Vooruitgang

Het leukste van de klimaatsceptici is de onbekommerdheid waarmee ze argumenten omarmen en weer laten vallen.

De aarde warmt niet op. Als je eerlijk meet, zie je dat hij zelfs koeler wordt. Schaatsen uit het vet. Kijk trouwens maar naar het weer buiten.

De aarde warmt op, alleen een gek zal het ontkennen, maar dat komt door de zonnevlekken. Dáár zouden ze onderzoek naar moeten doen, maar de wetenschappers krijgen alleen maar geld om de effecten van CO2 te onderzoeken.

De aarde warmt op, waardoor maakt niet uit, maar het is juist positief. Kunnen we eindelijk maïs verbouwen tot aan de poolcirkel, zoals Chroesjtsjov al wilde.

De aarde warmt op, dat is vervelend, maar je doet er niets aan. Wen er maar aan, en ga snel dijken bouwen. (Met als impliciete boodschap: dan komen jullie op jullie tropische eilanden ook nog eens van jullie luie reten).

De aarde warmt op, maar dat geeft niet, als we maar snel ijzervijlsel in de oceanen strooien, en van de Caribische zee een algenkwekerij maken.

De aarde warmt op, maar dat heeft als prettig neveneffect dat de linkse kerk begint te begrijpen dat je beter kerncentrales kunt bouwen dan thee kunt drinken met kutmarokkaantjes.

De aarde warmt op, maar we gaan hoe dan ook naar de kloten en we leven maar één keer, en dat is minder pijnlijk in een auto met airco.

Ik moet hier steeds aan denken als ik al die bezwaren tegen e-books lees. Mijn tegenargumenten zijn trouwens even eclectisch.

4 Reacties

 1. We hebben de aarde uitgeput, zeggen ze altijd. Er zit veel waars in. Als we niets doen, dan zijn we klaar in het jaar 2100. Dan zijn er, bedoel ik, miljarden slachtoffers te betreuren.
  Kijk alleen maar naar de methaanmeren in Siberië en Canada. Die hebben al de omvang van Europa.
  Ik ben 57 jaar oud, ik ben blij dat ik niet 17 jaar ben.

 2. Ik ben zelf ook wel blij dat ik geen 17 meer ben, maar ben wel een kléin beetje jaloers op de mensen die later niet begrijpen waar we ons nu zorgen over maakten, met dat klimaat. Al die technologieën waar we nu nog geen weet van hebben. E-books zijn nog maar het begin!

 3. Daar zitten we dan, in het jaar 2098. We zijn niet meer 17 jaar oud, Wouter. Maar we leven nog. We zeggen: ‘Weet je dat nog? Olie, plastic?’
  Dat hóóp ik tenminste, want ik leef dan niet meer. Jij ook niet. Je kinderen misschien. Hun kinderen misschien.
  Waar komt het plastic vandaan, over 50 jaar?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *