Isme

Waarom wil het feminisme maar niet lukken? Waarom het communisme, het anarchisme, en in mindere mate het socialisme niet werken. Die ideologieën gaan namelijk uit van de goedheid van de mens; het feminisme van de goedheid van de vrouw. Ik noem ze allemaal ‘de Mengzisten’, en zet ze af tegen ‘de Xunzisten’. In de Chinese oudheid had je de wijsgeer Mengzi, die zwoer dat de mens goed van aard was (‘omdat een ieder het niet kan laten een vondeling aan de kant van de weg op te pakken’). Xunzi ergerde zich klem aan dat naïeve gedoe en riep het tegenovergestelde: de mens wordt in en inslecht geboren, en pas na veel bijschaven en hard werken aan jezelf wordt het in sommige gevallen wel eens wat.

Neem het anarchisme. Een aantrekkelijk alternatief voor de vrijgevochten geest, wars van dogma’s, religies en andersoortige dwangbuizen van de geest, tenminste als je jong, krachtig en van het mannelijke geslacht bent. Anarchie — oeps! anarchisme moet ik zeggen — veronderstelt dat mensen in staat zijn om elkaar met respect te bejegenen. Anders worden de als idyllisch voorgestelde groepjes gelijkwaardige individuen in een mum van tijd poelen van wrijvingen waar de wet van de sterkste heerst. In je jonge jaren is het lekker om je los te wanen van maatschappelijke knel maar het duurt niet lang. Als eerste vallen de vrouwen van hun geloof af: wanneer ze zwanger kotsend boven de wc-pot niet meer in staat zijn om met een goedgemikte kungfutrap de medekraker te weren die het op hun deel van de koelkast heeft gemunt. De mannen volgen gestaag maar zeker, en wel in deze volgorde:
-de harddrugsgebruiker,
-de verongelukte,
-de luiaard,
-de rest, tegen de tijd dat ze Abraham gewaarwoorden. Anarchisme is niet voor watjes noch voor ouderen van dagen.

Zelf voel ik me aangetrokken tot het anarchisme, maar ook tot het communisme, dat mij, in tegenstelling tot het anarchisme, vrouwvriendelijk lijkt: je wordt gelijkgesteld aan de man en het product van je hormonale uitspattingen wordt in een vroeg stadium van je afgerukt en veilig opgeborgen door het collectief. Luiers wisselen, uren op slapende kinderen passen, voortdurend ruzietjes sussen hoeft niet meer en boodschappen doen en koken evenmin, want warm eten doe je in grootschalige kantines. De tijd die je overhoudt spendeer je op de tractor, de kraan, de bulldozer en wat dies meer zij. Mijn versie van het ideaal. Jammer dat het communisme in de praktijk zo lelijk door de mand is gevallen, want he… zij gingen uit van de goedheid van de mens. Je kan het wel zo hard willen, maar de mens, die is niet goed. Die is uit op persoonlijk gewin. Die houdt van spulletjes. Die trekt de dekens naar zich toe als ie de kans krijgt. Die slaat zijn gehate buurman de hersens in bij het minste of geringste, en als het niet zo ver komt dan passeert hij hem gewiekst bij de eerste de beste promotie op het werk, of pikt hij zijn leuke(re) vrouw in.

Een enigszins levensvatbaar maatschappelijk systeem van de Mengzi-kliek is volgens mij het socialisme (ooit gecreëerd als opstapje tot het communisme), maar dan aangelengd met een flinke dosis kapitalisme, dat op zijn beurt goed in de gaten wordt gehouden door de overheid. Het kapitalisme… door mij zwaar verfoeid in zijn ongebreidelde vorm, is, moet ik tot mijn leedwezen erkennen, het enige systeem dat echt langdurig werkt. Want kapitalisme gaat uit van de slechtheid van de mens en handelt er naar. Hoe langdurig valt ook te bezien: als het grootkapitaal onze aardbol in zijn geheel heeft opgepeuzeld, en ook nog de kosmos eromheen, dan valt er niets meer te schaften en gaan we allemaal dood.

Het feminisme veronderstelt veel te vaak dat vrouwen het beste met elkaar voor hebben. Vrouwen moeten elkaar steunen door dik en dun. Vrouwen als onbaatzuchtige vriendinnen… In het echt staan we elkaar naar het leven. Wij azen op de meest begeerwaardige mannen en zijn bereid elkaar de grond in te boren om dat te bereiken. Op het werk is het roddels wat de klok slaat. Net als mannen zijn we gedreven door de liefde voor hebbedingetjes. In de mode schrijven we elkaar de belachelijkste combinaties voor, onder het mom ons mooier te maken, in werkelijkheid omdat de modemakers er geen baat bij hebben dat wij er mooier uit zouden zien dan zij. Wij vissen immers allemaal in dezelfde vijver. Al tot het besef gekomen dat de modetrends gedicteerd worden door vrouwen en homo’s? Juist. Ga ook nooit met een vrouw shoppen! Al is zij je beste vriendin, zij zal je steevast de lelijkste outfit aanpraten. Hoe vaak zie je niet twee vrouwen op straat lopen, de een als een povere kloon van de andere? Wij kraken voortdurend onze partners af bij hartsvriendinnen, om ze oninterressant voor hen te maken. Feministen, naïef eigenlijk, negeren of veroordelen deze praktijken en veronderstellen of roepen op tot — klinkt het bekend? — kameraadschap. Schrijfsters die durven de liefde te bezingen ‘are berated as traitors to their sex, for love is the snare by which women are made the slaves of men’ (Ellen Moers). Daarom werken mannenbolwerken en -netwerken wel en vrouwen- niet. Mannen wéten dat zij elkaars concurrenten zijn en proberen elkaar niet te paaien met welgemeende hypocrisie.

De derde feministische golf laat op zich wachten. Af en toe bevoel je een uitstulping van enthousiasme, die dan snel wegebt. Voor het mislukken van het feminisme kun je tussen twee oorzaken kiezen:
Diamonds are a girl’s best friends
en
Women want men

of een combinatie van allebei.

Oud Zeikwijf
Beroepsbrokkenpiloot. Vloog nochtans op haar achtste reeds rakelings langs bergkammen om berggeitjes en bergmarmotjes te tellen. Is tot haar eigen verdriet gemodelleerd naar haar vader, een onbehouwen Italiaanse charmeur met een groot hoofd en een passie voor even belachelijke als tijdrovende hobby’s. Komt oorspronkelijk uit Frankrijk. Heeft in Japan gewoond. Woont sinds begin jaren ’80 in een boomhut op het Waterlooplein in ‘Magies Centrum Amsterdam’, van waaruit ze haar schrijfsels via rooksignalen aan de redactie doorseint. Ze schrijft ook voor AT5, Sargasso en voor Kutbinnenlanders. En op haar eigen stukje internet: oudzeikwijf.com.

21 Reacties

 1. Ik neem aan dat zowel Mengzi als Xunzi volstrekte kluizenaars waren, want ze hebben allebei natuurlijk volkomen ongelijk in hun idee dat elk mens dit of dat. Mengzi is een naïeve hippie, Xunzi een chagrijnige calvinist. Er zijn in- en inslechte mensen. Er zijn in- en ingoede mensen. De meeste zitten er tussenin. Wij zijn geen onbeschreven blaadjes die je alleen maar met het goede hoeft te vullen om goede mensen te krijgen Wij zijn ook niet per definitie inktzwarte blaadjes waar je, met behulp van een heel dun chirurgisch mesje, een dun laagje af kunt schrapen om er een beetje licht doorheen te kunnen zien als je het tegen de zon houdt.

  Stelletje dwazen.

  Verder is het dus zaak om een soort kapitalistisch feminisme te ontwikkelen waarin concurrentie juist productie bevorderend werkt.

 2. @ OZ. Ja, maar Molovich heeft vergeten dat er wel degelijk in- en inslechte mensen worden geboren: Jezjov, Beria, Himmler, Goebbels, de Green River Killer, Tsjikatilo, Holleeder.

 3. True. De psychopaten. De vraag is of er ook ingoede mensen worden geboren. Waarschijnlijk wel, maar daar hoor je hoogstwaarschijnlijk niks van. Die doen hun goede dingen in stilte, zoals het goede mensen betaamt.

  Om met G. Reve te spreken: toch goed dat er een God is.

 4. Maar het ging mij om het gegeven dat zowel als M. als X. de gehele mensheid over één kam wenst te scheren. En dat, voorzitter, gaat mij te ver!

 5. Vrouwen haten elkaar diep. Dat is gewoon een feit. Ben ik van overtuigd. Feminisme heeft nooit bestaan. En als het al bestond was het een geïnstitutionaliseerde vorm van elkaar haten. Eindeloze discussies met elkaar over wat wel of niet solidair was. Niet dat ik het meegemaakt overigens, ik ben natuurlijk van ver na die tweede golf ;-)

 6. @ Vrouwke. Ik ben geen vrouw, dus ik heb er geen verstand van. Maar elke keer dat je hoort zeggen dat vrouwen elkaar haten, denk ik: hoe komt het dat ik niemand haat of gehaat heb? Werken mijn haatklieren niet? Ik vind hooguit iemand eens vervelend of kinderachtig of smakeloos, en ik maak daarbij geen onderscheid in de geslachten van dezen.
  Maar het vrouwenbrein moet dus anders werken. Zou dat inderdaad het geval zijn, of is het een door de eeuwen heen aangeleerde gedachte, dat vrouwen elkaar haten? Een gedachte die natuurlijk steeds weer wordt bevestigd, en die dus blijft voortbestaan. Ik denk het laatste.

  1. Ben, ik heb het te zwaar aangezet denk ik. Haat is een groot woord en eerlijk gezegd kan ik ook niemand bedenken op wie ik dat woord van toepassing zou kunnen achten. Gelukkig maar. Ik blijf echter bij de stelling dat vrouwen onderling uiterste complexe relaties onderhouden waarbij wel erg vaak negatieve zaken in het spel zijn. Of dat komt door de voortdurende bevestiging van het idee dat vrouwen elkaar niet mogen? Ik weet het niet! Er zal vast ook wel een evolutionaire verklaring te vinden zijn denk ik. Of gaat je dat te ver?

   1. Dat gaat niet te ver, denk ik. Ik heb er ook over zitten puzzelen. Het is logisch dat er concurrentiedriften zijn tussen vrouwen, want wie krijgt het mooiste mannetje?
    Even logisch zou het overigens zijn dat er concurrentiedriften bestaan tussen mannen onderling: wie krijgt het mooiste vrouwtje?
    Maar ik geloof eigenlijk niet in die evolutionaire verklaringen. Ze kunnen wel opgaan voor paradijsvogels, zelfs voor chimps of bonobo’s. Maar wij zijn slimmere dieren.

    1. Maar we zitten toch ook nog vol met inmiddels redundante organen. Misschien zijn deze reduntante driften ook nog wel aanwezig. Toevallig schreef ik vanmiddag in een blogpostje op mijn eigen site nog iets over de complexe relaties tussen vrouwen onderling. Kreeg via Twitter meteen reacties van herkenning. Van vrouwen dus!

     1. Dat heb ik gelezen op je blog (dat zit in mijn Google Reader). Maar als je daar bijvoorbeeld 100 twitterreacties op krijgt van vrouwen die allemaal ja zeggen, dan weet je nog niets, lijkt mij. Je weet dan alleen dat honderd vrouwen iets dergelijks ook hebben meegemaakt.
      Over die redundante driften. Ik heb ze niet in mijn lijf. Ze lijken een beetje op de oedipale, vadermoordende driften, waar we ook een eeuw lang in geloofd hebben.

    2. Bij Gorilla’s staat de sterkste man aan het hoofd van de groep en mag de vrouwtjes bevruchten.
     Dat Bokito de baas is wordt 2 maal(?) per jaar uitgevochten door de mannen en zij leggen zich vervolgens bij die uitkomst neer.
     De vrouwen in de groep moeten dagelijks (onderling) vechten voor hun positie en voor de aandacht (sperma) van Bokito.

     1. Als ik nou niet snel die mac uitzet wordt mijn eigen Bokito zo boos dat ik vrees dat ie morgen overstapt naar de buurvrouw die weliswaar digibeet is, maar een enorme voorplantingsdrift heeft.

 7. En in mij kennissen-, collega- vriendenkring zegt iedereen dat de man ook wel vaker thuis z’n kinderen mag opvoeden, (en dus minder gaat werken) maar ik ken maar 1 geval waar dat daadwerkelijk gebeurt, die rolomdraaiing. Iedereen zegt het, niemand doet het.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *