John Higgins

Zoals ik twee weken geleden al schreef, is Judd Trump het nieuwe fenomeen op snookergebied. De manier waarop hij de ballen aanpakt, is ronduit geweldig. Zoals Ronnie O’Sullivan twitterde: het is scary. Je wordt er bang van. Zó aanvallend, zó gewelddadig.
Hij stond gisteravond in de finale van het wereldkampioenschap snookeren in Sheffield te spelen tegen John Higgins, die op de eerste dag ook versteld stond van Trump’s spel. Higgins stond 7-10 achter, en het had even goed 5-12 kunnen zijn.
De einduitslag, gisteravond, was 18-15 voor Higgins, die het aanvallende spel van Trump totaal ontregelde. Een grote prestatie. Zoals de commentatoren van de BBC meldden: een grootse finale. Dat was het zeker. Het was een gevecht tussen iemand die grootse pots maakte, en iemand die grootse series maakte.
Dat laatste kan Trump nog niet, maar hij is nog jong (21 jaar), hij leert snel, en hij zal zeker niet een tweede Jimmy White worden, die vier of vijf keer tweede is geworden. Judd Trump is een volgende wereldkampioen.

4 Reacties

 1. Verdomme. Heb de tweede helft gemist. Helemaal vergeten. Hij is dus toch nog teruggekomen. Knap hoor. Kun je dan ook nog vertellen hoe hij dat deed, het aanvallende spel ontregelen. Door te kuchen en te boeren?

 2. Ik zal het je zeggen. Toen Trump 12-9 voorstond, kreeg hij een situatie met: een roze, een zwarte en een blauwe bal. Die moest hij zien te potten, en hij zou vier punten voorgestaan hebben. De blauwe bal lag aan de lange band. Het was een onmogelijke bal, dus een safety shot was aan de orde van de dag. Maar Trump probeerde toch, met jeugdige overmoed, de blauwe bal te potten. Mislukte. John Higgins won vervolgens dat frame en ook de volgende drie.
  Ze gingen met een stand van 13-12 voor Higgins de avondsessie in. Ze werden overweldigend begroet, ik heb het nog nooit zo gezien.
  Judd Trump had ondertussen getwitterd: ‘Win or lose, the public is great!’ Dat klopte, het publiek is nog nooit zo enthousiast geweest en dat kwam door het prachtige spel van Trump. Als ze de 50 mooiste shots van dit toernooi zouden uitzenden, zouden 40 daarvan van Trump geweest zijn. Maar met potten alleen word je geen wereldkampioen. Wereldkampioen word je door precisiespel. En dat liet Higgins zien, op de tweede dag. Keer op keer had Trump 40 of 50 punten voorsprong, en keer op keer ruimde Higgins de boel op.
  O’Sullivan of Williams of Selby hadden het niet aangekund. Higgins wel. Dat is de professional van het snookerspel.
  Maar dat precisiewerk kan Trump nog wel aanleren, hoor. Hij wordt op een dag wereldkampioen, en waarschijnlijk wordt hij het verschillende keren. Hij is een enorm groot talent en de mooiste speler om naar te kijken.

 3. Gofferdome! Ben! Wat is daar nou aan: snoekeren. Ik dacht altijd: dat is voor van die cafegassies weetjeewel, beetje hangen, beetje chillen, beetje niksdoen, beetje beer/bier/pils drinken, beetje blowen, beetje snookeren dan maar.
  Maar jij bent compleet om…
  PS ik vind de camerastandpunten ook erg passief.

 4. Snookeren is, behalve leuk om zelf te doen, een enorm kijkspel, als je tenminste kleurentelevisie hebt. Ik moet er niet aan dénken, dat de BBC opeens dynamische camerastandpunten zou innemen. Daar hebben we andere sporten voor. Sprinten, autoracen, rennen met een bal etc.
  Vroeger was snookeren een caféspel, maar zoals het gespeeld wordt door zeg de 100 besten ter wereld, levert het prachtige televisie op. Ik kijk er tenminste al 20 jaar lang naar.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *