Een slecht plan: Dierenpolitie

Het nieuwe kabinet VVD-CDA met gedoogsteun van de PVV gaat er komen. En, één van de plannen die dit kabinet zal willen uitvoeren is het invoeren van een zo genaamde ‘dierenpolitie’. Er komen volgens het regeerakkoord 500 ‘animal cops’ (waarom niet gewoon in het Nederlands Geert??) om dierenleed en dierenmishandeling aan te pakken. Er wordt zelfs gesproken over de invoering van een landelijk alarmnummer.
Mooi toch? Wie kan daar nu op tegen zijn?

Welnu, ik ben daar op tegen.

Een paard met een steekwond, een hond aan een lijntje in een bos, een in brand gestoken kat, een boa op een zolderkamer, een kapot geknuppeld schaap: natuurlijk vind ook ik dat gruwelijke vormen van mishandeling. En, het is belachelijk dat we een ‘animal cop’ moeten bedenken om deze excessen aan te kunnen pakken.

Maar wat de animal cops gaan doen is uiteraard slechts een beetje vuil uit ons gezichtsveld vegen. Ons geweten moet gesust. Dieren mogen wij best gruwelijk mishandelen, we beschrijven zelfs in wetten hoe gruwelijk het mag zijn, maar we willen het natuurlijk niet zien, we hoeven er niet mee geconfronteerd te worden.

Een varken op een varkensfokkerij heeft ongeveer 0,8 vierkante meter om op te leven. Geen daglicht, geen prikkels, geen afleiding. Alleen 9 andere varkens om die 8 vierkante meter mee te delen. Vreten en volgroeien in volledig gekmakende omstandigheden. En in 25 weken graag, daarna dient Knorretje nog slechts als speklap.
Een kuiken wordt in korte tijd zo volgepropt dat het welhaast explodeert. Temperatuur in de stal een graad of 30. Alle energie die de beesten krijgen, moet omgezet worden in vlees, niet verspild worden aan zoiets als verbranding om het lichaam warm te houden.
Dit zijn geen excessen, geen uitzonderingen of incidenten: dit zijn bij wet vastgelegde martelpraktijken.

Denk niet dat de veehouder het niet anders wil. Ik ben er van overtuigd, en dat hoor je ook vaak van de veehouder, dat zij het ook veel liever anders hadden. De consument, u en ik dus, wij willen niet betalen voor een stukje eerlijk vlees, of kip.

Denk niet dat ik tegen het eten van vlees ben, zeker niet.

Wel leef ik in de overtuiging dat ook deze regering geen donder om dierenwelzijn geeft. De voorgestelde maatregel is een goedkope, eenvoudige en gemakkelijke manier om het volk tevreden te houden.

‘Als ik niet kijk, zie ik het niet, wist ik er niets van. Kunnen ze mij niets maken, dus ik kijk niet,’ zong Bram Vermeulen ooit in zijn liedje over ‘Politiek’’.

Berend Quest
Als Berend Quest de wereld zou begrijpen, dan pas had ik een rotleven

10 Reacties

 1. Ik ben dus wel tegen het eten van vlees, om de genoemde reden en nog een aantal andere. Eigenlijk is ophouden met vlees eten de enige rationele consequente conclusie als je weet hoe dieren gefokt worden.

  De schuld geven aan de overheid is natuurlijk makkelijker en zeker niet helemaal onterecht, maar zoals je zelf al zegt, het zijn de consumenten, oftewel jij en ik, die bepalen wat voor vlees er gekweekt wordt.

 2. Wat zegt de partij van de dieren ervan?
  Goed stuk Berend. Ik ben niet tegen het eten van vlees maar wel tegen de manier waarop men het fokt/behandelt.
  Daar moet zo snel mogelijk een eind aan komen. Van de gemiddelde consument hoef je niks te verwachten, ze knuffelen hun eigen huisdiertjes bijkans dood maar vlees moet goedkoop zijn. Wie weet doet deze politie er iets aan? Ik hoop het.

 3. De milieuvervuiling door de dierenontlasting bijvoorbeeld. Als ik in de opwarming van de aarde zou geloven, dan zou ik nog de CO2-belasting noemen, maar dat is dan hypocriet. Dan is er nog de verpesting met antibiotica, het feit dat zoveel vlees eten niet meer gezond zelfs als het goed vlees is (ken je bijvoorbeeld darmkanker van krijgen), het feit dat landbouw veel effectiever direkt voedsel oplevert dan veeteelt. Het feit dat een aantal mensen die in bio-industrie werken vanzelf sadistisch worden.

  Ja, dat was het wel waarschijnlijk.

 4. Jajaja die dieren… Dieren hebben een centraal zenuwstelsel. Wat dacht u van planten? Elke losse cel, als aparte entiteit, de verscheuring van versterving voelend, geplukt door malende dorsmachines. Ik zie elke cel in mijn tuinbonen gillen van de naderende dood.
  Nee, dan vind ik een stuk vlees een stuk humaner. Je stopt het een kogel in het hoofd, pats. Over en sluiten.

 5. Heeft Roald Dahl niet een verhaal over een man die bomen kan horen en dat dan blijkt dat een boom bij elk blad dat ie verliest een ondraaglijk gegil laat horen. Ja, dat verhaal heeft hij inderdaad.

 6. Meneer Kippfest, er zijn mensen die echt zo redeneren. Volgens die redenatie staat een plant dichter bij de dieren dan de dieren bij de mens. Een behoorlijke zelfoverschatting.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *