Het echte werk

De Sint Clarakerk van Dirkswoud is niet genoemd naar Clara van Assisi of Clara van Goes of Clara van Japan, maar naar Clara Fornari uit Umbrië, Italië, die stierf in 1744, en van wie niets meer bekend is dan dat zij reeds vanaf het moment van haar intrede bij de Clarissen, een zusterorde, begiftigd was met bovennatuurlijke genadegaven, vooral tijdens het gebed. Haar feestdag valt officieel op 9 december, maar daar heeft pastoor Engelbertus, wegens de onhandigheid van die datum (zo vlak na Sinterklaas en zo vlak vóór Kerstmis), 9 oktober van gemaakt.

Het hele openbare leven staat stil op 9 oktober. De Dirkswouders gaan naar de H. Mis, waarin de preek van pastoor Engelbertus handelt over bijvoorbeeld een landloper, wiens rechterbeen geamputeerd was na ‘knobbelkoorts boven de knie’ en die naar het Clarissenklooster strompelde, daar door de heilige Clara werd ontvangen en wiens rechterbeen in de dagen erna ‘er weer aan groeide’. ‘Geen wonder,’ aldus de pastoor, ‘dat wij ons op deze dag tot Sint Clara wenden!’
Na de H. Mis volgt elk jaar de Sint Claraprocessie, die door heel Dirkswoud voert en veel vertier geeft voor de honden.
’s Middags voetbalt het eerste elftal van R.K.V.V. Sint Clara een vriendschappelijke wedstrijd tegen een club uit een naburig dorp, een wedstrijd die sinds enige jaren niet meer bezocht mag worden door de keiwerpers, omdat zij voor problemen zorgden.
’s Avonds is er in het Parochiehuis een toneelvoorstelling van de R.K. Toneelvereniging St. Clara, en ook de R.K. Schaakvereniging St. Clara doet van zich spreken. De schakers organiseren elk jaar op 9 oktober een tweezet-toernooi. Men kiest tien schaakdiagrammen uit (zoals het diagram dat boven dit stukje staat afgedrukt; dat is overigens een tamelijk onbekende van schaakkunstenaar Sam Loyd met als opgave: wit zet in twee zetten mat. Zet uw oplossing in de reacties). Wie de meeste ervan weet op te lossen, wint.
En ’s nachts gaat het nog tot een uur of twee door in café Amperzat, met muziek van het duo Kant & Clara.

15 Reacties

  1. Ja, ik vond deze tweezetter in Futility Closet, een site waar wel meer aardige dingen te vinden zijn.
    Maar ik wilde in dit stukje vooral duidelijk maken hoe ik zo’n stukje nu schrijf. Ik begin met een titel. Daar zoek ik een foto bij. En dan schrijf ik dat stukje.

  2. Het duo Kant & Clara, voor al uw filosofische carnavalskrakers. Zoals daar zijn: ‘Mien, waar is mijn ziel’, ‘Nietzsche? Gesundheit!’, ‘Er staat een man met een baard in de gang’ en ‘Weet je wat ik wel zou willen zijn (een bloemetjesgordijn)’.

    1. ROderick hielt zich altijd keurig aan de ongeschreven Nurkswetten, Margreet, maar nu het ten strengste werd verboden door Molo, tenzij de voorafgaande zin cynisch danwel ironisch is, werd de verleiding te groot ;-/

  3. Kippfest op 7 november 2010 om 09:36 “(elders op deze verdeelde site)
    Pfff… Ik vind mensen die andere mensen vertellen wat ze moeten doen zowieso het luisteren naar niet waard.

  4. Het staat een ieder vrij om niet naar mij te luisteren, maar ik heb een allergie voor smiley’s ter verduidelijking van het vooraf geschrevene en ik moet ze al te vaak tolereren (in mail-wisselingen en dergelijke), dus weet alleen dat u gewaarschuwd bent.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *