Placebo


Placebo werkt. Wetenschappers hebben dat in talloze onderzoeken aangetoond. Enkel het percentage van werkzaamheid verschilt, van 10 tot 100%. Ik neem voor het gemak 50%. Stel dus dat een nepmiddel in de helft van de gevallen werkt. Waarom geven huisartsen niet standaard een placebo als eerste probeersel? Waarom krijg ik dan nog chemisch gif als ik op het spreekuur verschijn en om een middel verlegen zit? Ik zou het wel weten, als arts: eerst een placebo. Even laten bezinken, en pas bij herhaling van de klachten een ‘echt’ medicijn. Wat een kostenbesparing voor de zorg!

In het licht hiervan wordt de heksenvervolging op de alternatieven dubieus. Als onomstotelijke nepperds door de gevestigde wetenschap als werkzaam worden bestempeld, waarom dan nog twijfelen aan het nut van homeopathie en andere geneeswijzen? Al doe ik er nog zo mijn best voor, ik kan simpelweg niet geloven dat de farmaceutische industrie zich afzijdig houdt in deze kwestie.

Weet u dat in de VS deze bloeiende industriële tak het dubbele uitgeeft aan reclame dan aan het ontwikkelen van nieuwe medicijnen? Weet u dat die verantwoordelijk is voor het verbieden van talloze zeer handige middeltjes op de Nederlandse markt? Dat zodra de grote farmaceuten zich bemoeien met de productie van homeopathische middelen, de verpakkingen zo geconstrueerd worden dat je veel meer (een hele huls korreltjes zgn = ‘één dosis’ in een keer i.p.v. één korreltje) tot je moet nemen en zo meer geld uitgeeft? Weet u dat de farmaceutische industrie op grote schaal zogenaamde congressen organiseert door de hele Westerse wereld, waar onder het mom van kennisuitwisseling tussen wetenschappers en artsen vooral grove handel wordt bedreven?

Ik voel aan mijn water (ik lijk Jomanda wel) dat de farmaceuten hun best zullen blijven doen om ons tot in lengte van dagen ongevraagd van hun smerige brouwsels te voorzien. Ik maak me daar niet druk om. Ik blijf onverdroten om een placebo vragen.

Oud Zeikwijf
Beroepsbrokkenpiloot. Vloog nochtans op haar achtste reeds rakelings langs bergkammen om berggeitjes en bergmarmotjes te tellen. Is tot haar eigen verdriet gemodelleerd naar haar vader, een onbehouwen Italiaanse charmeur met een groot hoofd en een passie voor even belachelijke als tijdrovende hobby’s. Komt oorspronkelijk uit Frankrijk. Heeft in Japan gewoond. Woont sinds begin jaren ’80 in een boomhut op het Waterlooplein in ‘Magies Centrum Amsterdam’, van waaruit ze haar schrijfsels via rooksignalen aan de redactie doorseint. Ze schrijft ook voor AT5, Sargasso en voor Kutbinnenlanders. En op haar eigen stukje internet: oudzeikwijf.com.

17 Reacties

 1. Het probleem met het alternatieve circuit is dat het lang niet altijd om relatief onschuldige kwaaltjes gaat. Ze scheppen vaak valse hoop en als de behandeling niet werkt, ligt dat nooit aan de behandeling, maar aan de instelling van de patiënt. Of, als het met de instelling van de patiënt wel snor zit, dan ligt het aan de negatieve energie van de partner of de omgeving.

 2. Aan de andere kant wuiven de rationalisten wonderbaarlijke genezingen ten gevolge van alternatieve geneeskunde wat al te makkelijk weg, omdat het niet te bewijzen valt.

  Ik heb het zelf nog niet gelezen, maar de van nature sceptische Tim Parks heeft Teach Us To Sit Still geschreven over zijn eigen ervaringen met alternatieve geneeskunde toen de reguliere niks meer voor hem kon betekenen: http://www.guardian.co.uk/books/2010/jun/20/teach-us-to-sit-still

 3. Er is nog weinig onderzoek gedaan naar het placebo-effect. Alleen in 1955 heeft een meneer Beecher een (gebrekkig) kwantitatief onderzoek gedaan. Daar kwam uit dat placebo’s werken in 30-35% van de gevallen.
  Maar in 1955 waren er nog geen computers. Als er nu een onderzoek zou worden gedaan, dan zou dat getal veel lager uitkomen omdat de meeste mensen even op het internet opzoeken wat ze slikken.
  Een dokter die dus eerst maar een placebo voorschrijft, zal niet meer worden vertrouwd door de meesten van zijn patiënten. Vertrouwen weg, effect weg.

  Ikzelf slik sinds 2002 per dag tien pillen (van zeven verschillende soorten), want ik heb hartfalen. Het duurde wel even voordat de juiste cocktail was bereid: dat duurde anderhalf jaar. Maar nu leef ik nog steeds, dankzij de smerige brouwsels, vervaardigd door die gemene farmaceutische industrie.

 4. Ik ben ook voor de reguliere geneeskunde. Stop er maar gif in als dat moet. Wat niet wegneemt dat de farmaceutische industrie een cynische wereld is waar ze liever een patent tot op het bot uitbuiten voordat ze arme Afrikaantjes van de aidsdood willen redden.

 5. De ultieme huisartsplacebo is de zin “Als het na drie dagen nog niet over is moet u terug komen.”
  En in 9 van de 10 keer zijn de klachten na drie dagen inderdaad verdwenen.

  Bisolvon is een moeder-placebo. Die ‘beste’ ‘dure’ hoestdrank schrijf je voor bij ongeruste, perfectionistische moeders.

 6. Het effect en dus ook het nut van homeopathie is gebaseerd op het placebo-effect. Verder is het probleem bij het verstrekken van placebo’s dat ze niet meer werken als je weet dat ze verstrekt worden en daarom adviseren huisartsen voor kwaaltjes vaak ‘iets homeopathisch’ te proberen. In feite schrijven ze daarmee een placebo voor, zonder dat de patiënt dat weet.

 7. OZ, dat wat jij voorstelt gebeurt allang. De eerste keer dat je iets krijgt van de dokter, krijg je een placebo. Natuurlijk vertellen ze je dat niet, want dan werkt het niet meer. Iedereen uit de medische wereld zal het ontkennen, dat is onvermijdelijk. Er wordt redelijk wat geld bespaard, en dat is maar goed ook, want de gezondheidszorg is al duur genoeg. Ik wilde je het eigenlijk ook niet vertellen, maar ik zie mij nu gedwongen omdat je dreigt het voorstel in de publiciteit te brengen.

  Ssst!

 8. Een goede vriend van mij werkt als verpleger in een bejaardentehuis. Soms geeft hij patienten “stiekem” een slaapmiddel als ze niet in slaap kunnen vallen. “Niets tegen de dokter zeggen, ik mag dit eigenlijk niet geven”. Het slaapmiddel bestaat uit een placebo-pil, en het werkt heel goed.

 9. He Berend et al. Heerlijk. Ik heb het al eerder bij Vrouwke gezegd (lees ook haar blog over Homepathie op http://bit.ly/bNmTct), als zoon van farmaceut en klinisch chemicus ben in natuurlijk een tikje gepredisponeerd, maar raakt het onderwerp me in ieder geval.

  1) In de wereld van pharma gaat veel geld om. En hoewel ik geen grote waarde hecht aan de diverse conspiracy-theorieën klopt het natuurlijk wel dat de gigantische ontwikkelkosten voor de producenten aantrekkelijker terugverdiend kunnen worden op onderhoudsdoseringen op veelvoorkomende ziekten dan op volledig genezende medicaties voor zeer ernstige of dodelijke aandoeningen.

  2) Wat betreft ‘gif’. Alsof de chemische bestanddelen in medicijnen van een andere orde zijn dan de complexe chemie die zich in ons lichaam afspeelt. En alsof de chemie van ‘water met slechts een overdrachtelijke herinnering aan de ooit werkzame stof’ niet.

  In het kader van ‘baat het niet, het schaadt ook niet’ mogen wat mij betreft volksstammen 3x daags water innemen, en zich er liefst een stuk beter van voelen. Ik hoop echter wel dat als mijn artsen de inschatting maken dat ik iets ernstigs onder de leden heb, ze me een serieus medicijn laten oppikken bij de apotheker.

  1. ad 2)(i) Gif dient de complexe chemie van ons lichaam te verstoren, daarmee is zelfs (overmaat) water als gif aan te merken.

   ad 2)(ii) Wordt hier ad 2)(i) bedoeld óf dat het effect van de overdrachtelijke herinnering van watermoleculen van een andere orde is dan de complexe chemie in ons lichaam?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *