Opluchting

Het is stil op de wereld. Als ons lichaam niet geoutilleerd was met technologie die verder compleet nietszeggende golfjes in wat wij als geluid begrijpen voor ons vertaalde, dan hoorden wij niets, net zo min als de bomen, de stenen, de lucht en alles wat op deze aardkloot geen hamer en trommelvlies bezit.

Precies zoals bij het licht. Hadden onze ogen een iets andere afstelling dan het vermogen licht (op zich een neutraal gegeven) te decoderen in iets doorzichtigs dat zich kapot slaat op oppervlaktes, dan liepen wij in een constante staat van psychedelische verblinding, elke blik die wij op de wereld wierpen gedoopt in een soep van geestpriemende prismatische kleuren.

Wat een opluchting toch, dat we zijn zoals we zijn!

Oud Zeikwijf
Beroepsbrokkenpiloot. Vloog nochtans op haar achtste reeds rakelings langs bergkammen om berggeitjes en bergmarmotjes te tellen. Is tot haar eigen verdriet gemodelleerd naar haar vader, een onbehouwen Italiaanse charmeur met een groot hoofd en een passie voor even belachelijke als tijdrovende hobby’s. Komt oorspronkelijk uit Frankrijk. Heeft in Japan gewoond. Woont sinds begin jaren ’80 in een boomhut op het Waterlooplein in ‘Magies Centrum Amsterdam’, van waaruit ze haar schrijfsels via rooksignalen aan de redactie doorseint. Ze schrijft ook voor AT5, Sargasso en voor Kutbinnenlanders. En op haar eigen stukje internet: oudzeikwijf.com.

21 Reacties

 1. Zeg dat maar tegen iemand die zowel blind als doof is. Dat zou je via een zeer gecompliceerde manier van communiceren moeten doen. Via aanrakingen. Ik denk dat hij of zij, zodra je bij je conclusie komt (geaccentueerd door dat vrolijke uitroepteken), in een oncontroleerbare woede uitbarst.

  1. deze persoon hoort/ziet niets van dit sutk, en heeft ook de nodige moeite kenbaar t emaken dat ze in een oncontroleerbare woede uitbarst!

   Niet zo zeuren hier….!

 2. U merkt dat ik heb gewacht met plaatsing totdat ik een scherp antwoord kon formuleren. Ja, de macht van de participerende hoofdredactie is groot.

 3. Ik weet niet hoe groot het promillage blinden/doven op deze wereld is. De kans dat dat promillage kennis zou kunnen nemen van O.Z.’s stukje lijkt me uiterst miniem tot nul. Blijven over de zienden en horenden.
  Daarvan ben ik er één (ik heb wel een bril, maar geen gehoorapparaat, want ik ben nooit in discotheken aangetroffen en heb ook nooit vlakbij hei-installaties gewoond) en ik vind O.Z.’s stukje heel aardig geformuleerd.
  Ja, maar ons verstand dan? kun je roepen. Ja, maar met verstand alleen kom je niet zo ver. Daar heb je je ogen en oren toch bij nodig.
  Sommige apensoorten komen zeer dicht bij wat wij kunnen. Ze kunnen nog niet praten zoals wij mensen doen. Ze komen zéér dichtbij, maar het ziet er vooralsnog niet naar uit dat ze ons zullen voorbijstreven.

 4. Werner Herzog heeft een erg mooie documentaire gemaakt over (als ik mij goed herinner) Russen die doof én blind geboren zijn. Hoogtepunt van de film (en van hun leven) is als twee doofblinde vrouwen een vliegreis gaan maken.

 5. Niet allemaal zijn ze zo geboren, sommige zijn zo geworden. Land des Sweigends und der Dunkelheit, heet de film. Hier een fragment waarin een vrouw uitlegt dat doof zijn niet betekent dat je niets hoort, en blindheid niet dat je ogen niks waarnemen:

 6. Jammer dat ik die documentaire niet gezien heb. Ja, dat is iets waar ze de rest van hun leven op kunnen teren!
  Ik dacht niet aan de gibbons, maar aan de bonobo’s. Een soort chimps, ze zijn iets kleiner dan de chimps. Ze werden altijd (ook in dierentuinen) verward met chimps, tot zo’n 25 jaar geleden.
  Bonobo’s leven in maatschappijtjes die door de moederbeesten worden gedreven, Oud Zeikwijf. Dat hebben ze voor op de Hominidae.

 7. Ach ja, de bonobo’s. Lossen alles met seks op in plaats van vechten. Je hoort altijd dat dat zo ideaal is en veel beter en zo (‘jammer toch dat wij het chimpanseesysteem hanteren’), maar dat is nog maar de vraag. Tenminste, wanneer je dit toepast op mensen die kunnen reflecteren en nadenken en manipuleren. (Dat kunnen die bonobo’s ook, hoor ik professor De Waal al zeggen, maar niet zo goed als wij.)

  Ik zie het al voor me, al die mensen die bewust ruzie zoeken om maar even de pruimen op sap te kunnen zetten. Sommige mensen zullen geen leven meer hebben.

  En hoe moet je het oplossen als je ruzie krijgt omdat iemand je heeft aangerand?

 8. Bonobo’s gaan ook op rooftochten uit, net als chimps. Maar ze staan ons het naast bij, nèt even meer dan de chimps. Je moet dan niet denken aan het DNA van de chimps, dat (meen ik) voor 98% lijkt op ons DNA. Ons DNA lijkt ook voor 98% op een zekere diepwatermossel.
  Wij moeten gewoon als mensen handelen. Niets meer, niets minder.

 9. De fruitvlieg schijnt ook al dicht in de buurt te komen, qua DNA.

  Die lusten er overigens ook wel pap van, heb ik mij laten vertellen. Doen zelfs aan voorspel.

 10. Heee, ga ik even weg en voltrekt zich hier een pandemonium van een discussie over een van mijn lievelingsonderwerp: de bonobo’s vs de chimpansee’s (Heb er een stuk over geschreven voor AT5 dat op sterk water staat.) En jullie lullen niet uit je nek, pollens! Jullie weten er wel degelijk veel van! Hoe heerlijk.

  Over die aanranding: daar hebben de bonobo’s er wel degelijk aan gedacht! Hoe konden ze een matriarchale gemeenschap opbouwen terwijl de vrouwtjes, net als bij de chimps, kleiner en minder gespierd zijn dan de mannetjes? Juist, door sister power. Een mannetje hoeft maar verkeerd te kijken naar een vrouwtje of de dames zich verenigen om hem op andere gedachten te brengen. Maar goed. Het voorbeeld is misschien ietwat ongelukkig gekozen, daar de bonobovrouwtjes collectief nymfomanen zijn.

  Ik heb dat sister power nooit echt waargenomen bij de mensvrouwtjes, wat ze ook zeggen. Mensvrouwtjes gunnen elkaar het zonlicht niet. Dat is mijns inziens de uitleg van het falen van de vurig gewenste 3de feministische golf.

  Over genetische gelijkenis gesproken: voor wat het waard is: heb ìk, bijvoorbeeld, de DNA van een orang oetan. Doe dàt mij maar eens na!

 11. Bestaan er ook frigide bonobo’s? Of impotente? Dat moet vervelend zijn. Of juist lekker rustig.

  Mensvrouwtjes zijn inderdaad rare wezens. Kun je daar niet eens een lekker stukje aan wijden, Oud, aan het falen van de derde feministische golf?

 12. Het belangrijkste dat nog niet geregeld is: gelijke betaling voor gelijk werk. Dat is ook het enige punt waarmee je een politieke partij kunt oprichten. Dingen als ‘laat de man ook eens afwassen of op de kinderen passen’ kunnen niet afgedwongen worden, dat moet je gewoon onderling regelen.

  1. Mevrouw Quest dwingt dat altijd heel gemakkelijk af hoor.
   ‘Zeg mannetje’, roept zij dan, ‘ik wordt hier niet erg opgewonden van hoor!’
   Nou, dan weet ik wel weer wat me te doen staat!

 13. Makkelijk gezegd! Maar als de bazen niet toestaan dat de mannetjes thuis blijven voor al dat onbezoldigd moois, dan trekken de vrouwtjes aan het kortste eind. Idem voor verlof na geboorte van een baby etc.. etc…

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *