De Zeeuwse Messias

De Franse doktoren hebben Johnny Hoogerland 33 hechtingen gegeven, meldde Mart Smeets gisteravond. 33 Hechtingen, precies zoveel als Jezus Christus, twitterde ik. Columnist Luuk Koelman twitterde terug dat Jezus vervolgens drie rustdagen kreeg, in plaats van één. En dat hij een doornenkrans rond z’n hoofd had in plaats van prikkeldraad rond z’n kruis.

Wielrennen is een zeer katholieke sport. Hoe groter het vermogen van de renner om te lijden, hoe groter de verering. Als Herbert Dijkstra destijds bij de kruisgang had staan kijken, had hij ongetwijfeld over Jezus die bezweek en daarna toch weer verder strompelde, verrukt uitgeroepen: ‘Kijkt toch eens, wát een karakter!’

Ook Johnny Hoogerland is van plan zijn kruisgang af te maken. Hij wil zijn Golgotha bereiken in de bolletjestrui. Het mooiste vond ik nog wel zijn vergevingsgezindheid. ‘Ben je niet verschrikkelijk boos’, vroeg een NOS-journalist. Johnny was niet boos. ‘Zoiets doet niemand expres’, zei hij. Ik hoorde de echo: vergeef hen Vader, ze weten niet wat ze doen.

Vanochtend was Luuk Koelman zo aardig om deze door @amoorie ge-uploade fotovergelijking van de Volkskrant te twitteren. Ik dacht dat het Jezus Hoogenland was, maar helaas, zo kreeg ik vrij snel na plaatsing van dit stukje te horen, de bewuste renner was Johnny Heiland helemaal niet, het was Jurgen van den Broeck! Ik ook met mijn van enige kennis gespeende enthousiasme ook! Hoedt u voor valse messiassen dus.

Maar goed. Toen ben ik zelf maar even gaan zoeken naar passende foto’s.

1. De kruisiging.

2. Johnny wordt van het kruis geholpen door Jozef van Arimathea.

3. Johnny ontvangt de stigmata.

De nieuwe messias is opgestaan. Hij komt uit Zeeland en heet Johnny Hoogerland.

Molovich
Erkend miskend genie. Motto: succes is voor losers.

14 Reacties

  1. Het gaat helemaal nergens over hoor, maar die 33 hechtingen van Jezus, wat is daar je bron van, bij welke apostel staat dat?

    1. A ja, want ik vroeg me af welk effect het zou hebben als de Messias Zijn hechtingen zou laten zien ipv zijn stigmata. En dan zou Hij ook gehecht zijn na Zijn dood. Doet me weer denken aan dat bizarre schilderij waarop te zien is hoe ongelovige Thomas zijn vinger tot het tweede kootje in een wond van Jezus steekt, onder goedkeurende blik van de Messias zelf.

  2. Ik weet niet hoe ik een tweet op een scherm moet zetten, want dat heb ik nog nooit gedaan. Ik denk dat je het gewoon moet doen zoals je een link op ‘een scherm’ zet – ik ga er hier vanuit dat je het tegen mij hebt, OZ – dus gewoon met Ctrl+C en Ctrl+V. Ik weet niet hoe dat heet bij Apple of bij Linux.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *