, waarbij ik in mijn eerste reactie Oostenrijk nog vergat te vermelden.
  Als Europa uiteenvalt, is er volgens mij economisch niets mis met ons of met wie ook. Groot voordeel: de ambtenarij te Brussel/Straatsburg verdwijnt. De hele boel gaat dus een jaar of twee sneller dan nu.
  Welke partijen zijn er tegen Europa? De SP en de PVV. Dus op de SP stemmen, de volgende keer.

 4. Het kan natuurlijk niet anders dan dat we afkoersen op Noord en Zuid Europa. Alleen redden we het natuurlijk ook niet. Maar met landen die op een soort gelijke wijze geregeerd worden als wij moeten we toch een rendabel clubje kunnen vormen. De schuldenlast en de corruptie van het zuiden, daar is niet meer tegenop te financieren natuurlijk. Zo’n Italie, dat telkens willens en weten Berlusconi in in het zadel helpt, verdient het toch niet dat we daar nog een cent insteken. Ik klink nu echt populistisch. Ik weet het. En toch ben ik noch een PVVer, noch een SP-er. Voor mij blijft er dus niks over om te kiezen vrees ik.

 5. Ja, er is eigenlijk niets te kiezen, want ik ben ook niet voor de SP. Er zou een partij moeten zijn à la de PvdA/GroenLinks/D66 die tegen dit Europa is.
  Maar misschien is het ook niet nodig en klapt de hele boel nog vóór de verkiezingen in elkaar.

 6. De euro is erg goed voor Duitsland, en waarschijnlijk ook voor Nederland om dezlfde reden, namelijk omdat Duitsland al zijn goederen veel goedkoper kan exporteren naar de armere Europese landen die nu de euro hebben en dat vroeger niet konden betalen. De Duitse burgers hebben dat voor een groot deel niet door en denken dat ze het beter zouden hebben gehad met hun D-Mark.

 7. In al de jaren dat die teringeuro bestaat kan en wil ik nooit denken laat staan praten in euro’s of het gehate teken ergens op schrijven! De gulden was mij veel liever waard en ik vermoed dat vrijwel alle Europeanen, die de gehate euro hebben, allemaal hun vroegere munt terug willen.
  Niettemin is al een grondlegger van de euro, Wim Duisenberg, gestraft voor de invoering ervan wat hij zo lang trots verkondigde! Hij verdronk in 2005 in zijn zwembad en zal in het hiernamaals wel zichzelf vervloeken dat Duisenberg zoveel ellende veroorzaakte.
  Wie weet mag hij zelfs een keer als de geest van Jacob Marley al zijn euro-soortgenoten, die zich gedragen als Ebenezer Scrooge uit ‘A Christmas Carol’, gaan bezoeken en hen waarschuwen waar hun gierigheid, zonden en harteloosheid toe leiden.
  Hij zal dan de drie tijdsgeesten van het verleden, heden en toekomst naar het tuig toe sturen om hen te kwellen en dan zien zij de drie geesten voor zich als een rusteloos kind, een weldoorvoede reus en een spook dat meer lijkt op Magere Hein!
  Het is zelfs zo erg geworden dat de politici al een voorbeeld hebben genomen aan de Vrouwe van Stavoren. Deze schatrijke koopmansweduwe begeerde, net als de overige inwoners van Stavoren, volgens een sage alles wat zij mooi vond en verwaarloosde nuttige dingen. Toen zij een kapitein met een schip vo goud erop uit stuurde om het kostbaarste bezit ter wereld te bemachtigen keerde deze alleen terug met een schip vol graan!
  De Vrouwe en de inwoners van Stavoren vonden graan echter waardeloos en ze lieten het in de Zuiderzee (thans het IJsselmeer) kiepen wat de toorn opwekte van een oude bedelaar daar deze vond dat dit graan best aan arme mensen kon worden gegeven. Hij sprak hierna een vreselijke vloek uit en dat hield in dat het graan de ondergang zou worden van de rijkdommen van Stavoren omdat zij goud, zilver, edelstenen en andere rijkdommen verkozen boven graan waar men brood van bakt om te consumeren. En de vloek geschiedde in de vorm van een graaneiland voor Stavoren waardoor de Vrouwe en de inwoners straatarm werden!
  En voor allen die de gulden graag terug willen waaronder ikzelf: de akelige euro is al geen stuiver of daalder meer waard en gaat beslist, net als de gehate EU, ten onder! En kom anders desnoods allemaal in opstand tegen de fucking EUSSR met de gehate neo-bolsjewisten daarin die ook liever onze rijkdommen verpatsen zoals Jozef Stalin in de periode 1939-1941 deed! Hij verwaarloosde eveneens het Russische volk door miljoenen tonnen graan aan Adolf Hitler te geven en hield hetgeen wat hij ervoor terugkreeg ook liever zelf!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *