Help! Mijn buurvrouw wordt NLP-coach

“Hoe gaat het met je studie”, vraagt de buurvrouw. “Owww, met ups & downs, maar in z’n algemeenheid wel goed”, antwoord ik. En na deze vraag volgt natuurlijk de obligate wedervraag: “Hoe is het met jou?”. En al gauw heb ik door dat juist dàt is waar buurvrouw op uit is. De wedervraag. “Ik ben ook met een studie begonnen”. “O jee…ik ben hier nog niet weg…” is mijn eerste gedachte.

Buurvrouw is begonnen met de ‘studie’ NLP. Buurvrouw, die aardig is, maar ook behoorlijk hysterisch en altijd zo over-the-top-blij dat je alleen maar angstige vermoedens kunt hebben over wat er gebeurt als de voordeur dicht is. Die buurvrouw wordt dus NLP coach en verwacht van mij nu een reactie. Ik zet mijn gezicht in standje ‘grote ogen, oprecht geïnteresseerd’ en denk na over hoe te reageren.

NLP en coaching zijn afzonderlijk al hilarische zaken, maar gevat in de persoon van buurvrouw is er sprake van de overtreffende trap van hilarisch. Buurvrouw doet de intensieve cursus en verwacht daarom al snel een accreditatie. “Hoe bedoel je, geaccrediteerd?” vraag ik. “Door wie, door wat, met welk doel?” Het antwoord was shocking: “door de landelijke NLP vereniging waarbij coaches aangesloten zijn. Als je een accreditatie hebt worden consulten door een aantal ziektekostenverzekering vergoed.”

Door mijn hoofd schieten zaken als: “Jezus Christus, deze labiele vrouw gaat zo meteen andere labielen ‘helpen’ en daar betaal ik aan mee”. Maar ook “wat is dit voor een land waar homeopathie, alternatieve geneeswijzen en blijkbaar ook NLP coachingstrajecten vergoed worden?” Maar mijn mond zegt iets heel anders: “Mmmm…klinkt interessant. Succes ermee”.

Nu zit ik hier, lees mijn eigen bio en voel me slecht. Ik zou niet meer pleasen. Ik zou gewoon zeggen: “buurvrouw, ik moet echt even aan de tenalady om wat u mij nu vertelt”.

Ahhh…such is life.

Enne coaches: ik heb u niet nodig om mij te helpen om beter voor mijn eigen mening uit te komen. Dus bespaart u zich de moeite van een reactie. Of niet.

6 Reacties

    1. Ik kreeg dit weekend zelfs ongevraagd een tip van haar. Zij had geobserveerd dat ik weinig geaard leek de laatste tijd. Altijd maar druk en snel voorbij fietsend. Haha…ik moet gvd mijn kinderen van en naar school brengen en ja, dan heb ik haast. Haar advies: tien keer per dag hard met de voeten plat op de grond springen. Ik zal al na enkele dagen ervaren dat ik rustiger en dus meer geaard raak. En ik zweer het: I kid you not, het is echt gebeurd! Nou, ik zal nog maar eens een sprongetje maken dan. Doe je mee?

  1. Sinds ik begrepen heb dat homeopathie e.d. een gesubsidieerde vorm van placebo-medicatie is, die goedkoper is dan een echte behandeling, heb ik er meer vrede mee. Als we op die manier de kosten van de gezondheidszorg voor mensen met verkoudheden en andere lichte kwalen kunnen drukken, is het O.K.

    Hypnose wordt wetenschappelijk geaccepteerd als werkzame middel bij psychotherapie. NLP niet. Ik weet niet precies wat NLP is, ik dacht het met hypnose werkte, maar blijkbaar is het iets anders. Uit de Duitse wiki:

    “Das Theoriegebäude wird in der akademischen Psychologie abgelehnt. Da sich die Ergebnisse der NLP nicht nachweisen lassen, gilt sie als unwissenschaftlich. Sie wird als gefährlich eingestuft, da sie einer professionellen Heilung von Patienten im Wege stehen kann.”

  2. Haha mooi stukje! En ook zo herkenbaar dat je dan heel geinteresseerd knikt en ondertussen alle alarmbellen hoort rinkelen van binnen…archh…Nou ja stamp nog maar een keer goed op de grond dan :-)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *