Gedempt (19)

Het Rooms Katholicisme is wel het raarste geloof op deze wereld. In Nederland zijn bijna geen katholieken meer, God zij geloofd en geprezen, maar uit historisch oogpunt zal ik enkele fijnheden van dit geloof naar voren brengen.
Het katholicisme is geen monotheïstisch systeem. Het kent drie goden: God de Vader (met baard), God de Zoon (Jezus, ± 0-33, ook met baard) en de Heilige Geest (een duif, geen baard). Men zegt wel dat die drie toch maar één persoon zijn, maar dat geloofde ik al niet toen ik vier jaar was. Maria, Jezus’ moeder, speelt ook nog een belangrijke rol in het geheel.
Voorts kent men in het katholicisme de zogenaamde engelen. Dat zijn wezens met twee benen en twee vleugels, maar ook met twee armen. U kent ze wel van de schilderijen.
Daarnaast kent het katholicisme zo’n 2500 bijgodjes: de heiligen, zoals bijvoorbeeld deze Gerardus Majella. Een speciale groep vormen de bescherm- of patroonheiligen. Zo is de beschermheilige van het internet Isidorus van Sevilla (560-636). Wij mogen de heiligen niet aanbidden, zoals de goden, maar vereren mogen wij ze wel. Wat het verschil is tussen ‘aanbidden’ en ‘vereren’ is mij nooit duidelijk geworden.
Zo staan de zaken er in het Westen voor. Het wordt allemaal vreemder en kleurrijker zodra dat katholicisme overgeplant wordt. Zo hebben de mensen van het Mixe-volk in Mexico van de Spanjaarden het Rooms Katholicisme overgenomen, maar ze hebben ook gewoon hun goede oude eigen goden behouden: Poj ’Enee, Naaxwiiñ, Yuuk, Higiñ, Mijku. Mijku is de god van de rijkdom, het geluk, de dood en de onderwereld, met andere woorden de evenknie van de katholieke duivel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *