Teveel woorden

‘Kleine, meestal onbeduidende dingen blijven je, vreemd genoeg, jarenlang bij.’ Zo begint een verhaal van Joop Waasdorp, die ik nu herlees. Ik heb hem nooit een goede schrijver gevonden, maar dat komt misschien door de kritieken. Zo schreef Tom van Deel ergens: ‘Waasdorps verhalen zijn modellen waar geen woord teveel staat.’ Dat controleer je, en dan blijkt dat er wél teveel woorden in staan. Je kunt hem dan nooit meer ‘onverhoeds’ lezen, zoals ik het altijd heb genoemd. Ik probeer het nu toch te doen, maar ik verval nog steeds af en toe in dat vinden van teveel woorden.

Maar dat er dingetjes zijn die je altijd bij blijven, had Waasdorp goed gezien. Mijn vader was een eenvoudig loodgieter te Limmen (N.H.), maar hij was ook een tamelijk belezen man. ‘Je moet niet goochelen met woorden,’ was een van zijn motto’s. Ik weet nog dat ik hem Pnin van Nabokov cadeau deed. Nabokov was de grootste woordengoochelaar van de 20ste eeuw, zoals u weet. Mijn vader, nadat hij het gelezen had: ‘Maar hij kán het!’

Ik maak mijn hele leven lang al verhaaltjes die op een velletje A4 kunnen. Goochelen met woorden zul je mij niet zien doen.

6 Reacties

 1. Ach, Tom van Deel, wie trekt zich wat van hem aan? En Pnin, ik las het toen ik 18 was, geloof ik, Hogeschool van de Literatuur, dacht ik toen. Ik zag er wat tegenop. Maar wat een verrassing! Het was zo licht leesbaar en nog grappig ook. Waasdorp heb ik nooit gelezen. Alles in orde met je volksgezondheid?

 2. Joop Waasdorp, dat is toch geen naam voor een schrijver.

  Ik las trouwens in eerste instantie ‘Je moet niet googelen met woorden’.

 3. @ Rigo. Ik las toen werkelijk alles, was overal op geabonneerd etc. Ik begreep niets van wat Komrij over Waasdorp schreef. Komrij roemde hem nogal. Ik vind hem trouwens tamelijk meevallen, nu ik hem weer lees.

  Met mijn volksgezondheid gaat het goed, maar er zijn nog wel wat problemen. Die worden opgelost.

  @ Max. Ik heb ooit als pseudoniem Gerard Dessé (naar de naam van mijn grootvader van moederszijde: De Zeeuw) gehad. Want ik dacht: Hoogeboom, dat is ook geen naam voor een schrijver. Ik denk inmiddels: laat ze de kanker maar krijgen!

 4. Overigens vind ik het wel een goede beginzin van Joop Waasdorp. Het is waar trouwens, dat kleine, onbeduidende dingen je zo lang bijblijven.

 5. Ik heb een leraar Duits gehad die Hoogeboom van Buggenum heette. Ik lieg er geen letter van. Dat leek me wel mooi, zo’n naam te hebben, toen ik nog een jaar of 16, 17 was. Het was trouwens een heel goede leraar, die ook mooi kon zingen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *