Gedempt (12)

De foto hierboven is in 1936 gemaakt door een fotograaf van Country Life Magazine, het is the Brown Lady of Raynman Hall. Die brown lady was de zuster van Robert Walpole (1676-1745), maar dat doet er niet toe. Dat brown sloeg op haar bruine brokaatjurk. Ook dat doet er niet toe.
Waar ik naar toe wil: zijn er geen gelovig katholieken, die eens met zulke soort fotografie willen aantonen dat Maria werkelijk bestaat? Je maakt gewoon twee opnamen en die mix je, zo simpel is het. Je laat vervolgens die twee opnamen verdwijnen, zoals het Nederlandse leger al eens heeft gedaan. Het is dus oersimpel!
U kunt ook voor Jezus kiezen, natuurlijk. Een Jezus die hosties uitdeelt, bijvoorbeeld, of visjes. Dan kiest u foto’s van een bebaarde langharige (u zou zelfs mij daarvoor kunnen kiezen: dan maak ik mijn hoofdhaar donkerbruin), en u zet die Jezus neer, een beetje wazig zou ik zeggen, voor een foto van het Meer van Galilea. Die twee foto’s combineert u dan, en u zegt (onderwijl de originele opnamen verwijderend): ‘Kijkt u eens, de Heer is waarlijk opgestaan!’
Want u redt het niet meer met de originele methoden van tekst en schilderkunst en muziek. Wie leest er nog, wie kijkt er nog, wie luistert er nog? Niemand. Wij zijn een, door de Heer, met een uitzonderlijk optisch vermogen begiftigd schepsel geworden. Dat vermogen wordt soms door de fotografie aangesproken. Laat onze Kerk het daar eens over hebben op een volgende bisschoppenconferentie, laat ze het niet hebben over de verschillende perikelen betreffende het kindermisbruik. De echte dingen zijn toch veel waardevoller!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *