Ik heb nooit bedoelingen

Als ik bijvoorbeeld zeg: dat Nederlandse gedoe met dat inburgeren is slecht en onzinnig, dan heb ik daar maar één bedoeling mee: precies wat ik zeg, niets meer. Door dat te zeggen, verdwijnt gerust die hele bende niet, en het zal ook niet verbeteren. (Ik heb wel aardige ideeën, soms, op dit terrein. Laat iedereen binnen die je kunt gebruiken. Als je hem of haar niet kunt gebruiken: grens gesloten. Zo kunnen we wel zo’n 12.000 verpleegsters gebruiken in de zorg. Ga eens informeren op de Filippijnen, want in Nederland zelf zijn ze niet te vinden.)
Of neem die hoofddoekjeskwestie, die nu gebruikt wordt door nota bene een zich liberaal noemende politica, om de scheiding van kerk en staat te bevorderen. Dat laatste is heel goed, maar dat wil nog niet zeggen dat een politicus over de particuliere godsdienstbeleving van islamitische meisjes een oordeel moet, of zelfs mág hebben. Ik vind het ook een lelijke en belachlijke dracht, die hoofddoekjes, maar in welk wetboek staat dat de mensen iets moeten dragen wat E.J.M. Hoogeboom of, voor mijn part, Geert Wilders leuk vindt?
Over deze en dergelijke dingen sprak ik gisteren met pastoor Engelbertus van de Dirkswoudse St. Clara-parochie. Hij was het grotendeels met me eens. Wel schoot hij enigszins in een kramp, toen ik begon over de kinderverkrachtingen binnen de katholieke kerk, en het goedpraten van die misdaden door de heren bisschoppen.
‘Tja. Dat hoort niet…’
‘Maar het gebeurde en gebeurt nog steeds. Want nu is de kerk in West-Europa en in Noord-Amerika een betrekkelijk kleine sekte geworden, maar in Afrika, Azië en Zuid-Amerika gaan die zaken gewoon door.’
‘Dacht je?’
‘Er is geen reden om aan te nemen dat het nu plotseling zou zijn opgehouden. De clerus heeft daar nog vrij spel. Ik denk zelfs dat ze precies om die reden naar die landen zijn gegaan, en nergens anders om.’
‘Zou het?’
‘Ja, dat denk ik. Ik beschuldig u niet, hoor, want u bent een goede man. U zit alleen bij de verkeerde organisatie.’

6 Reacties

  1. Ja, dat heb ik zelf gedaan, ik wou eens een keer iemand beledigen, en ik dacht: pastoor Engelbertus is weer aan de beurt!

  2. Ja joh, maar sommige mensen vragen er ook om. Zo’n VVD-politica neem ik dan ook even mee. De pastoor was wel het voornaamste slachtoffer, ik zou wel een heel blog over hem kunnen schrijven. Ik neem hem af en toe te pakken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *