Gedempt (36)

Ik houd zeer van de kattelieke muziek van bijvoorbeeld Pierre de la Rue (Piet van der Straat, maak ik een grapje), hoewel ik geen katholiek of christen ben. Verre van, ik heb in mijn leven, net als Gijs, Gods naam vooral gebruikt in woorden als Godverdomme en Godsjezus. Toch houd ik van die muziek. Hoe zou dat komen? Ik weet het niet, het zal misschien te vergelijken zijn met mijn liefde voor J.S. Bach: ook zeer christelijke muziek. Vind ik ook erg mooi, en speciaal als Glenn Gould het speelt.
Maar ik ben een zeer verknoopt persoon: ik kan niet houden van ‘de klassieke muziek’, Mozart, Beethoven, Brahms en al die verdere Donauzwemmers. Ook houd ik niet van de vroegere Franse, Russische of Tsjechische muziek. Pas van wat er sinds de jaren vijftig of zestig is gemaakt, waardeer ik soms iets. Gorecki bijvoorbeeld, die kan niet stuk bij mij.
Je bent een ouderwets stuk vreten, zult u zeggen. Dat ben ik ook.
Wat ik verder mooie muziek vind, dat is bijvoorbeeld Tangled up in blue van Dylan, en dat is voor de meeste lezers van dit magazine ook alweer muziek van lange tijd her. Ik houd de moderne muziek ook niet bij, moet ik zeggen.
Maar waar ik wel belang in stel, vreemd genoeg, dat is de heavy metalmuziek van bijvoorbeeld Brain drill. Voortreffelijke drummer, voortreffelijke bassist, voortreffelijke gitarist, afschuwelijke zanger. Die muziek zet ik soms ’s avonds laat nog even op, voordat ik naar bed ga.

5 Reacties

  1. Nou, ik wijs Beethoven en Mozart niet helemaal af. Ze hebben natuurlijk mooie pianomuziek nagelaten. Maar ik houd toch meer van Ockeghem, Byrd en Dufay, om nog maar wat namen in het rond te slingeren.
    Over Glenn Gould gesproken: er schijnt een Canadese opvolgster van hem te zijn. Ze speelt in ongeveer dezelfde stijl als Gould. Maar ik weet haar naam niet en kan haar niet terugvinden op het net.

  2. Ik zou toch die stuk of wat symfonieën niet helemaal willen uitvlakken, heer Hoogeboom… Of houdt u niet van symfonieën soms? En ik meen dat Mozart ook nogal een stempel had gedrukt op opera – om maar eens iets te noemen dan. Maar enfin. Byrd en Dufay zijn nieuw voor mij, daar toont zich reeds het smaakloze proletenbloed… Gelukkig is er het internet; Youtube zal vast een proeve kunnen leveren, als het niet meer is – en het is altijd meer. Bent u toevallig ook bekend met Scarlatti? Domenico that is. Zijn pianosonates brengen mij in trance; haal daar veel inspiratie uit. Weet niet of Gould zich er ooit aan gewaagd heeft, maar ’t zou me niets verbazen.

  3. Van symfonieën en opera houd ik inderdaad niet, dat klopt. Dat wil zeggen, bijvoorbeeld de symfonieën nrs. 4, 5 en 7 van Beethoven vind ik afschuwelijk. Niet om aan te horen, en ik weet zelf ook niet waarom ik dat zulke lelijke muziek vind.
    Maar ik kan wel heel goed begrijpen waarom andere mensen juist heel geïnteresseerd zijn in zulke symfonieën. Dat kan ik weer niet met mensen die in opera geïnteresseerd zijn: ik begrijp niet wat er in hun koppen omgaat. Opera is letterlijk terra incognita voor mij.
    Scarlatti, ja! Wat een prachtige componist! Tenminste, als hij op de piano wordt gespeeld. Dat heb ik ook met een componist als onze vaderlander Sweelinck. Ik weet wel dat Gould Sweelinck heeft gespeeld, Scarlatti weet ik niet.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *