Urker Hoofdzaken

Schedels UrkIn 1877 werden door de Hilversumse arts J.F. van Hengel een aantal schedels gestolen van het Urker kerkhof. Een listig man, die dokter. ‘Ga jij eens even buiten staan met die vieze sigaar!’ snauwde hij de doodgraver toe. Vervolgens stopte de dokter de Urker schedels in zijn tas en verving deze door simpele ‘Hilversumse koppen’ welke hij met oker had bestreken om ze ouder te laten lijken.

De wetenschap was erg geïnteresseerd in de schedels van Urkers, men dacht destijds dat Urkers — voornamelijk vanwege de inteelt — een soort van ‘oer-Nederlanders’ waren.

Vandaag 100 dagen geleden werd in een uitzending van het EO radioprogramma Dit is de dag bekend gemaakt dat zes schedels door de universiteit van Utrecht zouden worden teruggegeven aan de Urker bevolking.

Schedels Urk HerbegravenOp 20 juli zijn de zes Urker koppies door medewerkers van DEL (Draagt Elkanders Lasten) in stilte herbegraven op het oude Urker kerkhof.

Is daarmee de zaak gesloten?
Nee.
Een tentoonstelling in Museum Het Oude raadhuis te Urk staat gepland voor 2011.
En, er zal wel een boek komen. En een film.

Berend Quest
Als Berend Quest de wereld zou begrijpen, dan pas had ik een rotleven

4 Reacties

  1. In de radio uitzending is te horen dat uit de onderzoeken bleek dat de Urkers ‘een beetje achterlijk waren’. En dat zij zich ook ‘maar moeilijk zouden kunnen aanpassen aan de nieuwe omgeving’. Daarmee wordt de inpoldering bedoeld.

    Urk was al in 1939 aangesloten op het vasteland. Toch duurde het tot 1948 voor er een weg werd opengesteld naar Urk.
    Er is serieus overwogen de helft van de Urker bevolking te deporteren. Om problemen te voorkomen, want boer worden, daar waren die Urkers te achterlijk voor, zo was de heersende wetenschappelijke mening.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *