Waarom ik zo’n hekel heb aan Eric Corton

Eric Corton is een aardige jongen. Dat zie je zo. Doet niemand kwaad. Zegt nooit iets wat ten koste van iemand anders gaat. Gouwe gozer met een gouwe hartje. En toch heb ik een onversneden hekel aan ‘m. Waarom is dat?

Gisteren was hij een van de presentatoren van Pinkpop. Samen met Giel Beelen (ook al zo’n strontvervelend heerschap) en nog iemand. Eric Corton is zo’n presentator die het altijd met iedereen kan vinden (tenminste, hij vindt zelf dat hij het met iedereen kan vinden, of de ander het daar mee eens is, doet er niet toe). Hij heeft de hypervrolijkheid van een bepaald soort Christen. Maar tegelijkertijd ziet hij er ruig uit, want hij heeft allemaal tatoeages. Je had vroeger bij de EO een presentator die Peter heette. Peter had lang haar en een oorringetje. Om de EO wat streetcredibillity te geven. Gedoemd te mislukken.

De immer enthousiaste Eric Corton mocht gisteren de Foo Fighters aankondigen. De Foo Fighters waren al begonnen terwijl Eric Corton vanuit de coulissen schreeuwde dat de band rond Dave Grohl er een ongelooflijk spektakel van maakte. Het nummer dat bezig was, was bezig af te lopen. Een lawine van rollende drums en scheurende gitaren deed het nummer uitgeleide. De laatste slag stond op het punt te klinken. Een gitarist, wellicht Dave Grohl, hief zijn hand omhoog om een laatste ram op zijn gitaar te geven. Als in een reflex groette Eric Corton terug.

Wat ik hier had gezien, dat was Eric Corton in een notendop. Hij denkt er bij te horen. Omdat ie zelf ook gitaar speelt. En omdat ie een paar tatoeages op zijn arm heeft laten zetten. Hij denkt dat ie één is met de rockers. Toen ik vanochtend op de fiets zat en hierover nadacht wist ik ineens waaraan dit mij deed denken: aan Grizzly Man, de (meesterlijke) film van Werner Herzog over Timothy Treadwell, een natuuractivist die tussen de beren leefde.

Timothy Treadwell heeft last van hetzelfde soort evangelische enthousiasme als Eric Corton. Hij leeft zo lang tussen de beren dat hij zich ermee gaat identificeren. Hij denkt geaccepteerd te worden door de beren. Hij denkt één te zijn met de beren. En hij denkt dat dit wederzijds is: dat de beren hem zien als een van hen. Maar, zoals de commentaarstem van Werner Herzog zegt: in de ogen van de beren zie je niets anders dan kille onverschilligheid. Ze tolereren Timothy als de overenthousiaste, maar ongevaarlijke dorpsgek die hij is. Ze laten hem met rust. Timothy heeft het niet door en leeft in de waan dat de beren hem begrijpen. Totdat er een hongerige beer uit een ander gebied komt. Die kent Timothy niet en verscheurt hem.

Molovich
Erkend miskend genie. Motto: succes is voor losers.

59 Reacties

 1. Ik heb Corton nooit gezien, waar dan ook, en ik heb ook wel een hekel aan hem, maar vind hem toch vooral zielig, als ik bovenstaande zo lees. Zo iemand wordt ook ouder, denk ik dan, en dan gaan al die dingen zich wreken. Misschien wordt hij niet verscheurd door een echte gitarist, maar een soort sociaal equivalent daarvan, daar kan je bijna op wachten.

 2. O, heet hij Eric Corton. Ik zag ‘m en wist bijgot niet wie dat joviaal-op-ieders-schouders-slaand type was. Subtiele man vast.

 3. Ik ken Eric Corton ook niet maar ik heb nu al een hekel aan hem.

  Die film was mooi ja, heb ik ook gezien. De beren zagen hem als een soort geestelijk gestoorde soortgenoot. Vreemd, maar ongevaarlijk. Wel jammer, hij was een heel eind gekomen.

 4. Nu voel ik me gelijk weer schuldig. Het is vast een aardige jongen. O, wacht, dat schrijf ik ook in mijn eerste zin.

  *veegt zweet van voorhoofd af*

 5. Maarrre (er is een maar) hij heeft wel mijn lieftallig vraagje of hij alsjeblieft op het blogbal kon komen diejeeën compleet genegeerd.

 6. Ik ga over twee weken met hem schoolkamperen op het strand. Iets waarvoor mijn dochter mij ten strengste vermande: “En jij gaat NIET praten en ook niet naakt op het strand zitten.”
  #wtf

 7. Zo’n corton-jongen zou eens werkelijk de aandacht en liefde mogen proeven waar hij diep van binnen zachtkens om krijt. Ge kunt erop rekenen dat het dan fluks gedaan zou zijn met dat schielijk en overdadig beschrijven der huid met weliwaar artistieke doch verder geheel niet ter zake doende of tot enig nut dienende tatoeages.
  Dank, heer Molovich, voor uw prikkelende relaas; ik gevoelde me zoals immer weer verkwikt na lezing.

 8. Thanks. Of het nou op de radio of TV is, ik krijg ook altijd iets kriegeligs van die vent. Ik kon er nooit de vinger opleggen, maar nu dus wel. Hij denkt erbij te horen, en dan doet ie dat op een manier waarvan hij zelf denkt dat het heel naturel is.
  Zal vast een prima buurman zijn verder hoor, maar als mediafiguur moet ik hem gewoon niet.

 9. Nou ja zeg….jullie weten duidelijk niks van Corton, want Dave Grohl is een persoonlijke vriend van hem….!

  Stelletje ouwe zuurpruimen!!

  1. Eric Corton is gewoon een prima gast, niets op aan te merken maar Nederlanders moeten natuurlijk altijd wat te zeiken hebben, het is ook nooit goed.

   1. Wat de hel is het met dit artikel? Anderhalf jaar na dato druppelen er nog steeds verontwaardigde comments binnen. Bestaan fans nog dan? Mensen die elke dag “Eric Colon” googlen en dan dit zien en helemaal verontwaardigd raken?
    Weird. Ik dacht dat mensen alleen zichzelf googleden tegenwoordig.

     1. En ik wil 5 jaar na dato nog wel eens keer uitleggen hoe het komt dat dit blog-item nog steeds gelezen wordt. Het overkomt mij maar heel zelden maar soms raak ik zo geïrriteerd van iemands hele voorkomen dat ik spontaan google “ik heb een hekel aan eric corton” (jawel zonder hoofdletters). Wellicht hoop ik dan op medestanders want het kan toch niet waar zijn dat ik de enige ben met die afwijking??? waarom is die man iedere dag op de radio? En nu hoop ik stiekem, door dit stukje te schrijven, dat eric er zelf lucht van krijgt. Misschien helpt het! Want ik ben opzoek naar een geneesmiddel. Kan iemand me hieraan helpen?

 10. Toevallig kwam ik daar onlangs ook achter. Een paar dagen nadat ik dit stukje had geschreven, vertelde iemand dat ze backstage was op Pinkpop en dat Dave Grohl met iemand van The Kaiser Chiefs aan het praten was en dat toen Erik Corton kwam binnenstappen en dat Dave Grohl het gesprek liet voor wat het was en op Erik Corton afstormde en hem om de hals vloog.

  Ik baalde wel, want het is nooit leuk om je eigen ideeën ontkracht te zien. De beschreven scène klopte zo mooi met het beeld dat ik van Erik Corton had. Een beeld dat ik overigens niet wens kwijt te raken. Ik blijf het een enorme stoethaspel vinden. Of hij nu wel of niet persoonlijk met Dave Grohl bevriend is. Het is dat godverdomde joviale van ‘m. Dat evangelische. Ik ben zelf ook een van nature opgewekt persoon, maar daar hoef je toch niet zo mee te koop te lopen? Daar heeft niemand toch wat aan? Ik begrijp gewoon niet dat mensen dat graag zien.

 11. Waarom zou je je nu kwaad maken over enige Eric Corton. Dat was toch een kaalgeschoren tv-personage? Of nee, dat was weer een ander. Ik ben ook al 57 jaar, dus ik weet het niet zo goed meer. Wie Dave Grohls is, weet ik ook niet.
  Ik zou met beiden een kennismaking proberen te verijdelen.

 12. Wauw, wat wordt hier makkelijk geordeeld zeg. Een fatsoenlijk gesprek met Eric heeft niemand hier gevoerd maar een hekel, ja dat hebben we wel!?! Wtf???

 13. Wat is er mis met Corton?
  Toch ’n prima kerel!
  (ik ken de goede vent verder niet persoonlijk..)
  P.S. Ik zit niet te wachten op een vriendschap met Deef Grool, met alle respect, uiteraard, voor Deef.

 14. Eric Corton is een getalenteerd presentator, muzikant, songwriter en schrijver. Volgens mij zijn er maar weinig mensen die zo gepassioneerd bezig zijn met hun vak.

 15. De man is fantastisch. Sociaal, politiek goed onderlegt, muziekfanaat en interesse in maatschappelijke vraagstukken welke mensen treffen, zet zich sociaal op divers gebied in voor mens en maatschappij en weet exact welke geschiedenis de mens heeft getroffen. En dit alles vanuit een passie die hij uitstraalt. Weinigen kunnen in zijn schaduw staan, wat hij niet eens zou willen, iemand in zijn schaduw, maar gelijk optrekkend.

 16. Ja een echte rocker net als Spike van Direct of een Miss Montreal Boeoehahaa en die tattoo,s 9 van de 10 keer is het een vlag op een modderschuit.

 17. Geniaal stuk. Kwam het tegen toen ik op ‘ik haat Eric Corton’ gegoogled had. Helemaal mee eens. Wat een droeftoeter is die gast. En dit stuk slaat de spijker op zijn kop.

 18. Eric is een geweldige vent, dit stuk zegt mijns inziens meer over de schrijver dan over Eric Corton. Ik ken iemand die me eens vertelde een hekel aan Maxima te hebben. “Waarom?” vroeg ik. Zij antwoordde: ‘ze lacht me teveel’. Daar doet dit stuk me aan denken. Het klinkt verzuurd, verbitterd en jaloers.

 19. Hij staat altijd zo vooraan die Eric Corton… Ook met die presentatie van serious request. Ze hebben zijn kop zelfs op de vraag je plaat aan pagina gezet nu =/ WTF man.

  Eric Corton zal vast een aardige man zijn maar als ik hem over dingen zie praten is het alsof het ‘zijn’ serious request is in plaats van dat hij gewoon de presentator is…

  1. Beste Jameson,

   Misschien moet je je wat meer verdiepen in Serious Request voor je meer dingen gaat roepen die niet kloppen.

   Hij is reporter/presentator en maakt alle reportages in de gevaarlijke gebieden waar de actie op dat moment over gaat. Hij heeft het gehele Serious Request mee bedacht en uitgewerkt. Dus je kunt wel stellen dat het ook ‘zijn’ Serious Request is..

 20. Net op ‘Eric Corton irritant’ gegoogled toen ik dit stuk tegen kwam haha. Hij komt op mij ook inderdaad op een trieste manier over.

 21. Ik heb een nare herinnering aan die Corton; jaren geleden op het The Hague Jazz festival was er een heerlijke sfeer in het congresgebouw. We zaten met een stel heel vredig op het podium totdat zanger Marcos Valle zijn mierzoete bossa nova-repertoire ten gehore zou brengen. Komt Corton op om het optreden aan te kondigen, zegt hij op bitse toon: “Wat moeten jullie op dat podium? Wegwezen!” Supernaar en op een manier die het wellicht goed en ‘vet’ doet in een rockersscene maar hier was het totaal ongepast. Sindsdien kan ik die kerel niet luchten zodra ik zijn opgeblazen kop ergens zie.

 22. Ik googelde op “hekel aan Eric Corton”. Kan die man echt zo niet uit staan, was aan het bedenken waarom. Wilde net een stukje schrijven, maar vroeg me eerst af of meer mensen hetzelfde hadden. Hij is ook de rede dat ik nooit meer naar Serious Request kijk.

 23. Ik ben blij dat ik niet alleen sta, ik googlede ‘ik haat Eric Corton’ en kwam hier terecht. Het is inderdaad een beetje dubbel, want het is denk ik wel echt een geëngageerde vent die goed werk doet. Maar toch triggert hij bij mij een tsunami van irritatie. Serious Request is natuurlijk al wat dubieus, wel voor een goed doel, maar vooral ook ter meerdere eer en glorie van de zogenaamde helden in het glazen huis. Maar als Eric Corton dan met zijn mooie diepgevooisde stem komt vertellen over de aidswezen/zielige kindertjes/seksueel misbruikte vrouwen waar we het allemaal voor doen, dan breekt er bij mij echt een enorme jeuk uit. Het is allemaal te veel van het goede en te joviaal en Messiaans en IRRITANT. Hij zit nu bij Pauw en hij zit mee te knikken terwijl de andere gasten praten over de kabinetscrisis. DOE DAT NIET ERIC. Laat het even gaan, ja je bent in beeld, MET JE BAARD, maar ga niet zitten knikken. Je mag zo je riedeltje doen over Serious Request maar ga alsjeblieft niet zitten doen alsof je HIER OOK AL VERSTAND VAN HEBT. Zo irritant.

  Ik denk dat als ik hem zou leren kennen, ik hem een aardige vent zou vinden. Toch. Fuck you Eric Corton. Sorry, je bent vast een goeie pik. Lul.

 24. Serious request-serious radio. GVD!!! Heb nix te doen, heb nix te bespreken, laaaaat ik dan maar 3fm volgen,…of zijn WE AL TE OUD!!!!

 25. Hartverwarmende column over een goede gast.
  In dit stukje verkracht de schrijver alleen zichzelf.
  Jammer. Want hij kan best wel schrijven. Denk ik.

 26. Deze zelfingenomen poseur en zelfbenoemde ‘alleskunner’ presenteert inmiddels ook al ‘Het Oog’. En verpest daarmee grondig de aangename dagsluiting die het programma voor mij altijd geweest is. Asjeblieft Erik, doe je dingetje op tv bij Matthijs of iets met 3FM maar doe niet alsof je ineens een journalist bent. Je bent als Dinand (en minstens even irritant) die denkt dat hij de evenknie van Bono is. Ga weg!

  1. Helemaal mee eens, kiest graag de kant van links Nederland, geeft graag af op Wilders en al die domme mensen die op hem stemmen. Wil graag gezien worden als vrijgevochten type, vind zn tatoos heel stoer en interessant. Geeft ook graag af op christelijk Nederland, lekker veilig allemaal. Heeft tegenwoordig ook ineens overal verstand van, van muziek en andere kunst wist hij al het meeste van heel Nederland, maar nu ook van politiek, economie etc. Is ook beste maatjes met grote muzikanten, ouwe jongens krentenbrood.

 27. Alle mensen die een hekel heben aan iemand, of je de persoon nou persoonlijk of niet persoonlijk kent, zouden zichzelf misschien moeten onderzoeken waar dit vandaan komt en de bron de das om moeten doen. Hekel is haat en haat is bitterheid, bitterheid is gal. Gal is iets wat vies is en zal goed of laat uitgespuugd worden……. Door de maatschappij. Dus schoenmaker houd je bij je lees voordat je een artikel over iemand schrijft op zo’n manier als deze. Ja het klopt, we leven in een vrij land, alles mag gezegd worden…… Maar is het wel geoorloofd om alles te zeggen, haald het zijn doel wel? Woorden komen harder aan dan een knal in je gezicht. Omdat woorden in iemand zijn hart wortel kunnen schieten en uitgroeien tot verdriet of haat.

 28. Hi buddy is see you aren’t making money on you website. You can earn a lot using one simple method, search on youtube: how to make money online reselling seoclerks

 29. I must say you have very interesting content here.

  Your content can go viral. You need initial boost only.
  How to get massive traffic? Search for: Murgrabia’s tools
  go viral

  1. NOU IK KAN NIET VOOR DE HEER MOLOVICH SPREKEN, MAAR IK VIND HET BIJZONDER FRUSTREREND DAT DEZE POST NOG ALTIJD VAAK NIET TE VERSLAAN IS! MAAR IK SNAP NIET HOE DIT EEN ARGUMENT IS VOOR ERIC COLON WANT EIGENLIJK IS HET DE GEMEENSCHAPPELIJKE HAAT VOOR HEM DIE DIT BLIJKBAAR ZO BLIJVEND POPULAIR MAAKT, DUS WAAROM ZOU JE DAAR AANDACHT OP WILLEN VESTIGEN?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *