Gijsen, u ook?


Op Pauw & Witteman was een katholieke journalist aan het woord die ex-bisschop Gijsen had geïnterviewd, en die daar duidelijk zeer trots op was. Hem werd door Witteman gevraagd: zou u, als Gijsen-kenner, nu zeggen dat die beschuldigingen waar zijn?

Nou nee, antwoordde hij, Gijsen was ‘een verkrampte man’ et cetera, maar het lijkt net alsof hij nu al beschuldigd is.

Het is een fout die wel meer tv-programma’s (en ook krantenredacties) maken. Op de tv hoor ik bijvoorbeeld geregeld een kerkhistoricus aan het woord, als het over kindermisbruik gaat. Wij willen dan een jurist horen, maar die krijg je nooit te horen.

Het verweer van Gijsen (persoonsverwisseling) komt me zeer onwaarschijnlijk voor: zijn persoon kon en kan niet verwisseld worden. Blijft over het gewoon ontkennen, en dat zal ook wel gebeuren.

Overigens was die Gijsen ook tegen homoseksualiteit (u weet nog wel hoe dat woord, netjes, in 1973 werd uitgesproken door de christenhonden?), tegen scheiding en tegen nog een hoop dingen. Niet tegen kindermishandeling, daar heeft hij zich wijselijk nooit over uitgesproken.

Laat ik dit zeggen. Ik ben tégen het katholicisme. Ik ben vóór homoseksualiteit. Ik ben vóór de mogelijkheid om te scheiden. Ik ben vóór een wet die het mogelijk maakt een einde aan je leven te maken. Wat die nare kinderknijpertjes ook zeggen. Want je kunt wel nagaan: als zij ergens vóór zijn, dan moet jij wel tégen zijn. En andersom. Dat is trouwens een levensbaken waarop ik al meer dan dertig jaar vertrouw: luister naar wat de katholieke kerk zegt, dan weet je waar je voor of tegen kunt zijn.

11 Reacties

  1. Lekker snel én volledig!Een verkrampte en in zichzelf gekeerde man, ik vraag me niet eens meer af of het allemaal waar is, ik weet het al heel lang zeker! Het is een van de weinige dingen waar ik heilig in geloof.Soms heb ik zelfs medelijden met al die goedgelovigen, in één klap alle houvast kwijt …..

  2. Dat mag Hij best doen, als ik me maar kan, verdomme, waar had ik dat leuke plaatje nou. Van dat herderinnetje. WAAR IS DAT NOU???

  3. Wat ik eigenlijk, net als Richard Dawkins, wil zeggen: laat ons eens stoppen met respect vertonen voor dingen als de islam of het christendom. Ze verdiénen dat respect niet.
    Een christen of een mohammedaan of een, weet ik veel, specialist in bepaalde goeroe-dingen, die kan natuurlijk best soms iets goeds doen. Zoals ieder ander.
    Het maakt het systeem van de islam of het systeem van het christendom niet beter.
    Verder vind ik dat Artis niet opgeheven moet worden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *