Karel van het Reve deel 5

Zojuist komt mijn Turkse buurman (hij woont twee deuren verder) langs met een pakket van Uitgeverij Van Oorschot. De postbode had het eergisterochtend daar afgeleverd: kunt u dat dan afgeven op nummer 10? Ikzelf slaap al enige tijd vanaf ongeveer vijf uur tot een uur of één. Ik kan niet eerder in slaap komen.

Het pakket bevat: Karel van het Reve’s Verzameld Werk deel 5. Ik had niet verwacht dat ik dat deel zou ontvangen, want het correctiewerk aan dat deel is grotendeels aan mij voorbijgegaan: dat viel in de periode van de ziekte en het overlijden van mijn geliefde.

In dat Deel 5 staat de, wat mij betreft, beste zin van KvhR. In zijn Geschiedenis van de Russische literatuur komt een hoofdstukje Lomonosov voor. Dat eindigt aldus: ‘Behalve schilderen en componeren heeft Lomonosov zowat alle vakken beoefend waarmee een liefhebber van kunsten en wetenschappen zich in de achttiende eeuw kon bezighouden. Zijn poëzie is slecht.’

One response

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *