Een tegenstander van enig formaat

De kermis valt in Dirkswoud altijd in het tweede weekend van maart, dat was dus afgelopen weekend. Een vroege kermis, dus, en dat is voor Kermisland, de organisator van veel kermissen in Nederland, dan ook reden om elk jaar met een nieuwe kermisattractie te komen. Om uit te proberen of het iets is, of de mensen er zin in hebben.
Dit jaar hadden ze een schaaktuimelaar. Ik zal u uitleggen hoe dat ding eruitziet en hoe het werkt. Die schaaktuimelaar is een ring van twaalf kleine kabines. In die kabines staat een stoel waarop je je moet vastbinden. Voor je staat een computerscherm. De kabines kunnen onafhankelijk van elkaar tuimelen, en zeeziekte veroorzaken bij degene die in een kabine heeft plaatsgenomen. Het computerscherm voor je tuimelt in tegengestelde richtingen.
Er zijn drie niveau’s van tuimelen. Niveau A is ernstig tuimelen, niveau B is minder ernstig en niveau C is het beste: dat tuimelt maar een klein beetje.
Op dat computerscherm kun je (het is een finger touch screen) een potje snelschaken tegen de computer. Win je een partij, dan mag je nog een tweede keer schaken tegen de computer.
Ik heb de schaaktuimelaar natuurlijk geprobeerd. Niveau A was geen doen: toen ik er na vijf minuten uit kwam, was ik behoorlijk zeeziek en moest ik bijna overgeven. Dat was ook de reactie van anderen die niveau A hadden gedaan.
Toen ik enigszins bekomen was, ging ik weer een kabine in. Ik zette de zaak nu op Niveau B. Niveau B beviel wel iets beter, maar hoewel ik verschillende goede zetten zag, slaagde ik er niet in de zetten correct aan te wijzen op het scherm. Partij verloren. Licht misselijk uitgestapt.
Niveau C beviel mij goed. Een licht schudden waartegen ik mij goed wist te verweren, en ook het zetten aanwijzen ging goed op het scherm. Ik won de eerste partij. De tweede partij daarentegen speelde ik tegen dezelfde computer, maar die stond merkbaar op een hoger schaakniveau ingeschakeld. Die partij verloor ik dus. Ik stapte een beetje zwabberend uit de kabine, en kwam de uitbater van het geheel tegen, die ik met een opgestoken duim tegemoettrad.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *