Spijt van jodenjacht

Als Jood is het niet lekker televisie kijken met je bord op schoot. Zit je net aan je matse te knagen, verschijnt er een item op de buis over supporters van ADO Den Haag. Je ziet een kamer vol schuimbekkende kerels met kale koppen, de longen uit hun lijven brullend. Ze rennen en springen door de zaal en blijven elkaar maar op de rug slaan. Je schudt je hoofd en beseft dat er geen beelden op tv te vinden zijn, die de oertijd dichter benaderen dan deze reportage over ADO-supporters. Hier kan geen Discovery Channel tegen op.

In hun supportershome vieren de wildebrassen een overwinning op Ajax. Reden voor een feest. Net als je een hap wilt nemen van je kubba bamia, verschijnt er een magere blonde Hagenees in beeld. Lex Immers. Een beperkte voetballer, die nog het meeste weg heeft van Silas, de afzichtelijke albinomonnik uit een zeker boek van Dan Brown. Lex staat op de tafel met een microfoon en laat zich als voormalig harde kernlid ouderwets gaan. ‘Wij gaaaaan op Jódenjacht, wij gaan op Jodenjacht,’ jubelt hij. Lex gelooft dat de getatoeëerde ooievaar in zijn nek hem eindelijk geluk heeft gebracht. Twee keer winnen van Ajax, dan tel je mee. Als onderdanige chimpansees apen de overige aanwezigen Lex vals en luidkeels na. Samen op Jodenjacht, dát is het plan. Met tranen in je ogen hoor je de hysterische vreugde aan. De verslaggever zegt nog dat de club vandaag een boete heeft uitgedeeld aan Lex Immers, maar je hoort het niet meer. Jodenjacht, maalt het in je hoofd.

Een dag later is de euforie rond de voorgenomen kruistocht van Lex flink getemperd. ‘Ik heb een geuzennaam en een bevolkingsgroep door elkaar gehaald en daar heb ik spijt van,’ schrijft hij op de website van zijn club. Ach ja, het kan de beste overkomen. Wie roept er na een gewonnen potje toepen nou niet dat negers de oorzaak van alle kwaad zijn? Hartstikke menselijk. Je raakt in extase en bent jezelf niet meer. Dan gebeuren zulke dingen. De controle raak je volledig kwijt. Je linkerhand weet niet meer wat je rechterhand doet en voor je het weet sta je ergens brullend op een tafel dat we met zijn allen op Jodenjacht gaan. Zo gek is dat niet hoor, Lex! En het gebeurt overal. Heel Spanje heeft na het WK drie maanden lang op straten en pleinen gescandeerd dat alle protestanten gelyncht moesten worden.

Hoe langer ik erover nadenk, hoe onterechter ik de boete voor Lex Immers vind. Ik denk dat zijn club voetballers en mensen door elkaar gehaald heeft. Daar krijgen ze nog spijt van.

37 Reacties

 1. Ik zag laatst nog op Discovery hoe de mieren de wereld gaan overnemen. In dit soort situaties schijnt het zo te zijn dat mieren in het voordeel zijn omdat ze efficienter gebouwd zijn. In tegenstelling tot mensen hoeven ze nooit hersencellen te dragen die ze toch niet gebruiken.

 2. Goed punt van die mieren. Van mieren kan je je voorstellen dat ze moorden en verkrachten, niet dat ze oproepen tot een jodenjacht. Beeld: Patrick Kluivert. Ik las elders dat Ankie van Grunsven zich geen oor liet aannaaien door Wilfried de Jong, die dit allemaal sociologisch probeerde te verklaren. Ankie! Ik zal nooit meer iets lelijks over paardendressuur zeggen.

 3. Ik vind trouwens zulke voetballiedjes lang niet zo erg als de evenmin gemeende, maar wel ernstig geroepen zinnetjes van Gekke Geert over islamieten.
  Afgezien daarvan, Wouter, dan zal ik wel iets lelijks zeggen over paardendressuur. Het is de meest onnozele, de meest domme en de meest stompzinnige manier van sport bedrijven.

 4. Mieren, Patrick Kluivert, Ankie van Grunsven, Geert Wilders, Wilfried de Jonge, homopaarden, jodenjacht, staat u me toe dat het even begint te duizelen?

 5. Het is de, ongetwijfeld voorgekauwde, reactie van Immers die zo tegen de borst stuit. ‘Ik heb een bevolkingsgroep en een geuzennaam door elkaar gehaald, en daar heb ik spijt van.’ Daar heeft hij natuurlijk helemaal geen spijt van. Hij heeft er spijt van dat hij zich niet realiseerde dat dit werd gefilmd. Hij haalde helemaal geen geuzennaam en een bevolkingsgroep door elkaar. Hij zong gewoon, zoals hij altijd had gezongen. Maar nu zong hij voor het eerst in de gedaante van een bekende voetballer. En, in tegenstelling tot een domme massa, kun je een domme, bekende eenling wel straffen voor z’n stompzinnige gedrag.

  Het kan zijn dat het hem oprecht spijt dat hij hiermee joden pijn doet. Dat hij dat voor het eerst beseft wat zijn gezang letterlijk betekent. Dat de tekst ‘wij gaan op jodenjacht’ refereert aan de meest huiveringwekkende periode uit de wereldgeschiedenis. Dat zou mooi zijn. Maar dan zijn de excuses die hij heeft gemaakt een gemiste kans, want dan had hij dat moeten uitleggen.

 6. Die mieren begreep ik nog wel. Maar vooral Patrick Kluivert, Ankie van Grunsven en Wilfried de Jong deden de hersencellen die ik moet meezeulen flink kraken. Ik weet dat Wilfried de Jong Patrick Kluivert ooit heeft aangesproken op zijn moreel laakbare gedrag inzake de verkeersdode die hij op z’n geweten heeft, maar of daar hier naar wordt verwezen, weet ik niet.

 7. Wat zijn we serieus vanavond. Maar aangezien ik nu toch even meedoe moet ik zeggen “eens”. Of plus nogwat ofzo. Maar ik krijg het punt.

 8. Wie is er eigenlijk begonnen met Ajacieden joden te noemen en Ajax een jodenclub? Ik heb ooit gehoord dat dit was omdat je, als je naar het Ajax-stadion ging met de tram, je door de jodenbuurt kwam. En dat Ajax daarom een jodenclub werd genoemd.

 9. Ongeacht van wat ik van Ankie vind schijn ik nu het homopaard te zijn. Lekker verhaal. Zou een twitterfittie kunnen worden. Of ik val in slaap. Kan ook nog. (dat gebeurt meestal na 22:00)

 10. Terug naar de zaak zelve. Een jongeman, nog stevig onder de invloed van speed na zo’n wedstrijd, roept iets naars, in het bijzijn van zijn trainers en bestuurders.
  Die ‘stonden er te ver vanaf’ om het te stoppen, zeiden ze. Dat is natuurlijk onzin. Wie heeft die microfoon waarin die jongen stond te schreeuwen, onder controle? Het bestuur.
  Maar afgezien daarvan. Ik kan niet begrijpen hoe iemand door zijn geschreeuw beledigd kan zijn geraakt. Iedereen weet dat hij die Ajax-jongens bedoelde, niet de joden.
  (Dat Ajax een jodenclub wordt genoemd, komt onder andere ook door Max van Praag, de oud-voorzitter en jood, volgens mij.)
  Laat die voetbalkinderen toch!, zou ik willen zeggen.

 11. Kijk, dat de strijd al enige tijd geleden opgegeven is, hoeft nog niet te betekenen dat het joden niet grieft als iemand het woord jodenjacht in de mond neemt. Ik kan dat wel begrijpen.

 12. Ja, dat kan ik ook wel begrijpen. Het is natuurlijk ook zeer fout. Je roept zoiets niet, je schrijft zoiets ook niet, je zingt zoiets niet.
  Maar die jongen bedoelde natuurlijk iets als ‘Op jacht naar die kankerlijders!’ Er is geen kankerlijder die daardoor gegriefd wordt.

 13. @ Wouter. Ach, zie die jongen nou. Zo’n kalmgekapt mens, dat kan toch niet zo veel kwaad? Goed, hij doet iets heel naars, goedgekeurd door zijn bestuur en zijn trainers. Die jongen deed echt niets SS-erigs. Daar is hij te dom voor.

 14. Ik vind dat je wel gelijk hebt hoor, Ben, maar het is goed als zo’n jongen eens goed ingewreven krijgt dat het niet kan wat ie zingt. En dat joden niet alleen een ander woord voor ajacieden is.

  Daarbij, het gaat hier ook om het woord jodenjacht. Dat is een woord dat een betekenis heeft. Kankerlijersjacht bestaat niet. Ajaciedenjacht ook niet. Het woord jodenjacht bestaat wel. Ik begrijp dat meneer Immers geen nazi is die werkelijk op jodenjacht gaat, maar hij zingt het wel.

  1. Och, context, context… En kankerlijersjacht bestaat niet omdat het niet goed bekt. Mensen uit Den Haag zijn natuurlijke taalvirtuozen, die voelen instinctief aan dat dit niet werkt. “Kanker, kanker, kankernac, kanker, kanker, kankernac” ziet u, dat werkt dan weer wel. Als ajacieden zichzelf kankerlijers hadden genoemd, hadden ze wel wat anders verzonnen. “De chemo uit den haag komt je halen” ofzo.

 15. Daar heb je helemaal gelijk in, Max. Zo’n joch moet geleerd krijgen dat het niet kan. Dat heeft hij tot nu toe niet geleerd op school, wat een schande is, dus hij moet terug naar de schoolbanken. Daar moet hij leren wat er is gebeurd is met de joden, en gelijk ook maar wat er is gebeurd in de Stalin-tijd, de Pol Pot-tijd enzovoorts.
  Ik ben er steeds weer over verbaasd dat geen jongere iets weet over die ellende. Leer je zoon M. het maar, voor hij naar de middelbare school gaat. Dan weet hij het tenminste.

 16. Belt die Immers Ajax op om zijn verontschuldigingen aan te bieden – terwijl hij dat natuurlijk aan de Joodse gemeenschap had moeten doen. Maar daar had hij natuurlijk niet het telefoonnummer van.

 17. Nee, suffe voetbal-maugaule. Ga eens naar een voetbalwedstrijd of kijk StudioSport.
  Immers bedoelde dat ADO op jacht gaat naar Ajax in de eredivisie, het verschil is immers nog maar 7 punten na de schitterende dubbele overwinning op die alom (en vooral in Zuid-Holland en Utrecht) gehate arrogante Ajacieden.

  Ajacieden gebruiken al zo’n 25 jaar ‘de geuzennaam’ ‘joden’ voor zichzelf, ook alweer vreselijk arrogant natuurlijk.
  Vandaag in De NU.

  1. Dus googlede ik even maugaule omdat ik dat woord niet kende, Frans? Spaans? Of zoals Brood in een gedichtje van ‘m schreef: kwartjes vallen soms pas jaren later.

 18. Dat weet ik wel, Cole, en dat bedoelde Ben ook al die tijd, maar dat neemt niet geheel weg dat het woord jodenjacht ook nog een oorspronkelijke betekenis heb en een geheel eigen geschiedenis, die voor sommige mensen moeilijk is weg te denken. En nu vind ik niet dat je altijd maar met sommige mensen rekening moet houden, maar het is toch stuitend dat Immers zijn verontschuldigingen aan Ajax aanbiedt. Terwijl ‘m daar de pijn niet zit. Het is overigens wel volstrekt logisch en het is op zich een bewijs van z’n onschuld. Of van z’n onwetendheid, beter gezegd.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *