Iedereen depressief

Al jaren lang zijn er in Nederland per jaar 1500 gelukte zelfmoorden. Die zelfmoorden worden gepleegd door depressieve mensen. Dit eenvoudige feit kwam niet voor in de televisieuitzending Iedereen depressief? op Nederland 2 van vanavond.

Ik ben het er als depressieveling mee eens dat 800.000 mensen die mijn ziekte zouden hebben, te veel is. Wij kijken ook een beetje neer op mensen die een dipje hebben, een beetje depri zijn, en dan aan de antidepressiva en de therapieën gaan. Mensen die bijvoorbeeld zeggen: ‘Gistermiddag was ik zeer somber.’ Wij zien dat meer als een griepje.
Zo was er aan het begin van dat programma een man die ontslagen was bij de Aegon, en die nu depressief geworden was. ‘Van 0 tot 10 was mijn stemming 6½,’ zei hij. Het had hem dus wat tegengezeten. Vijf maanden later was hij nog steeds werkloos en was zijn stemming nog ietsje minder. Hij woonde in zo’n Vinexwijk en daar word  je dus al  niet vrolijk van.
Maar er zaten ook werkelijk depressieve mensen in het programma. Eentje had zelfs 32 electroshocks achter de rug, wat hem min of meer draaglijk had gemaakt voor zijn omgeving.
Wat ik zeer miste: de manisch-depressieve mensen. Tegenwoordig noemen ze dat bipolairen, waarom weet ik niet. De manisch-depressievelingen zijn de mensen uit mijn club. Mensen als Stephen Fry en, misschien, Mike Boddé. Die zat er trouwens wel in, en vertelde enkele zeer nuttige dingen.
Wij lachen en wij zingen, wij dansen en hebben humor en wij zijn soms zum Tode betrübt. Daar helpt geen therapie tegen. Wel, soms, pillen. Soms.

9 Reacties

 1. Leer anders eerst schrijven, voor je een punt probeert te maken. Vinex-wijk, te veel. En wat wil je nou eigenlijk helemaal zeggen? Precies, volgens mij niks.

 2. @ Jelmer. Tja. Wat ik wou zeggen, heb ik gezegd, zou ik denken. Gebrekkig geformuleerd misschien, dat ben ik met iedereen eens. Mijn punt was: bij wie mijn sympathie ligt. Dat was toch wel duidelijk?

 3. Ik moet mijn onsterfelijke grootsheid funderen met een meer mondain, sterfelijk bestaan en MIJN GOD. Ik begrijp niet hoe mensen die alleen dat laatste hebben niet allemaal een kogel in hun kop stoppen. “Wat zal ik vanavond nu eens doen… Oh kijk, ik heb nog een puzzel (spreel uit: puuuuzel) liggen.”

  Kill…. me….

 4. Ik werd acuut depressief van die uitzending. Van die Vinexwijken. Van die individuen in die Vinexwijken. Van die levens. Als ik hen was had ik er al lang een eind aan gemaakt. Wat een treurnis.

 5. Zijn al die 1500 zelfmoordenaars depressief? Ik wil hier een lans breken voor oudere mensen die geen aanleg hebben voor depressiviteit, maar die gewoon genoeg geleefd hebben en geen zin hebben om bijv. nog tien jaar in een oudemensenhuis te vegeteren. Er zou in de toekomst vaker vanuit een positieve grondstemming gestorven moeten worden.

 6. @ emigrant. De ouderen heb ik er niet bij opgeteld, maar elke psychiater kan je vertellen dat dat aantal van 1500 zelfmoordenaars zo ongeveer gelijk is gebleven, de afgelopen dertig jaar. Die 1500 zijn depressievelingen, manisch-depressievelingen en psychoten van diverse rang en stand. De meesten van die 1500 zijn depressievelingen, want van die andere groepen zijn er niet zoveel.
  Ik kan je wel vertellen dat ze mij niet in zo’n bejaardentehuis krijgen. Dat eten alleen al, daar! Godsammekraken!

  @ OZ. Daar ben ik het helemaal mee eens, OZ. Die vinexwijken, wat een armoede! Ik ken slechts één wijk van die aard, in Alkmaar. Je zult er wonen, in de Kromboog of noem maar eens een andere straatnaam.
  Toch geloof ik niet dat je van het wonen in een vinexwijk op zich depressief kan worden. Ik kan me vergissen natuurlijk. Ja, treurigheid alom, daar. Maar voor depressiviteit moet je een zeker talent hebben, zoals een psychiater mij eens heeft verteld. Dat talent ontluikt gemiddeld op je 16e of 17e jaar.
  Er zijn natuurlijk uitzonderingen zoals die man van die 32 electroshocks, die opeens depressief werd. Dat vond ik wel het ergste geval dat ze toonden.

 7. Ik denk dat “1% van de Nederlandse bevolking heeft een bipolaire stoornis” niet indrukwekkend genoeg is voor een programma dat ‘Iedereen Depressief?’ heet.

  Zelf heb ik het programma (nog) niet gezien, maar ik ga er vanuit dat het ook meer om depressie veroorzaakt door externe factoren draaide (in tegenstelling tot genetisch bepaald manisch-depressief).

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *