Gedempt (18)

U dacht misschien: het kan in Nederland niet erger dan met de monumentale beeldhouwkunst. Elke keer als er  zo’n ding wordt onthuld, bekruipt je weer een gevoel van schaamte. Eigenlijk is het enige ‘normale’ monumentale kunstwerk De schreeuw, gemaakt door Jeroen Henneman. Het staat in het Oosterpark in Amsterdam. Ik ben er nooit naar komen kijken (want ik lijd aan heimwee en ik weet niet hoe je bij dat Oosterpark moet komen), maar ik heb het ding op foto’s, video’s en op de tv gezien. Het is een prachtig beeld en Henneman verdient een staatsprijs, alleen al voor dit ene beeld.
Maar in Engeland kunnen ze er ook wat van! De foto hierboven is een foto van The sentinel (de waakhond, zou ik vertalen). Dit onding van 16 meter hoogte staat op het Spitfire Island in Birmingham. Het is gemaakt door Tim Tolkien (achterneef van J.R.R. Tolkien, de schrijver). Het stelt inderdaad drie Spitfires voor, en meer valt er volgens mij niet over te zeggen, als je verstandig blijft.
Als je onverstandig bent, zeg je: zo een lelijk beeld heb ik nog niet eerder gezien. Daar ben ik het van harte mee eens.

13 Reacties

 1. Nou ja, je zou je natuurlijk ook af kunnen vragen wat de opdracht was. Misschien: maak iets ter herdenking van het feit dat hier ooit Spitfires werden gebouwd en wat iedereen begrijpt. In dat geval is het wel geslaagd.

 2. Ja, maar welke bedoeling het ding ook had of met welke opdracht het ook is neergezet, het blijft een oerlelijk ding.

 3. Uiteraard, want ik houd geen polls voordat ik iets schrijf. Ik ga alleen maar uit van wat ikzelf zie of vind. Ik zocht een wanstaltig ding, gemaakt door een kunstenaar, en ik vond dit ding.

 4. Ja, daar heb je gelijk in. De Nederlandse wanstaltigheden zijn te verdelen in: 1. Herinneringen aan de oorlog van 40-45; 2. Herinneringen aan de de ramp van 1953; 3. Wat er zoal bedacht is bij de aanleg van nieuwe wijken of buurten.
  Vooral die laatste categorie is verschrikkelijk. Er zou eens een boekje moeten komen met foto’s van alle openbare kunstwerken in Nederland.

 5. Voor de gemeente Leusden heb ik eens zo’n kunstwerk ontworpen. Het bestond uit een hoge, betonnen sokkel met daarop een zevenvoudig vergrootte, vergulde kinderwagen. Werd geweigerd.

  1. Kun je dat niet aan andere gemeenten verkopen? Er moet toch ergens plek zijn voor een vergulde kinderwagen?

 6. Jezus Horst, dat stuk lijkt wel satire, is het echt?

  “Ten behoeve van het RotondeLab van de provincie Utrecht maakte het Rotondologisch Genootschap een analyse van zeventien rotondes”

  Man lernt nie aus.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *