Muggenwater en soevereine wanbetalingen

Hugo Chavez maakte het weer mooi duidelijk, toen hij de opstandelingen in Libië terroristen noemde: terrorisme ligt, net als schoonheid, in het oog van de toeschouwer. Wageningen waarschuwt ons voor een oncontroleerbare toename van boosaardige bloedmuggen als gevolg van hitte en nattigheid. Intussen zoemt het in muggenland rond: ‘We stevenen op een recordjaar af! Een verwachte toename van het Bruto Binnenlands Product (in milliliters bloed per capita) van minstens 15 procent!’ De economische domineetjes van ons AAA-landje (braafste jongetje van de klas rating, Standard & Poors) waarschuwen voor een oncontroleerbare toename van schuld in ons mooie westen: de Verenigde Staten zuchten onder een al maar groeiende, zoemende debiteurenwolk, een nooit meer terug te betalen last.  Ach en wee. En Griekenland! En Spanje ook nog! De euro wankelt! Help!

Daarom is het goed te weten dat Spanje in de afgelopen 200 jaar dertien keer zijn beloofde betalingen niet na gekomen is. Ik heb het  dan niet over een BBB of een CC S&P status, maar een vette D. En, is Spanje geïmplodeerd? Heeft Lord Vader, Lord Voldemort of een andere boosaardige V ze van de wereld getoverd? Njet. Soevereine staten verschillen namelijk hierin van een gemiddeld gezin, dat je geen deurwaarder kunt sturen om ze hun land uit te zetten. En staten hebben nog een voordeel: ze betalen geen huur of hypotheek over dat land, want ze hebben het ooit zelf ‘ontdekt’ (lees: bezet / veroverd / op slinkse wijze van een ander land gezwendeld).

De Grieken weten dat al heel erg lang. De eerste geregistreerde soevereine wanbetaling van onze geschreven geschiedenis stamt uit de vierde eeuw BCE. Dertien Griekse steden leenden toen geld van de Tempel van Delos om een vloot te bouwen. (Winkler, 1933). De Tempel kon naderhand naar zijn geld fluiten, want ja, ze hadden ineens een tot de tanden bewapende vloot. Onze ‘zwakke’ Griekse en Spaanse broeders horen met krokodillentranen aan welk EU-strafje ze nu weer krijgen, er zijn relletjes, anarchisten blazen dingetjes in de marge op en aan het eind van het liedje gaan we er hoofdschuddend op vakantie.

“Maar wat als de euro devalueert?! En de VS! De VS dan?! Wat als China ineens al het geld dat de VS hun schuldig is opeist?!” Nou kijk: China en de VS zijn communicerende vaten. Als China morgen alle IOU’s die ze van de VS gekocht hebben opeist, hebben ze ineens zoveel geld, dat de yuan twee keer zo duur wordt. China’s wereldwijde exportmachine, de basis voor hun groei, komt dan knerpend tot stilstand. Dus daar wachten ze nog een jaartje of pakweg dertig mee. Precies om die reden kan de euro best wel wat devaluatie hebben. Sterker nog: Japan gaat binnenkort de geldpersen laten draaien om de waarde van hun yen te drukken. Dat klinkt als een soort monetaire seppuku, tot je beseft hoe beperkend een ijzersterke munt is voor je handelspositie.

En dan nog dit: hoe astronomisch de schuld van de VS ook groeit, meer dan de helft van de fysieke dollarbiljetten circuleert in allerlei derdewereldlanden met een D t/m Z-rating van Standard & Poors en een lokale munt zo waardevast als een tulpenbol in 1637. Door dat reusachtige ‘monetaire wortelstelsel’ is het onmogelijk dat de dollar zomaar omwaait.

Ik voorspel: de komende muggenplaag wordt in retrospect net zo Apocalyptisch als de val van de euro, de dollar en de VS. Je zult het zien: want ook Apocalypsen liggen, net als terrorisme en schoonheid, in het oog van de toeschouwer.

20 Reacties

 1. Vergs je niet in China, samen met india hebben ze een best grote interne markt en in potentie 2 miljard + consumenten…

  “Thimes’ they are a’ changin'”

 2. Welnee joh, er kan niets gebeuren. Een staat kan failliet gaan, niets aan de hand, de grond blijft toch bestaan?
  Nou ja, de salarissen van de ambtenaren kunnen natuurlijk niet betaald worden. Die krijgen dan een half jaar of langer geen geld, of ze verliezen hun baan.
  Het spaargeld verliest zijn waarde, want met een staatfaillisement gaat ook vaak een extreme inflatie samen.
  Iedereen die belegt in staatobligaties (Pensioenfondsen, om maar wat te noemen) verliest zijn geld. Dat heeft dus ook invloed op de pensioenen.

  Kort samengevat: heel veel mensen zullen hun werk en/ of veel geld verliezen.

  Maar ze blijven natuurlijk leven, dat dan weer wel.

 3. Wat niet inhoudt dat ik niet ook baal van de sensatie-berichtgeving over vallende beurzen en dreigende rampspoed. Daar er bij het beleggen veel psychologie in het spel is, VERERGERT deze berichtgeving de hele situatie juist.

 4. tuurlijk Bob. gemiddeld verlies beurzen EU op dit moment : -2.4 %. Ben je onlangs nog in Argentinië geweest? Of in Tottenham? We hebben straks een pot met 95 knikkers ipv 100. very worst case: 85 knikkers. meer dan 50% van de wereldbevolking heeft niet eens knikkers. maar jammer jij maar verder hoor.

 5. Alles goed en wel, Bob, Grrrits, maar een pot van 200 knikkers is altijd nog weer stabieler dan eentje van maar 100, psychologische spelletjes of geen psychologische spelletjes dan wel berichtgeving. Laat ons dus Vlaanderen (en jawel, alleen Vlaanderen) erbij zwendelen, of Vlaanderen ons, en een beetje pronto, zeg voordat ze daarginds zelf weer met knikkeren beginnen, en laat ons even pronto de vervolgens verdubbelde ambtenaren weer terugbrengen tot volgens schaalvergroting te accepteren hoeveelheden, en laat Hugo Chavez verder lekker in de Chavez zakken met manke oogbollen, – en we leefden allemaal dan niet langer maar wellicht toch een stukje prettiger geworteld met z’n allen. (Inderdaad: allemaal met z’n allen.) Dus: geen gekissebis onder mooie teksten gaarne en hup met die lobbyzakken frieten pronto de grens over.

 6. Ellende ligt ook in the eye of the beholder, en ellende die dicht bij huis is, is voor de meeste beholders altijd wat groter dan de ellende overzees. Zoals schoonheid dan juist weer meestal groter lijkt als die van verre komt. Iets met gras, groen en overkant.

 7. Als geld en werk voor jou geen waarde hebben, dan is er inderdaad niets aan de hand. De beurs heeft nu 2.4% verloren. De Duitse index is net door de 6000 gezakt. Een paar jaar geleden stond hij op 1500, tijdens de dotcom crisis. Ontelbare bedrijven en banken zijn toen failliet gegaan, veel mensen hebben hun werk verloren.

  Bij mij op het werk zijn na de laatste crisis 1-2 jaar gelden 150 mensen weggestuurd. Tegen die mensen moet je vooral zeggen dat crisis “in hun hoofd zit”. Dan maak je echt vrienden.

  Maar ja, zolang als je je baan nog hebt en je sowieso niet spaart en ook niet kijkt naar je pensioen, is alles dik in orde.

  Omdat het in andere landen slechter is dan hier is onze hele welvaart en alles wat er opgebouwd is niet opeens relatief of waardeloos. Dat er in Afrika mensen honger hebben, betekent niet dat ik geen moeite meer hoef te doen om aangenaam te leven. Wat denk je dat iemand in een arm land ervan vindt als jij zo achteloos met je welvaart omspringt waar hij naar smacht? Dat je niet waardeert wat je hebt.

 8. Ik heb makkelijk praten inderdaad Bob, ik verkoop mijn stukjes toch wel. Desnoods saaie stukjes, altijd dezelfde stukjes, over net ontslagen mensen. Maar jij hebt ook makkelijk lullen. Ga eens in Argentinie kijken. Ik was daar toevallig toen hun krediet implodeerde. dat was Fight Club IRL en ze zijn er nog steeds zwaar de lul. Maar goed. Jammer maar voort hoor, over dat je misschien een andere baan moet zoeken. MET GELD VAN DE STAAT EN VAN JE WERKGEVER OM DE KARIGE TIJD TE OVERBRUGGEN. #manmanman

 9. Als het westen EN China 85 knikkers wordt, en dat gecompenseerd wordt met het bijdrukken van dollars, euro’s en yuangs, wordt dan de schuld van de derde wereld zoveel minder dan het verlies op hun bezit?

 10. @JVechter De VS heeft haar schulden n.a.v. WOII nooit terugbetaald. Gewoon rente in storten en langzaam laten verdampen. Helaas heeft de 3e wereld een soort Vinnie Jones op haar nek, het IMF. Maar dat is een geheel ander onderwerp.

 11. Ik zit zo meteen rond het kampvuur zitten, hier op de macrobiotische teva-sandalen camping in de Morvan, en ga dit betoog gewoon houden. Al die betweterige geitenwollensokken types zullen versteld staan. Dank Grrrits!

 12. De Oost-Europeanen hebben in de 20ste eeuw al genoeg ellende meegemaakt onder het nationaal-socialisme en het communisme en zij wisten godzijdank bijna 30 jaar jaar geleden dit gehate systeem te vernietigen en hoe jammer is het dat alle Europeanen nog niet de gehate EU hebben vernietigd, waar wanbetalingen ook de spuigaten uitlopen, wat toch een keer werkelijkheid gaat worden!
  De desbetreffende “vluchtelingen en asielzoekers” doen me enigszins denken aan het verhaal over Pinokkio, de levende marionet. Een valse koetsier wist, met de hulp van de vos Jantje Fatsoen en Sluw de Kater, de hoofdpersoon en talloze stoute kinderen te misleiden en hen met een koets mee te nemen naar Luilekkerland. Daar mochten ze zoveel “gratis” eten, snoepen, drinken en kattenkwaad uithalen als ze maar wilden maar zij moesten niettemin hiervoor toch een hoge prijs betalen! Vrijwel al deze ondeugende kinderen veranderden door de toverkracht in Luilekkerland in ezels en moesten aldus gewoon als slaaf werken!
  Veel van de opgesomde “asielzoekers en vluchtelingen” zijn precies met deze kinderen te vergelijken omdat ze zich laten misleiden door de koetsier (mensensmokkelaars) die hen naar Luilekkerland (de EU) voert en waar ze even mogen genieten van de welvaart die echter niet aan hen allen is voorgelegd en sommigen zelfs als ezels (figuurlijk) moeten gaan werken of op straat komen!
  Hopelijk zal het uitschot erachter komen dat ze in West-Europa ook steeds ongastvrijer ontvangen worden daar ze nog stommer zijn dan echte ezels maar dezer zijn dan ook stukken intelligenter! Een ‘Tafeltje-dek-je, ezeltje-strek-je en een knuppel-uit-de-zak’ (een overvloedige tafel vol met maaltijden waar de EU voor zorgt , bergen geld die uit de zakken van de Europeanen worden gehaald en mensen die “asielzoekers, vluchtelingen en moslims” tot moes willen slaan!) staat hen hier ook te wachten en niet iedere politici is een Vrouw Holle die goud over hen uitstort als zij niet werken maar een lading pek beslist zeker!
  En inderdaad is het te hopen dat we hier allemaal voorgoed van die gehate EU en de euro zullen worden verlost!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *