Help, mijn krant probeert me te beledigen

De nieuwe hoofdredacteur van NRC heeft in zijn onmetelijke wijsheid besloten dat ik wat meer geconfronteerd moest worden met het gedachtegoed van de PVV. Hij heeft daarom de partij-ideoloog van de Patjepeeërs voor de Vrijheid, de heer Martin Bosma, gevraagd om elke drie weken op woensdag een column te schrijven. De andere woensdagen worden volgeschreven door Femke Halseme en Ton ‘Mijn zetel voor een portie bitterballen’ Elias. Gisteren verscheen Bosma’s eerste pennenvrucht. Hij probeerde mij te beledigen door mij als NRC-lezer aan te spreken. Ik zou een moslimknuffelaar zijn, in een hybride auto rijden, de zegeningen van de multiculturele samenleving propageren maar mijn kinderen niet naar een zwarte school laten gaan, ik zou ‘Sint Job’ vereren, mijn kinderen in een bakfiets vervoeren, ik zou de klimaathype omarmen, Al Gore vereren, Israël een fascistisch land vinden, enzovoorts en zo verder.

Ik ben, kortom, een moeder uit Amsterdam oud-zuid. Maar Bosma houdt de moed erin en zal in zijn columns proberen mij op het rechte pad te krijgen. Als een ware zendeling houdt hij hoop. Die hoop zal ijdel blijken. Bosma vindt zichzelf een intellectueel, maar is niet meer dan het paranoïde zoeklicht van een semi-criminele partij. In een interview met NRC zei Bosma bijvoorbeeld: “In de islam bestaat het fenomeen taqiyya. Voor zowel shi’ieten als sunnieten geldt de opdracht – niet alleen de mogelijkheid, maar echt de opdracht – om je ware bedoelingen te verdoezelen.” Taqiyya is de catch 22 van de Islamvrezers. Gematigde moslim is een contradictio in terminis. Een gematigde moslim doet alleen maar alsof hij gematigd is. Als zijn tijd daar is, dan bent u binnen geen tijd uw hoofd kwijt. In de logica van Bosma is een moslim die uiting geeft aan zijn vroomheid geen goede moslim, want hij negeert de opdracht zijn ware bedoelingen te verdoezelen. Een mooie deceptie voor alle religieuze macho’s bij mij in de buurt, met hun opzichtige baarden en djellaba’s.

Molovich
Erkend miskend genie. Motto: succes is voor losers.

10 Reacties

  1. Toen ik hoorde dat Bosma mijn krant zou gaan bevuilen vond ik het in eerste instantie verschrikkelijk. Hoe langer ik er over nadacht, hoe meer ik dacht…waarom niet? Waarom niet lezen wat anderhalf miljoen mensen denken of door de PVV geacht worden te denken. Het eerste stukje van Bosma viel me niet tegen. Het was behoorlijk zuur, hysterisch en gespeend van humor, maar ook fel en in elk geval pakkend genoeg om helemaal uit te lezen. Bosma maakt helaas de cruciale blunder zijn betoog te bouwen op de vooronderstelling dat alle lezers van NRC in zijn typering passen. Dat is net zo dom als denken dat alle PVV stemmers Henk en Ingrid heten. Ook jammer vind ik dat ie in het eerste stukje al aangeeft dat er aan ons NRC lezers geen eer te behalen is. Waarom dan de moeite nemen van zo’n column. Het zal me dan ook benieuwen wat hij over drie weken schrijft.

    1. Ik had hetzelfde. Hoewel, ik vond het eerlijk gezegd meteen wel een aardig idee. Als onderzoeksmateriaal. Om politici zo’n podium te geven, als krant, vind ik in principe dan weer een slecht idee. Maar juist omdat het een mooi kijkje in de ziel van de PVV biedt, vind ik dan wel weer interessant. Maar dan komt meneer hiermee!

  2. Hij heeft het hooguit over mij omdat ik het niet met hem eens ben. En omdat ik het niet met hem eens ben, denkt hij mij te kunnen karakteriseren. Hij probeert, denk ik, een en ander op scherp te zetten, een soort kader te maken van waaruit ik hem moet gaan lezen. Hij wil me ergens hebben, liefst op de kast zodat hij van onder af dingen kan gaan roepen die dan, vanaf die kast gezien, misschien ineens best redelijk lijken. Maar ik proef uit zijn smalende rancune het soort superioriteitsgevoel dat hij mij verwijt.

    1. Mee eens, behalve dat laatste. Ik kreeg het idee dat het misschien eerder voorkomt uit een inferioriteitsgevoel. Altijd de stomste van de klas geweest, nooit serieus genomen door de “echte intellectuelen”. En nu komt zijn wraak, maar – hoe kan het ook anders – als een tang op een varken.

  3. Zouden Femke, Ton en Martin het gratis doen? Want de nieuwe hoofdredacteur had echt iets goeds kunnen doen op columngebied door die onbegrijpelijke historische fout goed te maken en Max Pam, Hans Ree en Ileen Montijn terug te nemen. Dan zou ik de NRC misschien ook weer gaan lezen.

  4. Ik heb uberhaupt nooit begrepen hoe mensen een krant kunnen lezen. Tyfusgrootpapier wat niet goed vast te houden is, papier zo dun dat als je hem openhoud je de voorpagina door de 2e bladzij heen kan lezen… Nooit mee kunnen omgaan. Nooit begrepen. En dan zijn er ook nog eens allemaal mensen die hun meningen lopen geven. MENINGEN!! Alsof ik die nog niet genoeg om me oren krijg overal om me heen! EN DAN MOET IK ER NOG VOOR BETALEN OOK?? Koekwauzen. Die hebben het effe niet begrepen helemaal. Zoals OOZ zegt, of parafraseert, weet ik veel hij noemt geen bron: “Als ik je mening wil hebben geef ik em wel.”

  5. Nog nooit heeft er een moslim bij mij aangebeld om te vertellen dat zijn waarheid de enige waarheid is,in tegenstelling tot de christenen die hardnekkig blijven bellen. De moskee hier in de buurt werd na 30 jaar in brand gestoken.Wat is dat nou voor manier om met die mensen om te gaan! De eerste de beste moslim is vriendelijker en beleefder dan de gemiddelde pvv’er.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *