Kluun denkt ook dat er iets is

In het tv-programma Altijd wat (het is een titel die alleen gevonden kan worden wanneer je van de KRO of van de NCRV bent) bekende bestseller-schrijver (dus ook: slechte schrijver) Kluun – als je met zo’n naam door de wereld gaat, moet je wel een ongelooflijke eikel zijn – dat hij dan wel niet in een christelijke of mohammedaanse God geloofde, maar dat er toch wel iets moest zijn.
Ik heb direct na die uitspraak de tv uitgezet, want ik kan niet goed tegen zulk gezwets.
Als u ook in iets gelooft, dan gelooft u daar na deze simpele woorden niet meer in. Daar gaat ie. Dat iets of die God moet dus hebben bestaan, zeg maar, 13 miljard jaar geleden, bij het ontstaan van het universum. Toen schiep Hij dat universum. Vraag me of vraag niemand hoe Hij dat gedaan heeft. Hij schiep het universum, waarin ook zo’n 8½ miljard jaar later de aarde zou ontstaan.
Nu weten we uit de biologielessen allemaal dat het van simpel gaat naar meer ingewikkeld. Je hebt eerst bacteriën, dan vliegjes en pas veel later krijg je neushoorns en papayavreters.
Dat maakt het wel zéér onwaarschijnlijk dat er iets of een God is geweest, 13 miljard jaar geleden, in tijden dat er nog geen atomen bestonden bijvoorbeeld.
U zult dus uw ietsisme moeten opgeven.

20 Reacties

 1. Ik heb in de Depperdreck een hele theorie ontwikkeld over de big bang en ietsismes! Plus dat ik Akira altijd heel gaaf heb gevonden om wat daar als oplossing in werd geponeerd, dat elk heelal wordt gecreeerd door muterende monsters en shit. Maar wat dan bij het eerste, vraag ik me af, maar misschien is die vraag wel helemaal irrelevant. Zonder teveel van me boek te verklappen is mijn eindconclusie dat we gewoon een paradox zijn. TADAM.
  Maar over ietsismes, wat mot ik er mee, vraag ik me af. Weet ik wat die van me wil? Nee. Weet ik wat dan ook zeker? Nee. Als ik god om een koekje vraag, krijg ik er dan een? Meestal niet. Wat moet ik er dan mee? Intressant iets, goden.

 2. Ja, Kluun, wat een lul van een persoon. We zijn nu zover dat we, ik geloof, 300 exoplaneten hebben gevonden. Dat is allemaal binnen ons eigen Melkwegsysteem. We kunnen er niet naartoe. Maar er zijn nog een paar miljard systemen búiten ons Melkwegstelsel.
  Dat maakt het, volgens de kansberekening, normaal dat er nog ergens anders een (of waarschijnlijk: honderdtallen) soorten aardes ronddraaien. Maar vertel dat maar eens aan je religieuze of ietsistische kennissen!

 3. Misschien heeft God gedacht: “nee, ik begin niet helemaal bij het begin, komt alleen maar gezeik van, ik schep gelijk een aarde niet van 0 jaar, maar eentje van 4 miljard jaar oud. Laat ze dat later maar ‘ns uitdokteren!En als ik nog tijd over heb aan het eind van de week, dan schep ik, om de verwarring helemaal compleet te maken, dan schep ik ook nog iets erbij – lachen man.”

 4. Jij hebt het over een wel zeer menselijke en capricieuze God. De vage brabbelaars van het ietsisme hebben het over een hogere macht. Meer valt er doorgaans niet uit ze te trekken. Wat die hogere macht zoal gedaan zou hebben en nog doet, heb ik nog niet gehoord of gelezen.

  1. Wat ik ook vreemd blijf vinden, heeft er iemand een ernstig ongeluk gehad, ternauwernood overleefd, wordt er tegen haar gezegd: nou, jij had een engeltje op je schouder zitten. Of, iemand heeft door bepaalde oorzaak het vliegtuig gemist dat later neerstort: alle inzittenden overleden, en dan weer: nou, jij had ook een engeltje op je schouder zitten.

 5. Het is logisch gezien onmogelijk om het niet-bestaan van iets te bewijzen, laat staan het niet-bestaan van iets dat zich niet aan de wetten van de logica houdt.

  Ik ken iemand die gelooft letterlijk dat God de wereld 4000 jaar geleden heeft geschapen, inclusief aanwijzingen dat de wereld ouder is. En die iemand is niet eens dom. Logische argumenten hebben bij dit soort discussies weinig effect. Ik weet niet wat wel effect heeft. Op de een of andere manier de emoties aanspreken.

 6. Het is inderdaad onmogelijk, voor eke atheïst, om te bewijzen dat God niet bestaat. Die bewijslast rust ook niet op ons, maar op de gelovers in God. Laat ze komen met hun bewijs.

 7. Ik ben geen nietsist, net zo min als jij dat bent. Zo geloof ik dat de Andromedanevel zo’n 2 miljoen lichtjaren van ons af is. De Andromedanevel is een galaxy zoals onze Melkweg, alleen is ie wat groter. Hij komt met zo’n grote snelheid op ons af, dat hij over ongeveer 5 miljard jaar met onze Melkweg in botsing zal komen.
  Dat soort dingen weten (of geloven) is natuurlijk veel interessanter dan geloven in een Godje dat nog maar 2000 jaar geleden bestond (of niet bestaan heeft).

 8. Jij zegt veel dingen, Ben. Het ene geloof of de ene wetenschap is dus interessanter dan de andere? En Max is dus geen nietsist terwijl hij zelf zegt van wel? Jij bepaalt dingen. Mooi hoor. Bij deze ben ik een Bennist. Ik geloof dat wat Ben zegt waar is. Ik denk namelijk dat ik me te veel op de hals haal als ik besluit dat niet te zijn.

 9. Ja, maar dat vind ik, dat wetenschap een stuk interessanter is dan geloof. De wetenschappen vormen tezamen ook een veel groter lichaam dan dat geloof met dat boek van de bijbel of de koran of de thora. Kijk maar op het internet of kijk maar eens in een willekeurige bibliotheek.
  Max is geen nietsist omdat hij tot het menselijke ras behoort. Een mens kán helemaal geen nietsist zijn, tenzij hij ’s ochtends wakker wordt van de vogeltjes, ’s avonds opnieuw wakker wordt voor het eten, en verder de gehele dag niets uitvoert. Ee mens denkt na, dus is hij geen nietsist.

 10. Ja Max, dat begreep ik ook wel. Ik schreef mijn commentaartje eigenlijk te snel. Ik doorzie soms iemands ironie niet direct. Dan reageer ik op ironie met grote ernst en toewijding, en dan leg ik het nog één keer uit.
  Eigenlijk is het vreemd voor iemand die in de Dirkswoudse ironie zwemt. Maar ja.

 11. Iemand die zegt dat God niet bestaat, weet niet wat hij zegt. Iemand die zegt dat God wél bestaat, weet helemaal niet wat hij zegt.

  1. Nou Ben, 01:03, nog laat op stoom!
   Elfjes? Kabouters? Bestaan óók niet?
   Dan zag ik iets wat jij níet ziet
   zojuist: tritsen in een, Ben, Hoogeboom!!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *