Een zeldzaam diertje


‘Spreek me niet tegen,’ begon de oude heer Waterman. Ik was bij hem thuis, aan de Zuidervaart 308. De heer Waterman was dan wel geen erkend bioloog, maar hij had verschillende nieuwe diersoorten ontdekt en had in de taxonomie het Latijnse achtervoegsel dirxwoudiana ingevoerd. Bekend zijn zijn boekjes De Congorivier met Bart Waterman en Het Amazone regenwoud met Bart Waterman.
‘Spreek me niet tegen, jongeman. Ik ben geboren hier in Dirkswoud in 1928. In 1947 moest ik mijn dienstplicht vervullen in Indonesië, maar daar had ik geen zin in. Ik vertrok naar het donkere Afrika, waar zoals je weet de negers wonen, en daar wonen ze nog steeds. Primitief, maar dat is met dat tropische klimaat niet zo’n bezwaar. Spreek me niet tegen! Ik begon al snel een Handels- en Transportmaatschappij Waterman rond de Congorivier, want dat kun je wel overlaten aan de Nederlanders. Het schrikbarende gebrek daar aan maatschappijen! Dat zullen de negers toch echt eens moeten leren, want dat is de enige manier om vooruit te stomen. Enfin, op een gegeven moment komt er een neger aanzetten met een levende aap. Ik zie meteen: dat is een apart type aap, dat is geen chimpanzee. Dus die heb ik pan dirxwoudiana genoemd. Hij wordt nu pan paniscus of in de volksmond bonobo genoemd, maar voor mij is het nog steeds een dirxwoudiana. Ik heb die neger een paar frankskes en een bord rijst gegeven, en ik heb die aap verkocht aan een dierentuin in Berlijn of Stuttgart.’
‘Waar handelde u nog meer in?’
‘Spreek me niet tegen. Later ging ik naar het Amazonegebied, waar ik nog diverse soorten giftige kikkers heb ontdekt en ook de naam dirxwoudiana heb gegeven, maar dat werd niet geaccepteerd door de heren taxonomen. Dat is wél gelukt met een keverachtig insect dat ik daar aantrof, de coleoptera unicornia dirxwoudiana, die zat daar gewoon ondersteboven op een boomstam. Een insect met een héél klein mondje en een lange nek, en een achterwerk dat precies leek op een voorkant. Dat moet wel zijn geweest om de predatoren in verwarring te brengen.’

1 reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *