War pigs

War pigs is een anti-oorlogsliedje van het ensemble Black Sabbath. Het stamt uit 1970, van hun elpee Paranoid. Het wordt door vele liefhebbers van het genre hét anti-oorlogslied en ook dé heavy metalsong gevonden. Het genre begon zeg maar met War pigs.
Het aardige van dit lied is dat de zanger van het ensemble, Ozzy Osbourne (die toen nog veel minder vervelend was dan hij later zou worden), in 1970 de studio binnenstapte met het nummer Walpurgis, dat over heksen en zo ging. Dat hebben ze toen samen in de studio omgewerkt tot dit anti-oorlogslied. Heel verstandig, want je had toen nog de oorlog in Zuid-Oost Azië, met die napalm en dat naakte Vietnamese meisje dat huilend wegrende en die collaborerende Zuid-Vietnamese politiechef die zomaar midden op straat een Vietcong-strijder executeerde. Daar moest tegen geprotesteerd worden, dat begrijpt u wel, en toen die oorlog eenmaal beëindigd was, toen moest er iets anders op gevonden worden en toen hebben ze er op de video beelden van de Tweede Wereldoorlog bij gezet.
Het ultieme anti-oorlogslied, dat wilt u natuurlijk met mij meevoelen.
Een ander leuk ding, is dat het 2001 Clear Channel memorandum kort na 9/11 een lijst van 165 liedjes bevatte met questionable lyrics, waaronder ook War pigs. Clear Channel was eigenaar van meer dan 1200 Amerikaanse radiostations, en ontkende uiteraard het bestaan van die lijst.

Molovich
Erkend miskend genie. Motto: succes is voor losers.

4 Reacties

  1. Dank je Ben. Ik heb heel erg geprobeerd om het op een stukje van jou te laten lijken. Zo weet ik niets van Heavy Metal en van Black Sabbath weet ik ook heel weinig.

  2. Het hebben van diepgravende kennis van bijvoorbeeld Black Sabbath hoort inmiddels bij de historische muziekwetenschap. Het zijn nog maar een paar leipelingen die er echt verstand van hebben. Dat geldt ook voor kennis van, zeg, King Crimson of The Mothers of Invention. Je kon dertig of veertig jaar geleden, in een normale groep mensen, nog opmerken dat je Cheap thrills had gekocht. Als je dat nu zegt, sluiten ze je bijna op.
    Maar vroeger was natuurlijk alles beter.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *