Nominatie Nationale Zondebok 2011: Jeroen Aart Krabbé

Wie mogen we straks een jaar lang de schuld van alles geven? Wie wordt de Nationale Zondebok 2011?

Wie? Jeroen Aart Krabbé dus. Goede vrind van Barbra (Streisand, red.), Richard (Gere, red.), Harrison (Ford, red.), Steven (Spielberg, red.), Dalai (Lama, red.), George (Cloony, red.), wijlen Harry (Mulisch, red.) en vele, vele anderen. Naar eigen zegge noemde Prins Bernhard hem ‘de zoon die ik nooit heb gehad’.

Staat van dienst? Acteur, regisseur, schilder, rondvaartboot. Doet vooral belangrijk. Speelde wat in films. Eerst in films die enige naam moesten hebben. Daarna in films met of van mensen die enige naam zouden hebben. En nog later vooral omdat de producers meenden dat Jeroen Aart Krabbé ondertussen wel enige naam zou hebben. Heeft, na een gesprek met Beatrix (onze vorstin, red.), bedacht dat hij ook wel enige naam kon hebben als schilder. Zelfbevlekker pur sang. De enige mens die werkelijk ieder levend wezen met zichzelf weet te verbinden. Het liefst na hun dood. Als name droppen een kunstvorm was, dan was Jeroen Aart Krabbé de grootste kunstenaar aller tijden. Strooit met voornamen van de Groten der Aarde zoals andere mensen met lidwoorden strooien. Is, volgens Jeroen Aart Krabbé zelf, de zon waaraan iedere bekende Nederlander zich heeft gewarmd.

Ambassadeur? Berend Quest.

Waarom moet Jeroen Aart Krabbé de nationale zondebok worden, Berend? Als Jeroen Aart Krabbé zo graag de veren van ieder ander in zijn eigen kont wenst te steken dan heeft hij ook recht op de rest. We gaan Jeroen Aart Krabbé de schuld niet geven, het is gewoon zijn schuld.

Jeroen Aart Krabbé heeft recht op de schuld in 2011. Alle schuld. Niet alleen de schuld van alles wat misgaat, maar ook van alle eventuele financiële schulden waar dit land mee te maken gaat krijgen.

Als er ooit een nationale zondebok zou hebben bestaan, en die zou zijn overleden, dan zou Jeroen Aart Krabbé het er zelf ook over eens geweest zijn dat die nationale zondebok de titel Nationale Zondebok alleen heeft gekregen NADAT deze een periode in de leer was bij Jeroen Aart Krabbé.

Jeroen Aart Krabbé kun je de rol van Nationale Zondebok eenvoudigweg niet weigeren.

Jeroen Aart Krabbé is de Nationale Zondebok.

U kunt uw kandidaat nog steeds opgeven (vergezeld door een motivatie) via nurksmagazine@gmail.com.

11 Reacties

  1. Oh, Aartje Krabbé, had dat dan gezegd. Die heeft me nog leren schilderen. Mijn plafond ziet er perfect egaal uit, in zijn verdediging.

  2. Een leuke bijkomstigheid is natuurlijk dat alle andere genomineerden zijn vrienden zijn, dus dat wordt een dolle boel tijdens het Gala van de uitreiking van de Nationale Zondebok.

  3. Op zich een uitstekende kandidaat natuurlijk. Maar zal het niet tot conflicterende belangen leiden? Er zal ook in 2011 ongetwijfeld iemand overlijden wiens beste vriend Jeroen Krabbé zal blijken te zijn. Dan wordt Jeroen Krabbé uitgenodigd om te praten hoe de laatste uren waren. Heeft het dan wel pas om Jeroen Krabbé tegelijkertijd de schuld van het overlijden van deze persoon in de schoenen te schuiven? Kan Jeroen Krabbé die dubbele verantwoordelijkheid wel dragen, wil ik zeggen?

  4. Oei, Aart is een serieuze concurrent zie ik. Maar als hij de Nationale Zondebok wordt, is dat natuurlijk wel de schuld van Zwagerman…

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *