Filmverbeteringen: Saving Private Ryan

Waar gaat het over:

Inhoud: Stoopid oorlogsfilm waar ouderen de bibberitis van krijgen, ‘omdat het echt zo was’.
Cum-jerker gehalte: Niet dus. Ik kan me vergissen, maar volgens mij doet er echt geen enkele chick mee in deze film.
Geweld gehalte: Wel redelijk, maar het is allemaal zo verdomd moralistisch! Alsof geweld niet leuk mag zijn.

Realistische, waargebeurde films zijn een heel leuk iniatief, maar het moet geen smoes worden om een ongeloofwaardig verhaal te rechtvaardigen. Tom hanks moet een onbekend iemand, private Ryan, redden uit de handen van de duitsers.
Waarom? Heeft hij de plannen van de invasie? Weet hij waar de geallieerden een geheime nazi-goudschat hebben verstopt, die de duitsers nodig hebben om de oorlog te winnen? Nee. Waarom dan wel? Dat intresseert niemand.
Voorts hadden ze Tom Hanks gewoon dood moeten laten gaan in ‘Big’, om nooit meer voor een rol gecast te worden. Zo’n iemand die private Ryan zou moeten saven, dat slikt geen hond. Mijn eerste tip aan de filmmakers: kijkers willen acteurs waarmee ze zich kunnen vereenzelvigen, maar die ze ook kunnen bewonderen.
Mensen als de bandleden van KISS bijvoorbeeld!

Verander gelijk die belachelijke titel in iets coolers als ‘Saving Gene Simmons’, of ‘KiSS vs. the fuckin’ killer nazi’s’ en zeg dan dat de andere leden van KiSS samen met het Amerikaanse leger Gene Simmons gaan redden uit de handen van de nazi’s.
Het zijn kleine aanpassingen, maar ze maken het verhaal gelijk een stuk intressanter.

Scene
Gene Simmons van KISS zit vastgebonden op een stoel, ondervraagd door nazi-officieren. Hoe ze hem ook slaan en uitblaffen, Gene zit alleen maar boze en griezelige gekke bekken te trekken terwijl hij continue zijn tong héél ver uitsteekt (en soms heen en weer wiebelt)
‘Gottverdammt man, mach das zu Hause,’ zeggen de officieren, maar je zíet dat ze denken: ‘Tering; wat is die gast cool.’
/Scene

Voor die strand-scene heb ik ook wel een beter idee, iets wat beter in het verhaal past en wat het ietwat geloofwaardiger is. Dat mensen zich massaal doodrennen zonder een echt duidelijk doel, dat kan in het echte leven misschien best wel gebeuren, maar dat is toch geen intressant gegeven voor een film?

Scene
Uit de landingsboten stappen als eerste de bandleden van KISS, (exclusief Gene Simmons, want die is gevangen) en beginnen te spelen op hun tot gitaren omgebouwde geweren. Instinctief weten de andere soldaten wat hen te doen staat: ze rennen uit de boten en  vormen op het strand met hun lichamen het woord ‘KISS’.
De leden van KISS bemerken dit, en gaan scheurende gitaarrifs spelen. De Duitsers, verbaasd, kijken naar dit spektakel.
Dan! De soldaten die de letters ‘KI’ vormen, schieten zichzelf door de buik, en degenen die ‘SS’ vormen blazen zichzelf op met een granaat. De duitsers worden hier zo door gegrepen dat ze onwijs gaan dansen op de muziek van KISS. 1-0 voor de geallieerden.
/Scene

En laten we de oorlog eens niet vanuit het sprookjesperspectief van ‘De Goeie versus de Slechte’ zien, maar vanuit het menselijk drama dat een oorlog is. Tweede tip voor de filmmakers: Zorg dat elk van de strijdende partijen even cool is.
In mijn versie van de film heb ik als tegenwicht voor de macht van KISS besloten om van Adolf Hitler een oorlogsheld te maken, dapper meestrijdend aan het front.

Scene
Voor een vuurgevecht aan te gaan, roept Hitler zijn mannen op te bidden voor vrede. Tijdens het gebed vallen de amerikanen aan, waardoor vele Duitsers sneuvelen. ‘Zoek dekking,’ brult Hitler, terwijl hij de Amerikaanse opruk tegenhoudt. Als laatste springt hij over een muurtje, kogels om zijn oren vliegend. Een stervende soldaat ligt naast hem.
‘…de…de honden! Ze vielen ons aan terwijl…’
Hitler legt zijn vinger op de mond van de soldaat en schudt nee.
‘Ook wij hebben in momenten van zwakte kansen gegrepen die we niet hadden moeten grijpen. In de wetenschap dat je gaat sterven, vergeef hen, opdat je laatste hartslagen vol liefde zitten, geen wrok.’
De soldaat sluit glimlachend zijn ogen, en als zijn tijd verstreken is, pinkt Hitler een traantje weg.
‘Ik zal jullie wreken,’ fluistert hij.
Hitler scheurt zijn jasje uit. Zijn spieren blinken door zweet en zonlicht. ‘Mijn beurt,’gromt hij, en breekt een machinegeweer van een anti-luchtdoel installatie af.
‘Kijk daar!’, roepen de amerikanen, ‘hij is onmenselijk! Die kracht!’
Zich niks van de Amerikano’s aantrekkend begint Hitler met schieten. Zijn machtige lijf schokt van de terugslag, maar hij houdt stand terwijl de amerikanen bij bosjes neervallen.
/Scene

Het einde bevredigde ook totaal niet. Als je begint met die slachting op het strand, moet je met iets veel coolers eindigen dan een slag om een dorp. Het zou historisch gezien niet echt overtuigend zijn om de hele oorlog te laten eindigen aan het eind van de film, maar er zijn meer manieren om een spectaculair einde te maken.

Scene
KISS is herenigd met Gene Simmons. Ze pakken meteen hun gitaren en beginnen met de opening van ‘I was made for loving you’. Om hen heen zien we duizenden soldaten vechten en exploderen, met als middelpunt Adolf Hitler.
Maar zodra KISS begint met het daadwerkelijk zingen, wordt iedereen wild, en willen ze sex! Kwijlend springt iedereen af op Hitler, en hij wordt ge-gangraped door zowel Duitsers als Amerikanen! In het begin vind Hitler het helemaal niets natuurlijk, maar de kracht van liefde wint het altijd van de ziekelijke neiging mensen dood te maken. Hitler laat zich nu nemen als de kleine bitch die het is.
‘Ich bin ein böser kleiner slut,’ hijgt Hitler. Hij duwt zijn vuist in zijn mond uit puur genot. ‘…Dirty…’ kreunt hij.
Na een tijdje van dattum komen allerlei knappe chicks lachend uit de kapot geschoten huizen rennen, en dan gaan alle soldaten broederlijk de chicks nemen. Het eind.
/Scene

12 Reacties

 1. Je ziet het allemaal voor je. Ik hoop, uit de grond van mijn hart, dat deze versie er ooit komt. Iemand zou dit aan KISS moeten vertellen. Die hebben er, denk ik, wel oren naar.

 2. Afgezien van enkele historische inaccuraatheden en anachronismen (“I was made for loving you baby” was 34 jaar na de capitulatie van Duitsland geschreven”), kan ik wel leven met dit scenario. Als het maar wel in 3D gefilmd wordt.

  P.S. Is het een idee om de Nazis blauw te schminken?

 3. I was made for loving you baby is het soort lied dat altijd bestaan heeft. Het hoefde alleen maar uit de lucht geplukt te worden om wezenlijk gemaakt te worden.

 4. Nu u het mij toch vraagt, uiteraard wil ik meewerken aan de totstandkoming deze film. Niet alleen ken ik de heren van KISS persoonlijk, ik mag zeggen, het zijn vrinden van mij.
  Overigens sta ik op zeer goede voet met veel grote namen uit de filmwereld. En de televisiewereld. En de kunstwereld. En het koninklijk huis.
  Eigenlijk houdt iedereen van mij.

 5. Mag ik volstaan met een ROFLMAO dit keer? Zowel om het stuk als de reacties. Ja, Jeroen, ook om jou, wat zeg ik…vooral om jou natuurlijk.

  1. Hoe zit het eigenlijk met irhcisnoe afgezaagde opmerkingen? Dus iets als:Wil je een glas bij je bier? Nee hoor, het zit toch al in glas’.Mooi ook hoe de introductie niets met de rest van het stukje te maken heeft (geen ironie hier).

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *