Crisis? What crisis?

Tegenlicht 19 sept 2011: We aanschouwen de hersenspinsels van internationale denktank The Aftermath Network, een bonte gezelschap van westerse wetenschappers en denkers bij elkaar geroepen door Manuel Castells, socioloog, en Spanjaard. Het is in Spanje menens wat de crisis betreft. In Griekenland, in gedeeltes van de VS ook, zoals in Michigan. Maar hier?

Ja, er is een bankcrisis. Ja, de bankiers, de pensioenfondsen en de verzekeraars maken er een potje van. Ja, de regering misbruikt dit om miljarden te bezuinigen. Maar op een mooie zomerdag wemelen de grachten van jongelui op boten met een buitenboordmotor erop, en in Amsterdam vliegen de scooters je om de oren. Voor mij twee tekenen dat de nieuwe generatie wat materie betreft niets te klagen heeft. Krap 20 jaar geleden had maar een enkeling een boot, en iedereen reed op derdehands roestbakken. Niemand had een mobieltje en nog minder een i-foon. Pas als we zover terug zijn gezakt ben ik bereid om over een crisis te praten.

Vreemd dat Tegenlicht knip-plak zoiets uitzendt, zonder enige kanttekening over de werkelijke situatie van Nederland. Want hoe is het werkelijk: staat Nederland er zo pover bij? Later op de avond krijg ik het antwoord op een presenteerblaadje. Paul Schnabel van het Sociaal en Cultureel Planbureau, stelt in P&W dat het nog nooit zo goed is gegaan met ons kikkerlandje: per inwoner zijn we op Luxemburg na het rijkste land van Europa, en wat de export betreft zijn we tweede, na Duitsland. Ik vind dit een prestatie.

Dus: crisis? What crisis?

Oud Zeikwijf
Beroepsbrokkenpiloot. Vloog nochtans op haar achtste reeds rakelings langs bergkammen om berggeitjes en bergmarmotjes te tellen. Is tot haar eigen verdriet gemodelleerd naar haar vader, een onbehouwen Italiaanse charmeur met een groot hoofd en een passie voor even belachelijke als tijdrovende hobby’s. Komt oorspronkelijk uit Frankrijk. Heeft in Japan gewoond. Woont sinds begin jaren ’80 in een boomhut op het Waterlooplein in ‘Magies Centrum Amsterdam’, van waaruit ze haar schrijfsels via rooksignalen aan de redactie doorseint. Ze schrijft ook voor AT5, Sargasso en voor Kutbinnenlanders. En op haar eigen stukje internet: oudzeikwijf.com.

2 Reacties

  1. Pingback: Seks | Nurks
  2. Het is de schrijver van dit stuk zeker helemaal ontgaan dat de jeugd zich massaal in de schulden steekt? Verder heeft de schrijver van dit stuk zeker ook geen documentaires als
    ‘The Inside Job’ of ‘The Shock Doctrine’ gezien… Waarschijnlijk ook nog nooit van het Neo-Liberalisme gehoord en vernietigende invloed die dit heeft?

    Slaap maar lekker verder, als dat je keuze is, maar bedenk wel dat er andere mensen wel wakker zijn, en die zijn bewust bezig jou je pensioen afhandig te maken, je salaris laag te houden en je kosten hoog. Zij hebben er baat bij, dat jij en je kinderen nooit meer uit de schulden komen, daar verdienen ze het meest aan. En ze hebben op dit moment de volledige macht op aarde… Als dat geen crisis is, dan weet ik het niet meer!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *