We weten het al eeuwenlang

Meindert Meindertsma (59) is de nachttrompettist van de gemeente Dirkswoud, hij is ook ’s werelds enige kenner op het Vierde (d.i. het hoogste) Niveau van de oude Dirxwoudse Natuur Philosophie. Toen hij 10 jaar was, ging hij in de leer bij de enige nog levende leraar, Jaap Gras, die hem onderwees en alles vertelde.
Meindertsma: ‘Men zegt wel: het zou onderwezen moeten worden op onze universiteiten. Daar ben ik geen voorstander van, je moet het voelen, het is geen geneeskunde of taxonomie.’ En Meindertsma voelt het. U niet. Meindertsma kan bijvoorbeeld, aan de hand van de plaatsing van de stenen van de hunebedden rondom Dirkswoud, uitrekenen waar zich in die tijd de waterplaatsen bevonden. ‘En water was belangrijk, het ging mee het graf in, we noemen die cultuur nu nog de treurbekercultuur.’
Ik heb eens geïnformeerd bij zijn buren op de Noordervaart. Mevrouw Simons: ‘Meindert is best een lieve jongen, maar hij is lastig. Dat hij rondzingt dat hij een geleerde is, alla. Vroeger had je mensen die zeiden dat ze Napoleon heetten, dat kon ook eigenlijk geen kwaad. Maar als hij ’s avonds thuiskomt, dan kan hij soms zo’n ongelooflijke herrie maken dat de hele buurt op stelten staat. Er wonen hier ook gezinnen met nog jonge kinderen en die kinderen moeten slapen ’s nachts. En dan bellen wij de politie maar weer, en de politie arriveert, samen met de dokter, en dan is het weer een paar weken stil. Want ze nemen Meindert mee naar de Willibrordus Stichting in Heiloo, dat is een psychiatrische inrichting. En als hij weer terug thuis is, zegt hij bijvoorbeeld dat hij bij hunebed Di 33 en een waterbron is geweest en wat die twee met elkaar te maken hebben. Ja Meindert, zeg ik dan maar. Het heeft allemaal weinig om de hakken. Zo heb je tegenwoordig die schreeuwer van een Wilders in Den Haag. Ik zeg: laat hem maar lekker schreeuwen en gek doen. Niks van aantrekken. Die zatlap Brinkman, ook zo’n lekkertje, die schreeuwt even hard mee. Ik ben blij dat hij geen politieman is in Dirkswoud, want hij zou Meindert neergeschoten hebben.’

3 Reacties

  1. Meindert Meindertsma (59) is de nachttrompettist van de gemeente Dirkswoud (…) over gave openingszinnen gesproken: dit is er dus 1.

  2. Dank je voor de tweede opmerking.
    Over die broeierigheid: je doelt misschien onder meer op dat er weer bijhalen van Wilders en Brinkman. Op dat punt verklaar ik mij geheel onschuldig, want zo wordt er over die twee gesproken door mijn buren. Die buren hebben PVV gestemd, en zullen dat de volgende keer niet meer doen. (Een reden waarom ik niet meer zo bang ben voor die walgelijke heren.)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *