Nieuwe religies: de Groene Leguaan en de Goddelijke Kalebas

In samenwerking met René van Densen.


Bas van Dijk, beter bekend als Kale Bas: Godheid of
gewoon een eenvoudige buschauffeur die bijna met pensioen gaat?

Nu de privileges van de religieuzen steeds bespottelijker vormen aannemen en de politiek zich daar geen raad mee weet, is het hoogtijd om zelf een religie te beginnen. Als atheïst trek je immers voortdurend aan het kortste eind. Met een religietje achter de hand kun je je allerlei vrijheden permitteren en van alles opeisen, zonder op de vingers getikt te worden: vrijheid van godsdienst is tegenwoordig gelijk aan complete vrijheid, uit de beknelling van de wet.

Je kan tegen dit abuus protesteren, maar je kan er ook je voordeel mee doen. Want wie schreeuwt niet om wat meer persoonlijke vrijheden? Wij zullen het niet zoeken in het systematisch onderdrukken van onze vrouwen en het martelen van onze dieren. We denken meer aan het roken in café’s bijvoorbeeld, aan het gebruiken van drugs, aan het naaktlopen: dat kan opeens allemaal mogen, als je dat maar doet in naam van je godheid. Ook belangrijke zaken zoals de Grote Vrijheid op het Internet, die we nu nog hebben maar die in de toekomst onder de vuist kan komen van geborneerde overheden. Internet, ons troetelkindje, met zijn bijna onbeperkte publicatiemogelijkheden, bijna onbeperkt bereik (China e.a. daargelaten en zelfs dat slaat voorzichtig om), internet, onontgonnen land van mogelijkheden (technisch, business models, creativiteit, samenwerkingen, social media…), internet, laagdrempelig (mensen van 8 tot 88, zou Kuifje Maandblad zeggen) en globaal, wonderlijk medium waar recensenten, gevestigde media, en wetgevers zich eigenlijk geen raad mee weten. Ja, internet verdient onze grootst mogelijke steun en waakzaamheid. Als daar de kink in dreigt te komen heb je niets aan je principiële wensjes, nee, dan moet je doelgericht terug slaan, hard tegen hard, met een… religie. Het enige dat het bewezen kan winnen van (grond)wetten.

Bij mijn weten zijn er momenteel twee leuke internetreligies: de Groene Leguaan, godheid van het WWW, en de Goddelijke Kalebas, Grootste Goeierd van het Heelal. De Groene Leguaan, godheid der Bloggers, hebt u vast en zeker al meegemaakt bij het surfen. Hij is degene die telkens mirakels op uw computer verricht, en talloze ware wonderen op het internet. Bij de Goddelijke Kalebas moet u denken aan een relaxt Taoïsme en aan wuwei (= het rabiate nietsdoen, het vertikken in te grijpen in de loop der Dingen). De Kalebas kan trouwens ook wonderen verrichten, mocht u denken van niet.

De Groene Leguaan (De Groene Leguaan? Sluit je aan!) heeft al een profeet, een bisschop en massa’s volgelingen. De Kalebas heeft een heuse Leer van de Kalebas, met Psalmen. Waarbij de psalmen 1, 3, 5, 6, 7, 14, 16 en 17 de mooiste zijn. De Leer van de Kalebas zal zondag 5 juni 2011 om 15:00 uur voor het eerst in het openbaar worden verkondigd in het Pierkespark te Gent.

Laten we deze religies omarmen, ze kunnen goed van pas komen!

Oud Zeikwijf
Beroepsbrokkenpiloot. Vloog nochtans op haar achtste reeds rakelings langs bergkammen om berggeitjes en bergmarmotjes te tellen. Is tot haar eigen verdriet gemodelleerd naar haar vader, een onbehouwen Italiaanse charmeur met een groot hoofd en een passie voor even belachelijke als tijdrovende hobby’s. Komt oorspronkelijk uit Frankrijk. Heeft in Japan gewoond. Woont sinds begin jaren ’80 in een boomhut op het Waterlooplein in ‘Magies Centrum Amsterdam’, van waaruit ze haar schrijfsels via rooksignalen aan de redactie doorseint. Ze schrijft ook voor AT5, Sargasso en voor Kutbinnenlanders. En op haar eigen stukje internet: oudzeikwijf.com.

38 Reacties

 1. En zo heeft Kippfest ooit Poep tot God gebombardeerd. Daar heeft ondergetekende ook nog een en ander aan bijgedragen, wat betreft teksten.

  Maar de Goddelijke Kalebas is er eentje om in te lijsten hoor. Dat is er echt eentje om eens flink aan te hangen. Het aardige lijkt me dat fundamentalisme enigszins onmogelijk is. Het beginsel dat de Goddelijke Kalebas niks met monotheïsme heeft, vind ik bijvoorbeeld zeer sterk. Eat that, JHWH en Allah! Dat worden toch een beetje onzekere losertjes als ze naast de Goddelijke Kalebas staan, met hun eis dat je niemand anders mag aanbidden.

 2. Dat is waar. Zelfs ik, Groene Leguaan-aanhanger van het eerste uur, wist niet hoe snel ik om moest switchen toen de Goddelijke Kalebas in mijn leven kwam.

 3. Eigenlijk is de Goddelijke Kalebas datgene waar je heimelijk je hele leven naar hunkert, zonder het zelf door te hebben. Een soort metafysische tekortkoming, een gat in je levensweefsel. De Goddelijke Kalebas: balsem voor de ziel.

 4. Het is inderdaad echt de sympathiekste godheid die ooit mijn levenspad heeft gekruist. Ook veel sympathieker dan dat Spaghettimonster. Leuk idee, maar niet echt een godheid om te gaan lopen aanhangen.

 5. In toekomstige geschriften wordt wellicht het gedeelde verleden van De Kalebas en Pingpongtafelnetje verder verkend. De Kalebas merkt dat er toch veel vraagtekens rondom deze vriendschap zijn bij het publiek.

 6. Ik had gewoon niet verwacht dat de Goddelijke Kalebas zich ook maar iets aantrok van wat anderen over z’n verleden dachten. Aan de ene kant vind ik het sympathiek. Aan de andere kant stelt het me teleur. Heb me nog maar amper bekeerd of ik verkeer reeds in een geloofsscrisis! Ik wil de Goddelijke Kalebas aanraden zih niet te laten leiden door stemmen van buitenaf. Maar dat brengt dan weer een probleem met zich mee, want stel nu dat de Goddelijke Kalebas bij nader inzien niks loslaat over Zijn verleden met het Pingpongtafelnetje en dan heeft Hij dus naar mij geluisterd, een stem van buitenaf.

  Wat een existentiële paradox! Ik begrijp nu hoe de eerste kerkvaders zich moeten hebben gevoeld. Opwindend hoor.

    1. Ik heb ’t hem / haar nooit gevraagd eigenlijk. Vrees dat zelfs zijn / haar geslacht niet echt belangrijk is voor hem / haar. De Kalebas is allerminst een druktemaker te noemen.

 7. Wat een verwachtingen, wat een veeleisendheid, wat een makkelijk in crisis te brengen geloof. De Kalebas kijkt het met lede ogen aan, dat ‘geloof’ van jou, Molovich.

 8. Nee, Oz, ik haak af. Ik doe niet meer mee. We waren gelukkig als volgelingen van de Groene Leguaan en nu komt er ineens ergens vanuit België die Goddelijke Kalebas. Prachtige God, dat wel, maar we hebben IRL gezien hoe het gaat als er meerdere religies zijn: niets dan ellende.
  Ik stel voor dat we fuseren: één www met één kerk. De Kalebas desnoods als heilige moeder van de Groene Leguaan.

  Wie het na de fusie nog waagt om een andere internetgod te aanbidden krijgt een eng groen computervirus.

 9. Ik krijg net uit het diocees Noord-Holland-Noord het advies om te komen tot een Orde van de Groene Kalebas, die voor zuivering der zielen gaat zorgen, eerlijk voedsel zal verbouwen en ongelovige honden de mond zal snoeren.

 10. Ge weet niet waarom, tenzij Gijzelf (harder of vloeibaarder, of in Geest bestaand voortbestaanbaar), termijl de wetenschap voortdendert. Uw domein wordt steeds kleiner.

 11. De discussie gaat inmiddels door op den twitterz, waar de wonderen blijven stromen (@kaleries, @oudzeikwijf, @renevdensen). We hebben inmiddels vastgesteld dat 3000 een magisch getal is voor de Groene Leguaan. Enmisschien zelfs het jaar waarin de Groene Leguaan een wereld iets wordt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *