Limmens paspoort

Ik heb een Nederlands paspoort, en een Limmens paspoort. Nog steeds. Ik heb het bewaard. Laat niemand mij vertellen dat het een onzinnige gedachte is, want dat is het niet. Een Limmens paspoort, dat hoort bij mij. Ich bin ein Limmer! Dus ik begrijp ook niet zo goed waarom een Bulgaars, een Zweeds, een Turks paspoort zoveel commotie moet geven. Ik begrijp wel waarom dat voor de racisten onder ons een probleem geeft. Op dat probleem morgen graag een antwoord, Regering Rutte.

2 Reacties

  1. Tja, ik ben geboren en getogen in Limmen, en ja woon er nog steeds. Maar om mij nu de wet te laten voorschrijven door een Heilooer reep, een Egmonder hakkeloor, derper, een Akerslotere meerkoet of een of andere Alkmaarse kaaskop, gaat mij te ver. Moraal: zoek het niet te ver van huis.

  2. Hallo Jaap. Ik ben ook geboren en getogen in Limmen (het vroegere Limmen, bedoel ik, niet het Limmen zoals het – tragisch, vind ik – is geworden sinds de jaren tachtig). Het oude Limmen met nog het Maria Oord en met meester Duikersloot. Naar dat oude Limmen kan ik soms nog terugverlangen. Naar de Middenweg, met de schuren van Engel Valkering en met dat witte huisje, dat nu al lang weg is, waar ik voor het eerst tv heb gezien. Toen kon je alleen tv zien met de gordijnen dicht, weet je dat? Ik weet zelfs nog hoe het rook in dat huisje: een mix van jeneverbes en speculaas.
    Maar ik ben nu een Derper geworden, simpelweg omdat ik in Egmond aan Zee woon. Er is natuurlijk geen kans, dat ik ooit een Limmer de wet zou kunnen voorschrijven.
    Dat moet ook niet. De wetten die mij worden voorgeschreven, komen uit Den Haag, Brussel en Palo Alto, tenminste dat was toch de plaats waar Google zit?
    Die wetten moeten unaniem gelden voor iedereen, vind ik. Voor een Hollander, een Duitser, een Marokkaan of een Somaliër.
    Daar ging eigenlijk mijn stukje over, beste plaatsgenoot!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *