We hebben de oplossing gevonden

Het CDA-gemeenteraadslid G. Weinaldum denkt, voor Dirkswoud althans, de oplossing gevonden te hebben: een absoluut rookverbod, ‘want er is niets slechter voor je gezondheid dan roken’. Weinaldum, die zelf toegeeft ‘ook wel eens een mentholsigaretje op te roken, maar alléén als ik alleen ben, in mijn achtertuin, en ik rook nooit over mijn longen’, is al 26 jaar voorzitter van de stichting Rookvrij genieten. Op een vraag hoe dat rookvrije genieten er nu precies uitziet, antwoordde hij eens: ‘Ballet bijvoorbeeld. Ik houd ontzettend van de balletwereld. Of sport en theater, dat gaat ook goed samen met niet-roken.’
Wat denkt de heer Weinaldum nu te kunnen doen aan dat vreselijke roken?
‘Kort gezegd: we maken van Dirkswoud een no smoking zone. Hoe doen wij dat? Ten eerste wordt de verkoop van tabaksproducten verboden. De C 1000: geen verkoop meer. Tabakshandel S. Groen: sluiten. Simon is een ervaren ondernemer, die vindt vanzelf wel een andere niche, bijvoorbeeld de verkoop van tijdschriften, snoep, kauwgom etc. Over de verkoop van lucifers en aanstekers zijn we het nog niet eens, maar die kan wel aan banden gelegd worden.’
En de verkoop van vloeitjes?
‘Daarover zijn we het ook nog niet eens, want je kunt met vloeitjes en een kam zulke leuke muzikale effecten bereiken, en het zou voor de jeugd toch een gemis zijn als vloeitjes er niet meer zouden zijn.’
Maar de mensen gaan een dorp verder, en dan kopen ze daar hun sigaretten.
‘Ja, maar dan rekenen ze buiten de waard. Wij zijn nu al bezig zogenaamde shag sniffers te trainen, honden van Dierenasiel De Kluif. Die honden komen, met begeleiding, te staan op alle toegangswegen in Dirkswoud. Je kunt Dirkswoud dus wel binnenkomen, maar niet met shag, sigaretten of pijptabak, want dan word je bekeurd door de hondenbegeleiders en de boete is niet misselijk: 500 euro per vaststaand feit. Verder zal er een intensief repressief beleid gevoerd worden door de politiemacht van Dirkswoud, die ook achter de voordeur mag komen kijken en snuiven.’
Dat ziet er goed uit, leve het CDA!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *