Nominatie Nationale Zondebok 2011: Philip Freriks

Wie mogen we straks een jaar lang de schuld van alles geven? Wie wordt de Nationale Zondebok 2011?

Wie? Philip Freriks

Staat van dienst? Voormalig Frankrijk-correspondent, voormalig nieuwslezer. Stond bekend om zijn haperende stijl en om vergezochte bruggetjes naar Het Weer. Wordt door Mart Smeets Fifi genoemd. Mag jaarlijks een dictee voorlezen.

Ambassadeur? Gerard Freriks

En waarom moet Philip Freriks de Nationale Zondebok worden, Gerard? Ik ben hier al een tijdje mee bezig. Sinds de dood van Michael Jackson om precies te zijn. Die dood vond ik nog wel geloofwaardig, maar dat vervolgens iedereen massaal die muziek ging beluisteren, dat vond ik vreemd. En daarna begon mij meer op te vallen. Die hele financiële crisis, het Icesave debacle (een bank uit IJsland, ja ja), de neergang van DSB. Maar ook bijvoorbeeld die seksverslaving van Tiger Woods. En recenter nog: al die schandalen rond de PVV. Zo’n Eric Lucassen. Heeft u dat hoofd wel eens gezien? Wie gelooft nu dat zo’n man in de Tweede Kamer komt te zitten? Of wat te denken van de problemen van de Nederlandse Spoorwegen? Verwarmde wissels? Ha! Dat geloof je toch niet?

Natuurlijk geloof je dat niet! Want het is allemaal niet waar. Het is allemaal verzonnen. En wel door mijn neef, Philip Freriks. Vanaf onze vroegste jeugd heeft Philip er veel genoegen in gehad mij in de maling te nemen. Dan lag buurvrouw Tiny nakend in de tuin van de zon te genieten, en dan zei Philip dat die twee glimmende roze puntjes op haar borsten frambozenzuurtjes waren. En dan ging ik daar aan zuigen en dan kreeg ik een klap voor m’n kop. En Philip lachen! Hij kwam niet meer bij. En dat ging dan de hele dag zo door als hij bij ons op visite was.

Ik dacht dat hij volwassen was geworden. Maar nee. U denkt dat Philip Freriks nieuwslezer van het Achtuurjournaal was. Maar hij deed maar alsof. Om het nieuws te manipuleren zodat ik zou denken dat het allemaal echt gebeurde. 11 september, de moord op Fortuyn, de LPF, Winny de Jong, Gonny van Oudenallen, de moord op Theo van Gogh, Geert Wilders, Barack Obama, Sugar Lee Hooper, Twente kampioen, Nederland tweede op het WK en dan toch een rondvaart, vogels die uit de lucht vallen, de brand in Moerdijk: allemaal verzonnen door Philip Freriks met geen enkel ander doel dan mij voor schut te zetten.

Alles wat er gebeurt is bedacht door Philip Freriks. Dus is het zijn schuld. En dus is het niet meer dan rechtvaardig dat hij alle schuld ook daadwerkelijk krijgt. In godsnaam, doe het voor mijn geestelijke gezondheid: kies Philip Freriks als Nationale Zondebok. Hij heeft het verdiend.

9 Reacties

  1. Geniaal. Ik geloof het ter plekke. Het werpt ook een verhelderend licht op de theatertour die hij een tijdje geleden maakte. Freriks is een kind van Shakespeare: “All the world’s a stage, and all the men and women merely players.”

  2. Daar was ergens vorig jaar een docu op tv waar PF op zoek ging naar zijn voorouders. Hij had het idee dat hij van Franse komaf was, van Franse ADELLIJKE komaf wel te verstaan. Van één kant werd dat bevestigd, maar wat wilde het lot? De Nederlandse, bastarddochter van die Franse baron of whatsoever, kreeg een afschuwelijk leven. Ze was bediende ergens maar werd overgeleverd aan een internaat voor gevallen vrouwen omdat ze voosde met de zoon des huizes. Daar vandaan werd ze verscheept naar het verre platteland waar ze stierf in een opvoedingskamp (van de soort slapen in hangmatten). Haar karkas werd in een algemeen graf gestort.

  3. Ik heb ooit een boekje met wandelingen door Parijs gekocht, geschreven door Philip. Natuurlijk vol met niet bestaande bezienswaardigheden en zelf getekende plattegronden. Als ik niet een vriendelijke clochard had ontmoet die me de weg terug naar het station wees, liep ik er nu nog rond te dolen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *