Nominatie Nationale Zondebok 2011: Ab Osterhaus

Wie mogen we straks een jaar lang de schuld van alles geven? Wie wordt de Nationale Zondebok 2011?


Wie? Ab Osterhaus (voluit: Albertus Dominicus Marcellinus Erasmus Osterhaus)

Staat van dienst? Nederlands belangrijkste viroloog en influenza-deskundige, loopt al jaren gedurende de wintermaanden flessen dure whiskey te verwedden op de vraag of deze eenvoudige aardkloot getroffen zal worden door het soort grieppandemie waardoor de wereld in één klap verlost is van haar overbevolking. Was in 2009 de voornaamste adviseur van Ab Klink in de bestrijding van de Mexicaanse griep. Adviseerde de minister om het zekere voor het onzekere te nemen en voor iedere Nederlander minstens twee vaccins in te kopen. Was daarmee de belangrijkste aanstichter van een collectieve paniek voor wat uiteindelijk een vrij onschuldig griepje bleek.

Ambassadeur? Uw eigen hoofdredacteurtje, de weledelgeboren Max J. Molovich.

Waarom moet Ab Osterhuis de Nationale Zondebok worden, Max? Dat heeft onder andere met bovengenoemde flessen whiskey te maken. Ik zag vorig jaar, de stofwolken van de Mexicaanse Griep waren nog maar nauwelijks opgetrokken, een documentaire van de VPRO (Het Lab van Ab) waarin Ab Osterhaus werd geportretteerd. Zelden zag ik een man wiens ijdelheid zo conflicteerde met de verantwoordelijkheid die zijn taak vereiste.

De documentaire begon drie jaar voor de Mexicaanse griep. Wij zagen Ab met een jongere medewerker voor een kaart van Nederland staan. Er was een gestorven zwaan gevonden bij een meertje in Lelystad. Ab en de medewerker waren de ernst van de situatie aan het bespreken. ‘Jij voorspelt dat het in maart Nederland bereikt?’ vroeg Ab. ‘Dat denk ik, ja,’ zei de medewerker. ‘Dan voorspel ik dat het niet zo is,’ zei Ab, ‘en dan ben ik waarschijnlijk weer een fles whiskey kwijt.’ Hij keek er quasi nonchalant bij, zoals mannen die van zichzelf vinden dat ze flair hebben kijken als ze iets zeggen waarbij hun flair vereist is.

Tweeënhalf jaar later was daar de Mexicaanse griep. En vooral: was daar ineens de eerste Mexicaanse griep-dode. Er werd een fles whiskey gehaald. De virologen hieven hun glas en Ab Osterhaus wenste hen veel wijsheid toe. Hij keek heel plechtig, maar enige opwinding kon hij niet onderdrukken.

Nu is het natuurlijk ook moeilijk om op zo’n moment je vreugde te verbergen. Dit was waar hij al die jaren naartoe had geleefd. Het uur van de waarheid was aangebroken. Nu kwam het erop aan. Eindelijk stond te gebeuren waar hij al heel erg lang voor had gewaarschuwd. Een pandemie stond op het punt van uitbreken! Hier moest adequaat op worden gereageerd en hij moest ervoor zorgen dat dat ook daadwerkelijk gebeurde. Er waren twee gevaren: als de griep niet doorzette en daarmee niet echt gevaarlijk werd, zou hij zijn geloofwaardigheid kunnen verliezen. En als je te adequaat reageerde, dan zou de pandemie de kop worden ingedrukt en nooit de kans krijgen pandemie te worden. En ook dan zou iedereen denken dat Ab Osterhaus had overdreven. En ook dan zullen ze de volgende keer niet meer naar je luisteren.

Het eerste gebeurde. De pandemie zette niet echt door, de Mexicaanse griep werd nooit echt een gevaar voor de volksgezondheid. Ab Klink had echter wel, op aanraden van Ab Osterhaus, 34 miljoen vaccins ingekocht.

Timing is alles. Ab Osterhaus had de verkeerde griep uitgekozen om het volk in staat van paniek te brengen. Want na het zien van die documentaire, acht ik hem daarvoor verantwoordelijk. Hij was te gretig geweest. Hij had te lang moeten wachten. Ab Osterhaus verlangde naar een alles verwoestende pandemie zoals een generaal naar de oorlog kan verlangen. Dat hij voortdurend door de Pauw en Wittemannetjes en de Matthijsjes van Nieuwkerken dezer wereld werd uitgenodigd om Het Volk nog wat banger te maken, hielp natuurlijk ook niet mee. Het is ook zo lekker om je aan de studiolampen te warmen, om te weten dat je boodschap in miljoenen huiskamers doorkomt. Ja, dan wil je die boodschap wel even lekker aanzetten. Vooral omdat je dan een volgende keer weer wordt uitgenodigd. De warme gloed van landelijke aandacht! Ab Osterhaus genoot elke minuut dat de Mexicaanse griep voortduurde met volle teugen.

De rol van nationale onheilsbrenger zat hem als gegoten. Hij vond het heerlijk. En daarom zeggen wij: gun Ab Osterhaus die titel van Nationale Zondebok 2011. Zijn immense ijdelheid en trots zorgen ervoor dat hij deze verantwoordelijkheid ten volle kan dragen. Hij was de aanstichter van een volkspaniek voor een ramp die geen ramp wilde worden. Laat ons ervoor zorgen dat hij in 2011 de schuld krijgt van alle non-rampen die ons nederig landje zullen treffen.

U kunt uw kandidaat nog steeds opgeven (vergezeld door een motivatie) via nurksmagazine@gmail.com.

6 Reacties

  1. Ik vind ze allemaal onwaardig. Ik nomineer MEZELF. De zoete verontwaardiging van mensen daar laaf ik me aan! Ik zal geen excuses aanbieden alleen maar “Haha ja dat is mijn schuld GOED VOOR JE. HOMO.” HIER.

  2. Jammer genoeg is het filmpje dat laat zien dat professor Ab Osterhaus, onze nationale viroloog, een Wiskey fles opent en tussen zijn medewerkers zijn duim heft in verband met de door hemzelf georkestreerde drama-aankoop van 34 miljoen griepvaccins. Direct volgend op het bericht over het eerste besmette patientje, een kindje van 4…Jackpot voor de professor en een schokkend filmpje…
    Van het internet verwijdert:
    http://www.iocob.nl/gezondheidscolumn/schokkend-filmpje-over-professor-osterhaus.html
    Heb het filmpje zelf gezien en kan beamen dat de bovenstaande beschrijving klopt!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *