Japanse toeristen, deel I: Fotograferende Japanse toeristen

Japanse toeristen, is er een vreemder alledaags verschijnsel dan Japanse toeristen? Ja, het leven zelf wellicht, maar dan houdt het ook wel op. Je komt ze overal tegen, Japanse toeristen. Waar ze vandaan komen? Vermoedelijk uit Japan, maar helemaal zeker ben ik daar niet van. Miljoenen bussen vol met Japanners rijden elke minuut van de dag alles af wat er in de wereld te zien is. In grote groepen zwermen de Japanse toeristen vervolgens zwijgzaam langs de bezienswaardigheden, gewapend met hun digitale cameraatjes. En als ze niet zwijgen, dan giechelen ze. Of ze leggen in korte kreten aan een mede-Japanner uit hoe ze op de foto willen. Het is niet mijn bedoeling de Japanse toerist met deze post belachelijk te maken, ze fascineren me alleen mateloos. Vooral nadat ik mij tijdens mijn recente verblijf in Rome (waar het uiteraard stikte van de Japanse toeristen) ineens bedacht dat ik een Japanse toerist nog nooit (maar dan ook nog nooit) heb zien eten. Zelfs geen Mars. Waar eten Japanse toeristen? In hun hotel? In de bus? Onder de grond? Of hebben ze geen eten nodig? Moeten ze enkel om de twee dagen hun olie verversen? Kan iemand mij daar uitsluitsel over geven, ik slaap de laatste tijd niet zo goed.

Ik vond dat ik wat moest doen met het fenomeen Japanse toerist. Daarom heb ik tot diep in de nacht het web afgespeurd naar Japanse toeristen om ze nu allemaal op een rijtje te zetten, zonder commentaar, in de hoop een komisch dan wel licht vervreemdend effect te bereiken. Vandaag deel I, de fotograferende Japanse toerist, opgedeeld in twee hoofdstukjes. Gaat u er goed voor zitten, stop nog een gezellig pijpje en laat uw scrollhand eventjes goed kraken alvorens u verder gaat.

1. Japanse toeristen die bezienswaardigheden fotograferen
(Het meest fascinerende in deze categorie is als er ergens een bus stopt, die vervolgens leegloopt met Japanse toeristen, die allemaal als een gek foto’s beginnen te maken, waarna ze de bus weer instappen om naar de volgende bezienswaardigheid te gaan.)

2. Japanse toeristen die elkaar fotograferen
(Het meest fascinerende in deze categorie is wanneer de ene Japanse toerist zich met zijn eigen camera laat fotograferen door de andere Japanse toerist, waarna de camera’s worden gewisseld en de andere Japanse toerist zich op zijn beurt weer laat fotograferen door de ene Japanse toerist – zie voor een perfecte demonstratie hiervan de laatste twee foto’s.)

Binnenkort deel II: Poserende Japanse toeristen.

Molovich
Erkend miskend genie. Motto: succes is voor losers.

9 Reacties

  1. Is het niet zo dat de Japanners maar twee weken vakantie hebben net als de Amerikanen, en dat ze daarom met een rotgang alle bezienswaardigheden af moeten kloppen?

  2. Dat doet nog steeds de vraag rijzen wat ze eten. Of eten ze gewoon niet omdat ze daar geen tijd voor hebben? In deel II zal ik een poging tot antwoord doen.

  3. In een vorig leven heb ik wel eens Japanse touristen door Europa gegidst. We aten. Ik weet nog dat in Frankrijk de Nouvelle Cuisinne ze smaakte maar dat ze foie gras te goor voor woorden vonden (en niet vw de zielige eenden). In Zwitserland aten we fondue. Na hun oprechte verbazing over dit produkt heb ik nooit meer onbevangen kassfondue kunnen eten.

  4. Ik roep al jaren dat ‘als de bom valt’ op de wereld, deze zonder problemen weer opnieuw gereconstrueerd kan worden aan de hand van de foto’s van japanse toeristen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *