Hee man, het wordt tijd voor een vrouw!

‘Hee Mark, maar nu effe serieus. Hoe lang gaat dit nog duren man? Ik bedoel, je zei 1 juli man.’ ‘Haha, dat klopt en het gaat ook gebeuren voor 1 juli’. ‘OK man, ik merk dat je d’r niet meer over wil zeggen. Maar iets anders dan…. ik hoorde dat je nu toch echt aan de vrouw bent. Klopt dat?’

Dit is geen transcript van een kroeggesprek tussen twee maten. Dit is de kandidaat-premier Mark Rutte die zich laat interviewen door Giel Beelen op 3 FM. Als er ooit een parlementaire enquête komt naar de huidige gezagscrisis in het land, zal dit interview als bewijsmateriaal dienen. In een poging de kloof tussen burger en politiek te dichten wordt er gekozen voor gebbetjes-onder-mekaar-wauwel-interviews als die bewuste ochtend. En niet alleen Rutte kiest daar voor. Ik heb Balkenende in een soortgelijk vraaggesprek met Edwin Evers gehoord.

Eén politicus wordt niet op deze manier aangesproken. Laat dat nu net degene zijn waar 1,5 miljoen mensen vertrouwen in hebben. True, Geert Wilders geeft überhaupt weinig interviews. Maar als ie dat wel doet, is meteen duidelijk voor de interviewer en de kijker: ik laat niet met me sollen, wij zijn geen drinkebroers en zullen dat ook niet worden.

Voor de duidelijkheid: ik wil noch Geert, noch Mark als premier. Wat ik wel wil is iemand die het gezag heeft en uitstraalt om dit land te leiden op een zakelijke manier, met respect voor het algemene en het individuele belang. Iemand die het niet nodig vindt populistische uitspraken te doen of op populaire wijze mee te bazelen met een DJ. Iemand die het lef heeft om zich te ontdoen van leuterende ‘journalisten’ en ze vriendelijk maar zelfverzekerd de deur wijst. In die zin ben ik het dus wel eens met Giel: Hee man, het wordt tijd voor een vrouw!

*klik en zie hoe Neelie Kroes aan het einde van het filmpje daadkrachtig optreedt, gadegeslagen door een beteuterde prins Constantijn*.

3 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *