Kale koppen

Je ziet ze steeds meer: Jan van Dijk, ex-trainer van VVV. Of neem die knakker van FC Twente. Waarom scheren die mensen hun hoofd kaal? Ik weet het niet. Het kan niet iets te maken hebben met enig esthetisch doel.

Laat ik eens proberen een verklaring te bedenken die te maken heeft met het dragen van zonnebrillen in de jaren zeventig door diverse popartiesten. Die droegen ze omdat ze cocaïne gebruikten en het was zo lastig om in de zon te kijken.

Ik geloof dus dat het iets te maken heeft met exact hetzelfde. Onze Beroemdste Militair met de Willemsorde had het ook al: geen lichaamsbeharing, want dan kon je niet goed controleren of hij wel cocaïne gebruikte. Datzelfde is, lijkt mij, het geval met al die andere kaalkoppen en zonnebrildragers.

Ze scheren zich, om niet gesnapt te worden. Heer God, de jaren zestig! Wat waren dat mooie jaren…

12 Reacties

 1. Ik heb juist de indruk dat het alweer een beetje over is, in ieder geval hier in Amsterdam, en dan in ieder geval in mijn hippe buurt, waar je een half jaar geleden bij de Montessorischool van mijn kinderen nog groepjes van drie, vier kale vaders bij elkaar kon zien klitten. Ik denk nu dat ze toen al voelden dat het een aflopende zaak was, dat ze daarom steun bij elkaar zochten. Nu hebben diezelfde vaders alweer een flinke stekelkop en mengen ze weer met andere vaders.

 2. Godverdomme, wat mooi Wouter! Voer voor een verhaal…! Een flinke stekelkop!
  Zou die schrijver, hoe heet ie, die kaalkop, die prize fighter, ook weer eens gaan denken over het laten groeien van zijn hoofdhaar?

    1. Ja, ik dacht al dat je dat bedoelde. Eric Lucassen is volgens mij geen schrijver. Het is een politicus. Wellicht schrijft hij ooit zijn memoires. Of een dichtbundel: ‘Ik piste in een brievenbus / En werd toen maar politicus’

 3. Kaalheid (natuurlijk kaalheid, that is) schijnt een teken van een teveel aan testosteron en dus aan mannelijkheid te zijn. Kale mannen zijn mannelijke mannen. Dus, zo redeneren sommige mannen, als ik mij kaal scheer word ik virieler.

 4. Wat een slordigheden hier!
  (Ik wilde dommigheden niet gebruiken.)

  1) Het scheren van al die koppen heeft voor de meesten maar met 1 ding te maken: het kaal worden. Scheren maskeert dat.

  2: Van scheren word je niet kaal. Je ontdoet je tijdelijk van haar. Kaal is als er geen haar meer groeit.

  Zelf scheer ik mijn hoofd niet, maar kort mijn haar al sinds de jaren negentig met een tondeuse. Lekker snel, lekker gemakkelijk en lekker goedkoop.
  Kaal ben echter geenszins.

 5. Sorry Berend! Ik herinnerde me ook vaag dat een van de vaste Nurksen op zijn profielfoto eh… maar waar is die woordslijperij goed voor? Maar nu je er over begint: in de volksmond, die we hier gedachteloos volgen, wordt met ‘kaal’ de afwezigheid van haar bedoeld, ongeacht de oorzaak. Ik denk dat dat praktisch is. Wil je je als iemand bij wie geen haar meer groeit toch onderscheiden, dan kun je jezelf ‘natuurlijk kaal’ (een ‘natural bold’) noemen. Jij kunt daar dan tegenover stellen dat jouw kaalheid een keuze is. Als jullie erover willen twisten natuurlijk, wat me dus nergens goed voor lijkt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *