Stijloefeningen (62) – Voetbalanalisten (1)

Jack van Gelder: Jongens, we hebben net gekeken naar Max Molovich die, samen met zijn slapende zoon op zoek ging naar Stijloefeningen van Queneau. Wat vonden we ervan?

Hugo Borst: Tja. Wat zal ik zeggen? Ik heb het gevoel dat ik het allemaal al had gezien. Hoe hij uit die bus stapt. Achter die kinderwagen. Het is vaker gedaan. En beter.

Jack van Gelder: Beter?

Joeri Mulder: Nou, dat ben ik niet met je eens Hugo. Als je ziet hoe hij  het weer trotseert, dat is toch, hè, weet je wel. En die bouwputten, daar gaat ie toch mooi aan, euh, ja, dat vond ik wel, euh, toch? Ja!

Hugo Borst: Kom op zeg, die bouwputten met die drilboren en heipalen! Afgezaagde, quasi-existentiële kleuterromantiek.

Jack van Gelder: Hij loopt daar over een plank met aan weerszijden bouwputten richting de Openbare Bibliotheek van Amsterdam. En dan wordt hij, vlak voordat hij de bibliotheek ingaat, tegen gehouden door een vrouw. Ik dacht bij mezelf: wat krijgen we nou?

Hugo Borst: Mwah. Ik vond het allemaal toch een beetje obligaat. Zij vraagt of hij weet of dit het postkantoor is. Hij zegt dat dit het niet is. En dan laat zij een briefje zien. Dat kun je net maken op dit niveau, vind ik. En dan blijkt zij ook nog bang te zijn dat er een grijze Renault zonder haar vertrekt. Sorry hoor, maar zoiets neem ik even serieus als de Paastoespraken van de Paus.

Ronald Waterreus: Ik vind nu dat je die vrouw nu tekort doet, Hugo. En Molovich ook! Hij vertelt toch maar mooi dat ze naar de Raadhuisstraat moet.

Hugo Borst: Had iemand jou wat gevraagd, Ronald?

Ronald Waterreus: Nee, maar ik…

Hugo Borst: Precies. En bovendien: volgens mij hoort ze het niet eens.

Jack van Gelder: Even later is hij ineens boven op de tweede verdieping. Dan begint hij zijn zoektocht bij de Q. Logisch?

Joeri Mulder: Lijkt me wel.

Hugo Borst: Daar is inderdaad niks op aan te merken. Ook aardig dat hij, als hij het boek niet kan vinden, bij de P en de R kijkt. De meeste mensen waren meteen naar de computer gelopen. Wel zo verstandig natuurlijk, maar voor de neutrale toeschouwer was het wel leuk.

Jack van Gelder: Dat verwacht je inderdaad niet. Dan gaat hij naar de computer om zijn zoektocht op de digitale snelweg voort te zetten. En dan blijkt dat Stijloefeningen wel degelijk aanwezig is. Jongens, ik zal het maar eerlijk zeggen: ik geloofde m’n ogen niet.

Ronald Waterreus: Ik wel. Ik geloof m’n ogen altijd.

Joeri Mulder: Zeer intelligent dat hij, euh, meteen naar een medewerker, euh… die zoekt mee en blijkt het ook niet te euh… Dan begrijp je dat het niet zo makkelijk is als het lijkt zeg maar.

Hugo Borst: Kom op nou! Dat was toch werkelijk te belachelijk voor woorden. Die bibliothecaris zocht gewoon op precies dezelfde plek als Molovich. Echt, op dit niveau! Dat is toch te knullig voor woorden?

Jack van Gelder: Dan raadt de bibliothecaris aan om een mail te sturen naar het magazijn. Wat vonden we daar van?

Joeri Mulder: Terecht.

Hugo Borst: Terecht? Dat waardeloze advies? Kom op nou, zeg! Je had het toch kunnen verwachten, dat antwoord van het magazijn? Dat Stijloefeningen gewoon op de juiste plek lag? Dat ziet iedere ongewassen aap toch op kilometers afstand aankomen?

Ronald Waterreus: Voor mij was het een complete verrassing.

Hugo Borst: Dat zeg ik.

Jack van Gelder: En op het Bos en Lommerplein vindt Molovich dan toch nog een paar babyschoentjes voor zijn zoon. Verdiend?

Joeri Mulder: Vind ik wel.

Ronald Watterreus: Zeer verdiend.

Hugo Borst: Ik gun het hem van harte, want het is een wereldgozer, maar verdiend? Lijkt. Me. Niet.

Jack van Gelder: Bedankt jongens, en u bedankt voor het kijken.

Molovich
Erkend miskend genie. Motto: succes is voor losers.

5 Reacties

  1. Als dit zo doorgaat, komt er nog een Zomergasten-versie van deze Stijloefeningen. Met pijlloze beschouwingen (ho ho, intellectuele beschouwingen, red.) van de scenes in het ons inmiddels zo dierbare verhaal.
    En ik hoop eerlijk gezegd nog op een receptversie.

  2. Ik bedacht me overigens dat ik dit graag in boekvorm zou willen hebben, Max. En dit dan aan iedereen gevraagd of ongevraagd cadeau doen.

    1. En het zal inmiddels toch ook wel zo ver zijn dat de Bibliotheek elke aflevering van Stijloefeningen print en bij de reeks hangt, goed in het zicht van de bezoekers. (En ik mag toch hopen dat ze op hun site deze reeks hebben gelinkt?)En die Francaise, die is inmiddels een beroemdheid.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *