Met dat soort onzin heb ik me gelukkig nooit bezig gehouden

Johan Vaatstra, 59 jaar oud, afkomstig uit Dirkswoud, en nu wonende in mijn woonplaats: ‘Een schrijver die over deze dingen schrijft, lees ik niet. Als ik hoor dat een schilder één van die dingen aanhangt, hoef ik zijn schilderijen niet te zien. Films of documentaires over die dingen bekijk ik niet. Welke dingen? Van A tot Z. Acupunctuur. Alternatieve geneeskunde. Antroposofie. Astrologie. De astronomie volg ik wel, daar worden de laatste jaren geweldige ontdekkingen gedaan. De Bermuda-driehoek. Annie Besant en mevrouw Blavatsky. Fritjof Capra. Carlos Castaneda. Chiropractie. Creationisme. Gerard Croiset. Von Däniken. Fengshui. Wilhelm Fliess en Sigmund Freud. Gebedsgenezing. Uri Geller. Graancirkels. Grafologie. Handlijnkunde. Hekserij. Thor Heyerdahl. Homeopathie. Peter Hurkos, die herinner je je vast nog wel. Hypnose en de hypnotherapie. Iatrosofie. I Ching. Iriscopie. Jomanda. Carl Gustav Jung. De kaballah. Klopgeesten. Krishnamurti. Timothy Leary. De leugendetector. Levitatie. De lijkwade van Turijn. Het monster van Loch Ness. Lourdes. Lysenko. Macrobiotiek. Margaret Mead. Meervoudige persoonlijkheidsstoornis. Diëten van Moerman en Montignac. Natuurgeneeskunde. Neurolinguïstisch programmeren. New Age. Nostradamus. Numerologie. Het Oera Linda boek. Paranormale archeologie, chirurgie en geologie. Parapsychologie. Piramidologie. Psychoanalyse. Reïncarnatie. Religie, dat spreekt vanzelf. De rozenkruisers. Satanisme. Scientology. Spiritisme. Rudolf Steiner. Tarot. Telepathie. Tenhaeff. Theologie. Theosofie. Transcendente meditatie. UFO’s. Mellie Uyldert. Velikovsky. Vrijmetselarij. Waarzeggerij. Wichelroedeloperij. Yeti’s. Het zesde zintuig, kortom. Daar moet ik allemaal dus niets van hebben en wie over die onderwerpen in ernst begint te spreken, kan rekenen op mijn argwaan, mijn afkeer en mijn sarcasme. Voer voor zwakzinnigen is het.’

14 Reacties

 1. Is het te overwegen, Ben, om dit stuk op audio te zetten, live te doen? Die opsomming, man! ik hoor het helemaal voor me. Compleet met versprekingen, toejuichingen, applaus,geroep, glasgerinkel op de achtergond van de bar, en dan de spreker opzwepend werkend naar de apotheose, of hoe spel je dat, en dan donderend eindapplaus, gejoel – mijne dame en heren: we hebben hier te maken met een instant klassieker.

 2. Prachtig Ben.

  Een audioversie, ja! Ik hoor het meer als een staccato opsomming, droog, niet stopbaar, en dan aan het eind fadet het geluid,zzodat de suggestie van een eindeloze lijst gewekt wordt. En die lijst is natuurlijk ook eindeloos.

 3. Dank voor de lof, Rigo en Foxx. Tja, wie dit op audio wil zetten, ga zijn gang. Ikzelf kan het niet (meer). Ik schreef dit stukje als een reactie op Karel van het Reve, die eens zei van een verhaal van Maarten Biesheuvel: zo’n mooie opsomming heb ik sinds Homerus niet meer gelezen. Toen dacht ik: ik moet een georganiseerde lijst gaan maken van dingen die bij elkaar horen. Ik kon alleen niets bedenken dat met een E begon.

 4. Daar heb je helemaal gelijk in, Wouter. Stom dat ik Egypte vergeten heb, maar in zo’n opsomming moet je ook eens een dingetje weglaten. Egypte zou trouwens bijna een duplicaat van piramidologie zijn geweest. Exorcisme bevalt me uiteindelijk beter. Maar ja. Er zijn nog honderden dingen voor de zwakzinnigen.

 5. Dank je, Rigo! Vooral deze zin vond ik prachtig: ‘Een van de uitkomsten van de wichelroedetocht was dat Staatsbosbeheer met machines wegblijft uit wat de werkgroep Energetische Harmonisatie ‘de baarmoeder’ van het bos noemt.’ Staatsbosbeheer laat zich simpelweg verneuken door die onzinverkopers. Ze hadden zo moeten reageren: ‘Godverdomme, nee! En nu oprotten!’ Maar dat zullen ze wel te simpel gevonden hebben.
  Ik ga nog wel eens een keer iemand in Dirkswoud opvoeren, die allerlei spiritueels weet te zeggen over de Dirkswoudse hunebedden, want daar heb ik het al een tijd niet over gehad.

 6. Ik zal het zeker lezen. Vraag dan even aan die Hunenbedpersoon of hij wel gaialogie heeft gestudeerd. Trouwens, met Energetische Harmonisatie heb je de E.

 7. Ik heb eens een vent in Alkmaar horen spreken, die ook gaialogie had ‘gestudeerd’. (Waar dan? wou ik vragen.) Hij had het voortdurend over het ‘meeresoneren met de aarde’, alsof dat iets betekende.
  Maar het wordt bijvoorbeeld zo’n meeresoneerder met de hunebedden rondom Dirkswoud. Ik moet me dan wel geweld aandoen bij het schrijven van zo’n stukje, maar dat doe ik tenslotte bij bijna elk Dirkswoudje.

 8. It’s a shame you don’t have a donate button! I’d most certainly donate to this superb blog!
  I suppose for now i’ll settle for bookmarking and adding your RSS feed to
  my Google account. I look forward to fresh updates and will
  share this site with my Facebook group. Chat soon!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *