Gerard schreeuwt om cultuur

In PowNEWS zag ik een verslaggeefster tegen de Godfather van Cultureel Nederland, Cornald Maas, zeggen dat Gerard Reve nooit subsidie heeft gehad. Wil ik even van de gelegenheid gebruik maken om een brief van de zelfverklaarde volksschrijver over te schrijven, waarin hij de relatie met zijn zeer geleerde broer Karel opzegt, omdat deze subsidie maar onzin vond. Daar gaan we.

Waarde broer,

Je optreden inzake het Schrijversprotest 1962 is mij aanleiding, elke relatie met je te verbreken. Ik heb geen zin in omgang met iemand, die mij de armzalige paar gulden staatssubsidie, die het mij mogelijk maken, voor mijn tijdschrift te schrijven (Tirade, red.), nog betwist wil zien. Ik schrijf het je maar, want in een rechtstreeks mondeling gesprek of door de telefoon zou bij mij de opwinding zo stijgen, dat ik er onwel van zou kunnen worden, en dat wil ik vermijden.

Je met 1 cent per woord gesubsidieerde, misschien het volgend jaar met 2,25 cent per woord gesubsidieerde broer,

Gerard K. van het Reve

(Uit: Gerard Reve/Geert van Oorschot: Briefwisseling 1951-1987, p. 85)

Molovich
Erkend miskend genie. Motto: succes is voor losers.

11 Reacties

  1. Ja, dat is erg naïef van die verslaggeefster. Niet kwaadwillend denk ik, Gerard staat inmiddels natuurlijk bekend als “rechts”, dus als je er dan niets van afweet denk je misschien dat hij ook wel tegen subsidies zal zijn geweest. Terwijl hij er jaren van geleefd heeft, zoals je bij Nop Maes prachtig kunt nalezen. Ze had beter Karel als voorbeeld kunnen nemen, die tegenwoordig toch minstens zo populair is als zijn broer. Tip voor Sinterklaas: deel 5 van het Verzameld Werk! Eind deze week in de winkel.

  2. Kleine aanvulling, voordat PowNews-verslaggeefsters die uitsluitend op Nurks Magazine leunen voor hun culturele bagage het verkeerd begrijpen: zelfs Karel was niet tegen subsidie ‘an sich’, maar tegen het bij voorbaat subsidiëren van schrijvers die graag boeken willen schrijven die weinig kans op commercieel succes maken. Lees hierover ‘Het verweesde boekenbal’ in Marius wil niet in Joegoslavië wonen, tevens opgenomen in het Verzameld Werk, deel 3, pagina’s 277-280.

  3. Ik ben dat boek van Martin Bosma aan het lezen, en op p. 93 wordt precies hetzelfde verkondigd. G. Reve was als één van de weinigen geheel onafhankelijk van subsidie en kon dus vrij ageren tegen de islam, multicul, links, etc.

    Ik heb een mailtje naar de rubriek Pinokkio van de pers gestuurd.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *