Prins Bernhard en D-Day


Z.K.H. Prins Bernhard was het zat. Dat zijn naam maar door het slijk werd gehaald door allerhande zich historicus en journalist noemende fantasten als Thomas Ross en J.G. Kikkert en Philip Dröge. Zo zat dat hij de oud-directeur van de Rijksvoorlichtingsdienst, Hans van der Voet, vroeg om onderzoek te doen naar zijn verleden. Zie hier de open brief die Bernhard destijds stuurde naar De Volkskrant om zijn beweegredenen nader uit te leggen.

Bernhard wilde graag zijn naam zuiveren en gaf Van der Voet toegang tot zijn persoonlijke archief. Uit dit onderzoek kwam onder andere naar voren dat Bernhard geen brief aan Hitler had geschreven (waarin hij de Duitse dictotor had verzocht stadhouder van Nederland te worden) en dat hij de Slag om Arnhem niet zou hebben verraden. Als bewijs had Bernhard delen van zijn agenda vrij gegeven en die op de site van De Volkskrant laten plaatsen.

Anyways. Ik heb die agenda destijds samen met mijn kompaan en mede-Bernhardliefhebber R. eens goed bekeken. Het kan natuurlijk volstrekt onschuldig zijn en niets ernstigs betekenen, maar wat wij toch wel eigenaardig vonden was dat Prins Bernhard in zijn agenda bij 6 juni 1944 (vandaag 67 jaar geleden) heel duidelijk leesbaar D-DAY had gekalkt. In blokletters. Zie de afbeelding hierboven (klik voor groter). Ik meen een zekere opwinding in deze letters te herkennen. Die middag lunchte hij in Dover. Naar ik vermoed om goed zicht te hebben op de overvliegende bommenwerpers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *